Η MISKO, η μεγαλύτερη μάρκα ζυμαρικών στην Ελλάδα, άρρηκτα δεμένη με την ελληνικότητα και έχοντας στενή και συνεπή σχέση με την αγροτική παραγωγή, δημιούργησε το 2017 το Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου, για να ενισχύσει την προώθηση παραγωγής σκληρού σίτου υψηλής ποιότητας και χαμηλών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στόχος του Προγράμματος είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τον παραγωγό, το περιβάλλον, την κοινωνία, αλλά και γενικότερα για την ενίσχυση μιας ανταγωνιστικής αγροτικής παραγωγής που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στην Ελλάδα. Απευθύνεται προς την παραγωγική βάση της MISKO, δηλαδή τους Έλληνες αγρότες που παράγουν την πρώτη ύλη, το σκληρό σιτάρι, το οποίο είναι η βάση της υψηλής ποιότητας των ζυμαρικών που παράγει.
Κατόπιν ολοκλήρωσης των ημερίδων του Προγράμματος Ελληνικού Σίτου MISKO, που έλαβαν χώρα σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, στα πλαίσια των οποίων αναδείχθηκε η αξία του μονοποικιλιακού σιταριού που έχει καλλιεργηθεί με τους «κανόνες» της συμβολαιακής γεωργίας, τη σκυτάλη αναλαμβάνουν οι επόμενες δράσεις του Προγράμματος που αφορούν τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων, καθώς και προ πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα.
Το Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου MISKO σε συνεργασία με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα προχωρά στη χρηματοδότηση φοιτητικών ερευνών είτε μέσω ερευνητικών προγραμμάτων είτε μέσω εκπόνησης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών. Παράλληλα, σε συνεργασία με τις αγροτικές κοινότητες, εκπαιδεύει τους Έλληνες παραγωγούς στις νέες μεθόδους καλλιέργειας και στα συστήματα αειφορικής γεωργίας. Η MISKO θα ενισχύσει όλες τις πιο πάνω δράσεις με τα προβλεπόμενα χρηματικά ποσά αλλά και με βοήθεια στις ομάδες όπως αναλύσεις ποιοτικών χαρακτηριστικών του σπόρου και να συνεργαστεί μαζί τους για εύρεση εταιρειών με ειδικά λιπάσματα κλπ.
Πιο συγκεκριμένα, για το δεύτερο χρόνο, το πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου MISKO θα ενεργοποιήσει σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια τη χρηματοδότηση εκπόνησης προ-πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών, με θεματολογία:
1. Παρακολούθηση επιδεικτικού αγρού της Θεσσαλίας
2. Παρακολούθηση επιδεικτικού αγρού Μακεδονίας
3. Δοκιμή εφαρμογής tramline για επίδειξη
4. Λίπανση – λιπάσματα αργής αποδέσμευσης
5. Πρότυπα καλλιέργειας και δορυφορικές εικόνες
6. Ανάλυση στοιχείων εφαρμογής granoduro.net
7. Σύγκριση ανταγωνιστικών καλλιεργειών σκληρού σίτου
Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά με e-mail στο: [email protected]
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων:
30/11/17 για τις μεταπτυχιακές και προπτυχιακές εργασίες.
Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από την επιτροπή που αποτελείται από στελέχη του Προγράμματος Ελληνικού Σίτου και της MISKO, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται μετά το πέρας της αξιολόγησης σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ:
Η συνεχής συμβολή μας στη γεωργική ανάπτυξη και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας μέσω της συνεργασίας με Έλληνες παραγωγούς, εκπαιδευτικά ιδρύματα και νέους επιστήμονες του γεωργικού τομέα