Χαμόγελο: Απολογισμός δράσεων για τους πυρόπληκτους

Σε Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στο Επιχειρησιακό Κέντρο και Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Αττικής που λειτουργεί  «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσιάστηκαν οι δράσεις και οι υπηρεσίες που παρείχε ο Οργανισμός στους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές στις περιοχές των Δήμων Ραφήνας και Πικερμίου, Μαραθώνα και Νέας Μάκρης καθώς και οι δράσεις και οι υπηρεσίες που άμεσα θα ενεργοποιηθούν από τον Οργανισμό για την υποστήριξη των παιδιών και οικογενειών στις πυρόπληκτες περιοχές, χάρη στους χορηγούς και υποστηρικτές που από την πρώτη στιγμή στήριξαν τη συγκεκριμένη δράση.

Στην Συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μαραθώνα κος Ψηνάκης Ηλίας, ο Δήμαρχος Ραφήνας κος Μπουρνούς Βαγγέλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών κος Καπάταης Χρήστος οι οποίοι συνεχάρησαν κι ευχαρίστησαν για την άμεση, σταθερή και ουσιαστική βοήθεια που πρόσφερε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στις οικογένειες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους για το ουσιαστικό έργο του οργανισμού. Παρόντες στη συνάντηση ήταν εκπρόσωποι κρατικών και θεσμικών φορέων, εκπρόσωποι των εταιριών που προσέφεραν είδη και υπηρεσίες για τους πληγέντες καθώς και εθελοντές που βοήθησαν στη δράση.

Ο πρόεδρος του οργανισμού κος Κώστας Γιαννόπουλος καλωσόρισε κι ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους δηλώντας χαρακτηριστικά: « Η σημερινή συνάντηση και η παρουσία όλων σας αποδεικνύει την προτροπή του 10χρονου Ανδρέα «Αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε»! Υγιείς δυνάμεις ενώθηκαν και προσέφεραν βοήθεια όπου χρειάστηκε και όπου μας ζητήθηκε. Το Χαμόγελο δεν συγκέντρωσε χρήματα για τη συγκεκριμένη δράση, Τα χρήματα πρέπει να δίνονται απευθείας στους ανθρώπους που επλήγησαν κι όχι σε μεσολαβητές.  Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή  σταθερά δίπλα στους πληγέντες σε κάθε σημείο όπου υπήρχε ανάγκη. Πρωταρχικός στόχος ήταν η στήριξη κάθε παιδιού που είχε πληγεί και της οικογένειάς του και -λόγω συνθηκών- καλύφθηκαν ανάγκες και ενηλίκων και κυριότερα ηλικιωμένων».

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης παρουσιάστηκε ο απολογισμός των υπηρεσιών και των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις 24 Ιουλίου έως και τις 23 Σεπτεμβρίου για την κάλυψη των αναγκών των πληγέντων από το εξειδικευμένο προσωπικό και τους εθελοντές του οργανισμού. Συγκεκριμένα:

  • Υλική ενίσχυση σε 185 άτομα (60 οικογένειες)
  • Συμβουλευτική υποστήριξη σε 20 άτομα μέσω της Γραμμής SOS 1056 και   από Ψυχολόγους που βρέθηκαν στην περιοχή
  • Διαχείριση εξαφάνισης 3 παιδιών
  • Διακομιδές 7 παιδιών και 2 ενηλίκων προς εφημερεύοντα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας (σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα από εισπνοή καπνού, τραυματισμοί, τροφική δηλητηρίαση και ένα νεογνό που διακομίστηκε εμπύρετο).
  • Ιατρικές εξετάσεις σε 10 άτομα στο Κινητό Πολυϊατρείο «Ιπποκράτης»
  • Καταγραφή αναγκών 112 ατόμων (36 οικογενειών) στην 5η Κατασκήνωση «Αγίου Ανδρέα»
  • Μεταφορές 15 ατόμων κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών σε ασφαλή σημεία
  • Δημιουργική απασχόληση σε 10 παιδιά που νοσηλεύτηκαν σε Νοσοκομεία Παίδων.

Παράλληλα συγκεντρώθηκαν 100 παλέτες με νερά, είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και 8 παλέτες με φάρμακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι 449 εθελοντές διαφόρων ηλικιών και ειδικοτήτων συνέβαλαν ουσιαστικά και ακούραστα στην συγκέντρωση, την παραλαβή και την αποθήκευση των προσφορών του κόσμου και των εταιριών.

  • Οι υλικοτεχνικές υποδομές που διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την κάλυψη των αναγκών των πληγέντων:
  • Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας στη Νέα Μάκρη εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα για την ασφαλή υποδοχή, αποθήκευση τροφίμων και άλλων ειδών
  • Τα Φορτηγά και τα φορτηγά ψυγεία για τη μεταφορά και διανομή προϊόντων καθώς και παλετοφόρα
  • Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες για νεογνά και παιδιά (Ασθενοφόρα) με θερμοκοιτίδα
  • Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής, μεταξύ αυτών και το Κινητό Πολυϊατρείο «Ιπποκράτης»
  • Τα Οχήματα Άμεσης επέμβασης με φάρους και σειρήνες μεταξύ αυτών και διασωστικά jeeps
  • Την Εθνική Γραμμή SOS1056  που λειτουργεί όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο με κλήση δωρεάν από σταθερό και κινητό καθώς και διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή Γραμμή Βοήθειας 112
  • Το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Οδυσσέας»

Το επόμενο διάστημα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παράλληλα με όλες τις υφιστάμενες υπηρεσίες, προχωρά σε:

  • Δημιουργία και διάθεση Κινητού Συνεργείου με στόχο την κάλυψη μικροζημιών σε οικήματα που έχουν πληγεί εσωτερικά ή/και στον εξωτερικό χώρο και έχουν χαρακτηριστεί κατοικήσιμα από τις αρμόδιες αρχές. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει εξασφαλίσει και την εθελοντική συμμετοχή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Θα τηρηθούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων.
  • Διάθεση του Κέντρου Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» για θεραπευτική υποστήριξη των παιδιών που εξετέθηκαν στην τραυματική συνθήκη της πυρκαγιάς και των επιπτώσεών της και που ζουν με τις οικογένειές τους στο Λεκανοπέδιο της Αττικής (εκτός της πυρόπληκτης περιοχής).
  • Ανάπτυξη μονάδας παροχής ψυχολογικής υποστήριξης, θεραπείας και φροντίδας των παιδιών της περιοχής στο χώρο του Κέντρου Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Αττικής του Οργανισμού στη Νέα Μάκρη, σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η μονάδα αυτή θα λειτουργεί συνενώνοντας πόρους και δυνάμεις από παρόχους υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους με συγκεκριμένη επιστημονική μεθοδολογία και έμφαση στην στήριξη παιδιών αλλά και των γονέων τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα τέτοιο συνεργατικό εγχείρημα που αξιοποιεί τις δυνάμεις διαφορετικών φορέων αποτελεί καινοτομία για την μέχρι σήμερα εμπειρία του χώρου της παιδικής προστασίας στην χώρα μας.
  • Διοργάνωση δράσεων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών με στόχο την ενδυνάμωσή τους και την υποβοήθηση της επιστροφής τους στην «κανονικότητά» τους, δράσεις που θα είναι διαφοροποιημένες αναλόγως με το εύρος των ηλικιών των παιδιών που διαμένουν στις δομές προσωρινής στέγασης πυροπλήκτων.
  • Πραγματοποίηση ενημερωτικών δράσεων αγωγής υγείας και ενδυνάμωσης στα σχολεία της περιοχής σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και τους Υπευθύνους Αγωγής Υγείας της περιοχής.

Η Συνάντηση ολοκληρώθηκε με μία ανοικτή συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας διερευνήθηκαν οι άμεσες ενέργειες που πρέπει από κοινού να υλοποιηθούν για την αποτελεσματική υποστήριξη των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται. Στο τέλος, υπεγράφη ΣύμφωνοΣυνεργασίας μεταξύ του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ