Φόρουμ Δελφών: Εφικτή η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χωρίς μείωση των ρυθμών ανάπτυξης

Ïìéëßá ôïõ ÐñïÝäñïõ ôçò Í.Ä. ÊõñéÜêïõ ÌçôóïôÜêç óôï 2ï Ïéêïíïìéêü Öüñïõì ôùí Äåëöþí.ÐáñáóêåõÞ 3 Ìáñôßïõ 2017.(EUROKINISSI/ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÍÄ/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÐÁÐÁÌÇÔÓÏÓ)

Το φλέγον θέμα της κλιματικής αλλαγής και το πώς θα αντιμετωπιστεί χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη συζήτησαν οι ομιλητές του πάνελ, «Curbing climate change and sustaining economic growth», με συντονίστρια τη δημοσιογράφο, Σοφία Γιαννακά.

Στην παρέμβασή του ο Beboarimisa Ralava, υπουργός Μεταφορών και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Μαδαγασκάρης, μίλησε για τον τόπο του, με την τεράστια βιοποικιλότητα και με περιβάλλον ιδιαίτερα ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή. Όπως είπε, η κυβέρνηση της Μαδαγασκάρης έχει ευαισθητοποιηθεί πάρα πολύ σε θέματα κλιματικής αλλαγής και σήμερα αναζητά παγκόσμιες συνεργασίες, με όραμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομίας και Περιβάλλοντος στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Αντρέας Παπανδρέου, είπε ότι υπάρχουν δύο απόψεις σχετικά με το αν απαιτείται ύφεση για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι για να μειώσουμε τις εκπομπές θα πρέπει η ανάπτυξη να πέσει κάτω από το 0%, ενώ κάποιοι άλλοι διαφωνούν με αυτή την εκτίμηση και προκρίνουν τη λύση της πράσινης ανάπτυξης. Όπως εξήγησε, από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και μετά, αυξάνονται διαρκώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με εξαίρεση τις περιόδους των οικονομικών κρίσεων. Ωστόσο, στην τελευταία κρίση του 2008, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ήταν πολύ μικρή και πολύ σύντομη.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του κ. Παπανδρέου, η πρώην Επίτροπος της ΕΕ για θέματα θαλάσσιας πολιτικής και αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, τόνισε ότι δε χρειάζεται να μειώσουμε την ανάπτυξη για να επιτύχουμε τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η κ. Δαμανάκη χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συμφωνία του Παρισιού, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν αρκεί η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Πρέπει να δούμε και τι θα κάνουμε με το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει ήδη στην ατμόσφαιρα. Σε αυτό το σημείο, είπε ότι η οργάνωση για την οποία εργάζεται πιστεύει στη συμβολή των ωκεανών και ότι μπορούμε να επιτύχουμε 30% μείωση των εκπομπών αν καταφέρουμε να καθαρίσουμε τους ωκεανούς, τις ακτογραμμές και το περιβάλλον των θαλασσών.

Τη φωνή των ωκεανών δήλωσε ότι εκπροσωπεί ο Fabien Cousteau, ιδρυτής και εκτελεστικός Πρόεδρος του The Fabien Cousteau Ocean Learning Center στις ΗΠΑ. Συνεχίζοντας την παράδοση του παππού του, είπε ότι ο ωκεανός μας προσφέρει την αναπνοή μας και η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει αυτό ακριβώς, την αναπνοή μας. Ο κ. Cousteau τόνισε ότι πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ τις καταστροφές που έχει υποστεί ο βυθός, πρέπει να δούμε ποια είδη απειλούνται και φυσικά να προσέξουμε τους κοραλλειογενείς υφάλους, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί για τη διαφύλαξη των ειδών, αλλά και την ανθρώπινη ζωή.

Ο συνιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας για το Περιβάλλον και την Πολιτιστική Κληρονομιά, Κώστας Καρράς, υποστήριξε ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης είναι ένα θέμα με πολλές παραμέτρους. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά είπε, η βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης δε σημαίνει απαραίτητα βελτίωση της ευημερίας, καθώς υπάρχουν και άλλοι πολλοί σημαντικοί δείκτες που δείχνουν την ευημερία ενός λαού, εκτός από το κατά κεφαλήν εισόδημα.

Η Εμμανουέλα Δούση, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνών Θεσμών του Πανεπιστημίου Αθηνών, χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως ένα από τα πιο δύσκολα και σύνθετα προβλήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, επειδή απαιτεί τη συνεργασία πάρα πολλών χωρών σε πάρα πολλά επίπεδα. Είπε ότι η συμφωνία του Παρισιού είναι μία από τις σημαντικότερες των τελευταίων ετών και έβαλε στο τραπέζι το θέμα των ΗΠΑ. Όπως εξήγησε οι μεγαλύτεροι ρυπαντές είναι η Κίνα, η Ε.Ε. και η Ρωσία. Η Κίνα δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει με το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, η Ε.Ε. έχει την πιο συνολική αντιμετώπιση, όμως οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την πρόθεση να αποχωρήσουν. Η κα. Δούση εξήγησε ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί στην πραγματικότητα να αποχωρήσει πριν το 2020, που είναι χρονιά προεδρικών εκλογών. Όσον αφορά την Ελλάδα, είπε ότι έχει κάθε συμφέρον να τηρήσει τη συμφωνία και να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Γιάννης Σαρακάκης, Πρόεδρος Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου, μίλησε για τις μεταφορές, οι οποίες ευθύνονται σχεδόν για το 25% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο κ. Σαρακάκης είπε ότι για να υπάρξει ορατό αποτέλεσμα, θα πρέπει έως το 2030, το 35% των αυτοκινήτων να είναι ηλεκτρικά και στη συνέχεια, ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης στα αυτοκίνητα σε όλα τα επίπεδα – περιβάλλον, απόδοση και οικονομία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ