«Το Χαμόγελο»: Υποστηρίζει την πανευρωπαϊκή προσπάθεια κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

272

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων που τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο προκειμένου να ευαισθητοποιήσει γύρω από το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων και να προσφέρει μέσα από τις δράσεις του υποστήριξη σε θύματα ή δυνητικά θύματα της σύγχρονης αυτής μάστιγας.

Η εμπορία ως ένα είδος μοντέρνας δουλείας και μέρος του οργανωμένου εγκλήματος δεν γνωρίζει σύνορα ανά τον κόσμο. Με στόχο την εκμετάλλευση ενός ατόμου για οικονομικούς ή άλλους λόγους η εμπορία συνεπάγεται βάναυση στέρηση της ανθρώπινης ελευθερίας, καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εμπειρία του Οργανισμού δείχνει ότι όλοι οι ανήλικοι αποτελούν δυνητικά θύματα των κινδύνων εμπορίας, είτε λόγω συνθηκών κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας που μπορούν να οδηγήσουν σε παιδική εκμετάλλευση, επαιτεία και σεξουαλική εκμετάλλευση ή άλλες μορφές εκμετάλλευσης που πηγάζουν από παράγοντες όπως παραμέληση, προβλήματα που προκύπτουν από διαπροσωπικές σχέσεις, ενδοοικογενειακή βία και εξάρτηση σε ουσίες. Οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε φυγές παιδιών και επομένως σε μεγάλο κίνδυνο θυματοποίησής τους.

Στο πλαίσιο της εξελισσόμενης προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη είδαμε παιδιά και κυρίως ασυνόδευτους ανηλίκους, που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους, να εκτίθενται στους κινδύνους της εμπορίας, της παράνομης διακίνησης και κάθε είδους εγκληματικής δραστηριότητας στη προσπάθειά τους να φτάσουν σε έναν ασφαλή προορισμό σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Όπως επιβεβαιώνουν μια σειρά από εκθέσεις και αναφορές τόσο από διεθνείς φορείς και Οργανισμούς, όσο και επαγγελματίες στην πρώτη γραμμή του ζητήματος, οι έμποροι βάζουν συχνά στο στόχαστρο μετανάστες και πρόσφυγες σε χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, ενώ οι περισσότεροι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων, στηρίζονται στη βοήθεια των διακινητών προκειμένου να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό.

Την ίδια στιγμή, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών παιδιών προσφύγων και μεταναστών που εξαφανίζονται από δομές προσωρινής φιλοξενίας δεν καταγγέλλονται με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί αναζήτησης και εντοπισμού τους, όπως είναι η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» και το Amber Alert Hellas που λειτουργεί ο Οργανισμός σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» πρεσβεύει ότι όλα τα παιδιά είτε πρόκειται για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, είτε για παιδιά ελληνικής ή άλλης καταγωγής που βρίσκονται στη χώρα μας και έχουν απομακρυνθεί από τους βιολογικούς τους γονείς λόγω κακοποίησης παραμέλησης ή εμπορίας θα έχουν όχι μόνο στέγη και τροφή, αλλά ολιστική υποστήριξη, πραγματική φροντίδα και νέες ευκαιρίες στη ζωή τους. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο μέσα από την υλοποίηση ποιοτικών δράσεων, ώστε να προλαμβάνονται τα περιστατικά φυγών παιδιών από χώρους φιλοξενίας τα οποία κατόπιν γίνονται εύκολη λεία στα χέρια εμπόρων και διακινητών.

Προς επίτευξη αυτού του στόχου, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται διαχρονικά δίπλα στα παιδιά θύματα εμπορίας παρέχοντας προστασία σε ανηλίκους μέσα από την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για Παιδιά SOS 1056», την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για Παιδιά 116111» καθώς και την «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», όπως επίσης μέσα από το πανελλαδικό Δίκτυο Σπιτιών Φροντίδας για Παιδιά και τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας. Επίσης, ο Οργανισμός λειτουργεί το Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, «Το Σπίτι του Παιδιού», το οποίο ως το μοναδικό πρότυπο Κέντρο στην Ελλάδα παρέχει εξατομικευμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά θύματα εμπορίας ή άλλων μορφών κακοποίησης ή/και εκμετάλλευσης.

Σε εθνικό επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάζεται σε σταθερή βάση με το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς της κοινωνίας πολιτών στο πεδίο της πρόληψης και της καταπολέμησης του φαινομένου, ενώ αυτό το διάστημα συμβάλλει στη δημιουργία του Εθνικού Μηχανισμού παραπομπής θυμάτων (ΕΜΑ) που συντονίζεται από το ΕΚΚΑ στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός όπου τα θύματα όχι μόνο θα εντοπίζονται, αλλά θα δέχονται και την κατάλληλη βοήθεια.

Σε διεθνές επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει στην Πλατφόρμα της Κοινωνίας των Πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, αλλά και στην παγκόσμια προσπάθεια κατά της εμπορίας ως οργανισμός με συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC), διασυνδεδεμένο μέλος του Γραφείου Δημόσιας Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UN DPI), συνεργαζόμενος φορέας με το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNDOC), μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC), μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και υπό Σεξουαλική Εκμετάλλευση Παιδιά (MCE).

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ηµέρα κατά της Εµπορίας Ανθρώπων και στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης του κοινού και για τις πτυχές και τους κινδύνους της εμπορίας από μαθητές εθελοντές του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου YouSmile πραγματοποιούν ζωντανή διαδικτυακή εκπομπή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here