QNF-Coca Cola: Πρόγραμμα για τη διατροφή και δραστηριότητα των μαθητών

Το Πρόγραμμα “Μέτρο, Ποικιλία | Κίνηση, Ευεξία”, που δημιουργήθηκε με στόχο την προώθηση της ισορροπημένης διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε να αναπτύξουν σωστά πρότυπα διατροφής και άσκησης που θα τους συνοδεύσουν στην ενήλικη ζωή τους, συνιστά ένα δυνατό παράδειγμα ουσιαστικής σύμπραξης ιδιωτικής και δημόσιας πρωτοβουλίας με τη συμμετοχή επιστημονικών φορέων.

Για τον  σχεδιασμό του προγράμματος, που έγινε με βάση τις Ευρωπαϊκές συστάσεις για τη διατροφική εκπαίδευση του European Network of Health Promoting Schools και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Για την υλοποίησή του συνεργάσθηκαν:

  • ο οργανισμός QualityNet Foundation, ο οποίος λειτούργησε ως κοινωνικός διαμεσολαβητής στην καταγραφή της κοινωνικής ανάγκης και στη διαβούλευση μεταξύ των  εμπλεκόμενων φορέων και το εκπαιδευτικό του τμήμα “Βιωματικο Σχολείο” που σχεδίασε και υλοποίησε το πρόγραμμα
  • οι επιστήμονες της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, της Μονάδας Ενδοκρινολογίας, Σακχαρώδη Διαβήτη και Μεταβολισμού του Αρεταίειου Νοσοκομείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, που συνέβαλαν στην επιστημονική εγκυρότητα του σχεδιασμού του προγράμματος.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος της CocaCola (The CocaCola Foundation), του φιλανθρωπικού βραχίονα της The Coca-Cola Company.

Από το 2006, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μέτρο, Ποικιλία | Κίνηση, Ευεξία” συμμετείχαν περισσότεροι από 5.200 εκπαιδευτικοί και πάνω από 110.000 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Περισσότερα από 4.900 σχολικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα εργάστηκαν με το εκπαιδευτικό υλικό, πραγματοποιώντας πάνω από 28.000 δραστηριότητες.

Το “Μέτρο, Ποικιλία | Κίνηση, Ευεξία” έχει αναπτυχθεί σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση μεταξύ 2006-2014, δημιουργήθηκε ολοκληρωμένο υλικό  το οποίο κάλυπτε 16 ώρες διδασκαλίας πάνω στη θεματική: ενημερωτικό έντυπο, εκπαιδευτικό υλικό δασκάλου, cd-rom και παιχνιδοτετράδια μαθητών με δραστηριότητες και παιχνίδια, ειδικά σχεδιασμένο παραμύθι και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Κατά τη δεύτερη φάση, από το 2015 μέχρι και σήμερα,  ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις στην εκπαίδευση, το πρόγραμμα ανανεώθηκε και πλέον λειτουργεί μέσα από μία ειδικά διαμορφωμένη εκπαιδευτική ψηφιακή πλατφόρμα, επιτρέποντας την υλοποίηση μεγάλου εύρους θεματικών και δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με τη δυνατότητα συμμετοχής πολύ μεγαλύτερου αριθμού σχολικών μονάδων σε πανελλαδικό επίπεδο (www.nutritionactivityprogram.gr). Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης, οι 8.416 δραστηριότητες του προγράμματος που υλοποιήθηκαν στο διάστημα 2015-2016, έχουν αποτυπωθεί σε 2.648 φωτογραφίες, επιβραβεύοντας παράλληλα 15 σχολικές μονάδες με πλούσιο αθλητικό εξοπλισμό, αποδεικνύοντας την ισχυρή δυναμική του προγράμματος.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Μέτρο, Ποικιλία | Κίνηση, Ευεξία” είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει διεθνώς αναγνωριστεί τόσο από Εθνικούς όσο και από Διεθνείς Φορείς, όπως είναι τα CSR Awards και τα ERMIS Awards, ενώ διακρίθηκε παγκοσμίως στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μη Αλκοολούχων Ποτών «InnoBev», στη Μόσχα το 2008  στην κατηγορία “Best New Health Initiative”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ