Η ΕΡΤ αποδέχτηκε την πρόκληση του TrashTag Challenge

Το TrashTag Challenge, είναι ένα παγκόσμιο κίνημα εθελοντικού καθαρισμού και αποκομιδής σκουπιδιών, στο οποίο ανταποκρίνονται εκατοντάδες ενεργοί πολίτες. Πρόκειται ουσιαστικά για μία τάση που έγινε “viral” στα κοινωνικά δίκτυα, μια ιδέα που σε παροτρύνει τους πολίτες να αναλάβουν δράση, για έναν πλανήτη χωρίς σκουπίδια. Οι εθελοντές επιλέγουν ένα μέρος γεμάτο με σκουπίδια και το φωτογραφίζουν πριν και μετά τον καθαρισμό.

Το #TrashTagChallenge αποτέλεσε και για την ΕΡΤ μία «πρό(σ)κληση», στην οποία ανταποκρίθηκε με σύνθημα «ΣυμμΕΡΤέχω» και κεντρικό μήνυμα «Η ΕΡΤ για την Κοινωνία». Το Κέντρο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Πολιτών της ΕΡΤ και η Επιτροπή Κοινωνικής Ευθύνης ανέλαβε την πρωτοβουλία να προσκαλέσει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ αλλά και τους πολίτες να «ΣυμμΕΡΤέχουν» όλοι και όλες ενεργά σε αυτήν την δράση,

Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 από τις 12.00 έως τις 14.00 το μεσημέρι οι συμμετέχοντες καθάρισαν επιτυχώς την παραλία του Αγίου Κοσμά, αφιερώνοντας λίγες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους. Με γάντια, σακούλες και καλή διάθεση, εθελοντές όλων των ηλικιών, εργαζόμενοι/ες της ΕΡΤ και πολίτες, χωρίστηκαν σε ομάδες και συγκέντρωσαν ανακυκλώσιμα και μη υλικά από την παραλία, ενώ στο τέλος της δράσης εναπόθεσαν τις σακούλες σε μπλε και πράσινους κάδους.

Το αποτέλεσμα του TrashTag Challenge είναι πάντα εντυπωσιακό, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες.

Όπως δήλωσε η Ζωή Παχούντη, Προϊσταμένη του Τμήματος ΚΕΕΠ και Συντονίστρια της Επιτροπής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ:

«Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των εργαζομένων της ΕΡΤ αλλά και των πολιτών σε θέματα Κοινωνικής Υπευθυνότητας, με στόχο τη διαμόρφωση νέας προσέγγισης ως προς την μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών. Βασικό πυλώνα του σχεδιασμού της Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ αποτελεί ο τομέας της προστασίας του Περιβάλλοντος. Τα οφέλη από την ΕΚΕ δράση «TrashTag Challenge από την ΕΡΤ» πιστεύουμε ότι ήταν αρκετά. Θέλαμε καταρχάς να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για την κατάσταση σε αρκετές παραλίες της χώρας, να γίνει ουσιαστική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα απορρίμματα και να βοηθήσουμε να διαμορφωθούν νέα πρότυπα κοινωνικής συμπεριφοράς. Ήταν και είναι η αφορμή να δώσουμε ένα τέλος στην περιβαλλοντική και κοινωνική υποβάθμιση».

Τα στοιχεία για το περιβάλλον είναι όντως θλιβερά. Υπολογίζεται ότι το 80% του συνόλου των απορριμμάτων που βρίσκουμε στις θάλασσες προέρχεται από ενέργειες του ανθρώπου στη στεριά και ενώ το 20% είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας στη θάλασσα. Επίσης, το 2050  εκτιμάται πως τα πλαστικά στον ωκεανό θα υπερβαίνουν τον αριθμό των ψαριών.

Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), «ως θαλάσσια απορρίμματα χαρακτηρίζουμε οποιαδήποτε κατασκευασμένα ή επεξεργασμένα στερεά υλικά που έχουν απορριφθεί, αποτεθεί ή εγκαταλειφθεί στο θαλάσσιο και το παράκτιο περιβάλλον. Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούνται από αντικείμενα: α) που έχουν παρασκευαστεί ή χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο και έχουν εγκαταλειφθεί εκ προθέσεως στη θάλασσα, σε ποταμούς ή σε παραλίες β) που έχουν μεταφερθεί έμμεσα στη θάλασσα μέσω ποταμών, αποχετευτικών δικτύων, όμβριων υδάτων ή ανέμων».

Τα θαλάσσια απορρίμματα είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα με τεράστιες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις και αποτελούν σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία και την αισθητική. Ακόμη και σήμερα, απορρίμματα και κάθε μορφής σκουπίδια απορρίπτονται σε θάλασσες και ωκεανούς. Αποτσίγαρα, πλαστικά και άλλα είδη απορριμμάτων μπορεί κανείς να συναντήσει ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από κατοικημένες περιοχές (Source: European Commission. Our Oceans, Seas and Coasts).

Κάθε χρόνο, χελώνες, πουλιά και άλλα θαλάσσια ζώα πεθαίνουν άσκοπα από την κατάποση θαλάσσιων απορριμμάτων και ιδιαίτερα των πλαστικών, εξαιτίας της μορφής και του μεγέθους τους. Συγκεκριμένα, οι θαλάσσιες χελώνες μπερδεύουν τις πλαστικές σακούλες που καταλήγουν στη θάλασσα με την αγαπημένη τους λιχουδιά: τις τσούχτρες. Η κατάποση πλαστικών μπορεί να οδηγήσει τις θαλάσσιες χελώνες σε πνιγμό, να φράξει τον πεπτικό τους σωλήνα ή να τις κάνει να αισθάνονται χορτάτες, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να πεθαίνουν από ασιτία! Επιπλέον, επειδή τα πλαστικά συγκρατούν φυσαλίδες αέρα δημιουργούν άνωση στη χελώνα που τα τρώει και την εμποδίζουν να βουτήξει για να βρει τροφή (πηγή: www.medasset.org).

Σκοπός της δράσης «TrashTag Challenge από την ΕΡΤ» ήταν και είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών ώστε να αποκτήσουν συνείδηση ενεργού πολίτη. Στόχος είναι η καταπολέμηση του προβλήματος στη βάση του, δηλαδή να χρησιμοποιούμε λιγότερο πλαστικό, να κάνουμε ανακύκλωση αλλά και να επαναχρησιμοποιούμε υλικά και να μην αφήνουμε στις ακτές απορρίμματα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ