Νικήτρια του 7ου Εθνικού Διαγωνισμού Οικολογικών – Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2017 αναδείχτηκε για άλλη μία φορά η… καινοτομία αφού τα προϊόντα των ομάδων ενθουσίασαν τόσο το κοινό όσο και την Εθνική Επιτροπή για την ποιότητα και την υψηλή διατροφική τους αξία! Το 1ο βραβείο τελικά απονεμήθηκε στην ομάδα του ΕΜΠ / ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, η οποία και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων “Food Matters Live 2017”, στο Λονδίνο στις 22-23/11/2017.
Τα προϊόντα και των 15 ομάδων Φοιτητών από 11 Πανεπιστήμια, που συμμετείχαν στο διαγωνισμό φέτος παρουσιάστηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της Αίγλης Ζαππείου και απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια για την ποιότητα και την καινοτομία τους ενώ, κέρδισαν τις εντυπώσεις με τις ιδιαίτερες συσκευασίες τους.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ε. Καλούσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας, κ. Κ. Φωτάκης.
Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του ΕΜΠ / ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ για το προϊόν “AVOYOG Smoothie Beverage”, ένα λειτουργικό ρόφημα αβοκάντο και ορού στραγγιστού γιαουρτιού με πρεβιοτικά και αντιοξειδωτικά.
Το 2ο βραβείο δόθηκε στην ομάδα του ΑΤΕΙΘ / ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ – ΓΠΑ / ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΕΜΠ / ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για το προϊόν “Yomast”, ένα Ελληνικό γιαούρτι 2% χωρίς λακτόζη με μαστίχα, εμπλουτισμένο σε βιταμίνη D, ασβέστιο και φώσφορο.
Το 3ο βραβείο απέσπασε η ομάδα του ΕΜΠ / ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ για το προϊόν “Eli”, ένα σνακ από Ελληνικές πράσινες ελιές με τραγανή επικάλυψη.
Επιπλέον, τιμητική διάκριση για την «Καλύτερη Παρουσίαση» απονεμήθηκε στην ομάδα του ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ / ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ για το προϊόν “Don Cake”, που είναι μπισκότα πρωτεϊνούχα με φυτικές ίνες, γεμιστά με κρέμα ονογάλακτος και γιδινού γάλακτος.
Τέλος, το τιμητικό Βραβείο «Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας» απονεμήθηκε στο ΠΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ / ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ για το προϊόν “Honey Bee Good”, ένα τρόφιμο με βάση το Ελληνικό μέλι και βότανα.
Για πρώτη φορά φέτος ο ΣΕΒΤ, έχοντας ως στρατηγική του επιλογή την αειφόρο ανάπτυξη απένειμε ένα επιπλέον χρηματικό βραβείο, το Βραβείο FOODPRINT, στην Ομάδα ΕΜΠ / ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ / ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, για το προϊόν “Veggie Cuts”, που είχε το καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους φοιτητές και να ενθαρρύνει τις εταιρείες τροφίμων να αναλάβουν όλες τις απαραίτητες δράσεις για τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα.
Ο κ. Ε. Καλούσης, Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, με ιδιαίτερο ενθουσιασμό συνεχάρη όλες τις ομάδες για τις ιδέες και την εντυπωσιακή δουλειά τους και δήλωσε σχετικά: «Όπως είναι γνωστό, στόχος του διαγωνισμού “ECOTROPHELIA” που έχει γίνει πλέον θεσμός στη χώρα μας, είναι να στηρίξει τους νέους φοιτητές, οι οποίοι αποδεικνύουν, κάθε χρόνο και με περισσότερο πάθος, ότι μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα καινοτόμων ιδεών, και να συμβάλουν στην ώθηση της Βιομηχανίας μας, μέσα από την ευρηματικότητα και το δημιουργικό τους πνεύμα». Και συνέχισε τονίζοντας : «Όραμα του ΣΕΒΤ είναι η χώρα μας να βρει ξανά τον δρόμο προς την ανάπτυξη, να ευδοκιμήσουν η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα. Έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει ακόμη η χώρα μας θα καταφέρει να απορροφηθεί και να προσφέρει εντός της επικράτειας». Τελειώνοντας κατέληξε πως: «Είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο να βλέπουμε τη νέα γενιά, που θα αποτελέσει τον κύριο παραγωγικό ιστό της χώρας στα επόμενα χρόνια, να έχει δίψα για γνώση και μία σπίθα για δημιουργία έτοιμη να φουντώσει, παρά τις αντιξοότητες».
O Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας, κ. Κ. Φωτάκης, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Καθώς ο δρόμος της εξόδου από την κρίση διαγράφεται πλέον σαφής, η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την χώρα με βάση την Οικονομία της Γνώσης φιλοδοξούμε να αποτελέσει ισχυρό πυλώνα Ανάπτυξης. Η Βιομηχανία Τροφίμων είναι ένας ιδιαίτερα δυναμικός τομέας της Ελληνικής Οικονομίας και η ενίσχυσή του βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας.
Η έμφαση στην ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των Ελληνικών προϊόντων διατροφής με την εκμετάλλευση σύγχρονων τεχνικών διάγνωσης και γονιδιωματικής για την πιστοποίηση, τυποποίηση και ανάδειξή τους διανοίγει εξαιρετικές προοπτικές. Υπάρχει ήδη στενή συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη βέλτιστη αξιοποίηση του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα και των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων προς την κατεύθυνση αυτή.»a