«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Πιστοποιήθηκε ως φορέας παροχής Τριτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας από το Υπ. Εργασίας

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με 437 άτομα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, 2.770 εθελοντές, αδιάκοπη δουλειά, σεβασμό στους θεσμούς και πιστό στη δέσμευσή του να βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη, αξιολογήθηκε και πιστοποιήθηκε για το σύνολο των κοινωνικών δράσεών του από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης. Από το 2008 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει πιστοποιηθεί ως φορέας παροχής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας στην Ελλάδα, ενώ τώρα πιστοποιήθηκε και ως φορέας παροχής Τριτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας.
Αντίστοιχη ανανέωση πιστοποίησης έλαβε και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Αναλυτικότερα:

Η Πρωτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα έχει αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας και αποσκοπεί στην πρόληψη αναγκών και στον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων κοινωνικοοικονομικού αποκλεισμού. Στη βαθμίδα αυτή, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πιστοποιήθηκε για:
– Τα 12 Κέντρα Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας που λειτουργεί πανελλαδικά, προσφέροντας υποστηρικτικές υπηρεσίες (είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) στα παιδιά και τις οικογένειές τους με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης.
– Τα 3 Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας που λειτουργεί στο Αγρίνιο, στον Μύτικα και στην Ηλεία όπου στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειες με κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
– Το Τμήμα Ενημέρωσης μαθητών, γονέων κι εκπαιδευτικών, το οποίο απαρτίζεται από 10 ψυχολόγους οι οποίοι επισκέπτονται, καθημερινά και πανελλαδικά, τα σχολεία πραγματοποιώντας παρεμβάσεις για θέματα που αφορούν τα παιδιά (κακοποίηση, σχολικό εκφοβισμό, ασφάλεια στο διαδίκτυο).
– Το Κέντρο Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού», το 1ο εξειδικευμένο Κέντρο Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους θύματα κάθε μορφής Κακοποίησης ή bullying στην Ελλάδα και πρωτοποριακό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η διεπιστημονική θεραπευτική ομάδα του Κέντρου Ημέρας αναλαμβάνει τη σφαιρική και ολόπλευρη διαγνωστική αξιολόγηση και θεραπευτική προσπέλαση των διαταραχών που τα παιδιά – θύματα αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, λειτουργεί αυτόνομος και ειδικά διαμορφωμένος χώρος στον οποίο -υπό καθεστώς πλήρους προστασίας- παιδιά θα μετέχουν στις νομικές διαδικασίες με την ιδιότητα του θύματος ή του μάρτυρα σε μία προσπάθεια προώθησης διαδικασιών «Φιλικής Δικαιοσύνης προς τα παιδιά».
– Τη στήριξη παιδιών με προβλήματα υγείας που παρέχει ο οργανισμός πραγματοποιώντας διακομιδές παιδιών και νεογνών με τα ασθενοφόρα του, προσφέροντας δωρεάν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις σε παιδιά με το κινητό πολυϊατρείο «Ιπποκράτης», την κινητή Οδοντιατρική και την κινητή Οφθαλμολογική μονάδα του, απασχολώντας δημιουργικά τα παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία Παίδων, κινητοποιώντας τους εθελοντές αιμοδότες του σε περίπτωση ανάγκης και για τη φροντίδα στο σπίτι για παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας όπου ομάδα επαγγελματιών υγείας και εθελοντές γιατροί πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις.
Δημιουργική απασχόληση παιδιών στον παιδότοπο που λειτουργεί στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η Δευτεροβάθμια Κοινωνική Φροντίδα έχει αντικείμενο την παροχή φιλοξενίας ή κλειστής φροντίδας και αποσκοπεί στη θεραπεία, αποκατάσταση σωματικής, πνευματικής, ψυχικής νόσου ή αναπηρίας καθώς και στην πρόληψη και αποκατάσταση των συνεπειών του κοινωνικοοικονομικού αποκλεισμού. Στη βαθμίδα αυτή, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πιστοποιήθηκε για:

– Τα 10 Σπίτια που λειτουργεί πανελλαδικά όπου μεγαλώνουν παιδιά που εγκαταλείφθηκαν, παραμελήθηκαν, κακοποιήθηκαν και κατόπιν εισαγγελικής εντολής απομακρύνθηκαν από το ακατάλληλο οικογενειακό τους περιβάλλον. Παιδιά νηπιακής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας τα οποία έχουν δίπλα τους κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, παιδαγωγούς κι  εκπαιδευτικούς για να τους εξασφαλίσουν όλα αυτά που δικαιούνται κι αξίζουν. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεχίζει να είναι δίπλα τους και μετά την ενηλικίωσή τους όπου τους στηρίζει όσο σπουδάζουν, όσο υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, κι όσο εργάζονται, όπως κάνει κάθε οικογένεια.

Η Τριτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα έχει αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ανοιχτής και κλειστής κοινωνικής φροντίδας που απαιτεί υψηλή εξειδικευμένη τεχνολογία. Στη βαθμίδα αυτή, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πιστοποιήθηκε για:
– Την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», η οποία λειτουργεί από το 1997, καθημερινά και πανελλαδικά, όπου κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι διαχειρίζονται κλήσεις για παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, λαμβάνουν καταγγελίες, πραγματοποιούν επιτόπιες παρεμβάσεις και δέχονται αιτήματα φιλοξενίας.
– Την «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», η οποία λειτουργεί από το 2008, καθημερινά και πανευρωπαϊκά, όπου κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι διαχειρίζονται τα αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών.
– Την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών 116111», η οποία λειτουργεί από τις αρχές του 2016, καθημερινά και πανευρωπαϊκά, όπου κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για θέματα που αφορούν παιδιά. Η Γραμμή 116111 έχει τεθεί και στη διάθεση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που διατρέχουν κίνδυνο ή έχουν ανάγκη από βοήθεια.
– Τη Διαχείριση Περιστατικών Εξαφάνισης/Απαγωγής  Ανηλίκων σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές καθώς και την οικογένεια του παιδιού.
– Το AMBER ALERT HELLAS, το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων.
– Την Ομάδα Έρευνας & Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» που ενεργοποιείται για την αναζήτηση παιδιού που έχει εξαφανιστεί και που στελεχώνεται από εθελοντές εξειδικευμένους στην έρευνα και στη διάσωση καθώς και κυνοφιλικές ομάδες από εθελοντές χειριστές πιστοποιημένων στην έρευνα σκύλων.
– Το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «Οδυσσέας» το οποίο ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με βασικές δράσεις την ενημέρωση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, την κοινωνική στήριξη, την  εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με τα τοπικά Νοσοκομεία/Κέντρα Υγείας, θέτοντας όλες τις υπηρεσίες του οργανισμού στη διάθεση των πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το α’ εξάμηνο του 2016 «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με συνέπεια και ποιότητα, χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση παρά μόνο με την υποστήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων, κατάφερε να στηρίξει 52.200 παιδιά και τις οικογένειές τους και να προσφέρει 28.326 υπηρεσίες στα χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες μετανάστες που βρέθηκαν στη χώρα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ