ΕΚ: Σύσταση σώματος ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

Τη σύσταση Σώματος Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης ενέκρινε την Τρίτη το ΕΚ, ανοίγοντας νέες προοπτικές εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης για νέους και νέες από όλη την Ευρώπη.

Με την ψηφοφορία στην ολομέλεια αποκτά έτσι σαφές νομικό υπόβαθρο μια πρωτοβουλία, που είχε ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2016 και είχε εγκαινιασθεί τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Οι νέοι μπορούν να συμμετάσχουν σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων αλληλεγγύης, σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η προστασία του περιβάλλοντος, η πρόληψη καταστροφών, η παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, η υποδοχή και η ένταξη των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

€ 375,6 εκατ. για την υποστήριξη της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού στην Ευρώπη

Για το 2018-2020 έχει εγκριθεί συνολικός προϋπολογισμός ύψους 375,6 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων το 90% διατίθεται για τον εθελοντισμό και 10% για τον επαγγελματικό τομέα του προγράμματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε συνολικά 1,26 δισ. Ευρώ για την επόμενη δημοσιονομική περίοδο 2021-2027.

Εγγραφή για τους νέους και τις οργανώσεις στο πρόγραμμα

Οι εθελοντές εγγράφονται σε δραστηριότητες που εκτελούνται από ήδη γνωστούς, επίσημα αναγνωρισμένους οργανισμούς. Εθελοντές και οργανισμοί εγγράφονται μέσω πολύγλωσσης, διαδραστικής διαδικτυακής πύλης η οποία χρησιμεύει σα σημείο συνάντησης όπου οργανισμοί και εθελοντές παρουσιάζουν ή, αντιστοίχως, αναζητούν, ευκαιρίας για εθελοντική προσφορά, πρακτική άσκηση ή και απασχόληση.

Από την έναρξη της πρωτοβουλίας το 2016, έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 70.000 και σχεδόν 7.000 συμμετέχουν ήδη σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την κοινωνική επανένταξη, την ένταξη των μεταναστών, την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών, την πολιτιστική κληρονομιά ή την εκπαίδευση. (Στατιστικές της Επιτροπής, Ιούνιος 2018)

Το ΕΚ επισημαίνει επίσης ότι το πρόγραμμα πρέπει να γίνει πιο προσιτό στους νέους στους οποίους δίνονται λιγότερες ευκαιρίες, όπως τα άτομα με αναπηρίες ή εκείνα που προέρχονται από απομονωμένες ή περιθωριοποιημένες κοινότητες, καθώς και για τους νέους με δυσκολίες μάθησης ή προβλήματα υγείας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν ειδικά μέτρα και έναν εξατομικευμένο οδηγό και θέσεις για αυτούς.

Οι υποψήφιοι εθελοντές μπορούν να εγγραφούν από την ηλικία των 17 ετών αλλά πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και μέχρι 30 ετών όταν θα ξεκινήσουν την εθελοντική δραστηριότητα η εργασία.

Αποφυγή της εκμετάλλευσης των νέων

Το ΕΚ επιβάλλει επίσης σαφή διάκριση μεταξύ των εθελοντικών δραστηριοτήτων και των θέσεων εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανένας από τους οργανισμούς που συμμετέχουν δεν χρησιμοποιεί τους νέους ως άμισθους εθελοντές ενώ υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Έτσι, η περίοδος εθελοντισμού περιορίζεται σε 12 μήνες και οι περίοδοι  πρακτικής άσκησης σε 2 έως 6 μήνες. για τους εργαζομένους σε τέτοια προγράμματα, το Κοινοβούλιο επιβάλλει επίσης ελάχιστη σύμβαση τρίμηνης διάρκειας.

Όλοι οι συμμετέχοντες οργανισμοί χρειάζονται «Ποιοτική Σήμανση» που πιστοποιεί ότι είναι σε θέση να προσφέρουν ποιοτικές δραστηριότητες αλληλεγγύης. Αυτή η σήμανση ελέγχεται τακτικά και μπορεί να ανακληθεί. Τονίζει δε το ΕΚ ότι η παροχή του σήματος δεν μεταφράζεται και σε αυτόματη χρηματοδότηση των οργανισμών αυτών από την ΕΕ.

Ο κανονισμός για το Σώμα Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης υιοθετήθηκε με 519 ψήφους υπέρ,132 κατά και 32 αποχές.

Η εισηγήτρια κ. Helga Trüpel (Πράσινοι / EFE, DE) δήλωσε: «Το Σώμα της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης είναι ένα ευρύτερο εθελοντικό πρόγραμμα για τους νέους στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα ενισχύει την αλληλεγγύη στην Ευρώπη, ανοίγει νέες προοπτικές ανάπτυξης στους νέους και προσφέρει υποστήριξη στις κοινότητες εντός και εκτός της ΕΕ. Χαίρομαι που κάνουμε αυτό το βήμα για να ενισχύσουμε όχι μόνο τους νέους, αλλά και την αλληλεγγύη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ