Manpower: Σε ποιους κλάδους αναμένονται προσλήψεις το επόμενο τρίμηνο

Το 27% των Ελλήνων εργοδοτών προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων για το διάστημα από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα για τις Προθέσεις Προσλήψεων της ManpowerGroup.

Οι ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται στον τομέα των Κατασκευών και των Μεταφορών & Επικοινωνιών, με τους εργοδότες να καταγράφουν αισιόδοξες συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +29%. Οι εργοδότες του τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση επίσης αναφέρουν υγιείς προθέσεις προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του +28%. Παράλληλα, οι εργοδότες στον τομέα της Γεωργίας καταγράφουν τις πιο χαμηλές προοπτικές απασχόλησης, με προοπτικές της τάξης του +3%.

Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής ανέρχονται σε +21%, καθώς οι εργοδότες αναμένουν σταθερή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το προσεχές τρίμηνο. Παράλληλα, οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφουν προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +16%.
Οι εργοδότες τόσο στις μεγάλου όσο και στις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις αναμένουν υγιή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +34% και +29%, αντίστοιχα, ενώ οι προοπτικές για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις διαμορφώνονται στο +10%.
“Τα αποτελέσματα της έρευνας μας δείχνουν ότι οι Έλληνες εργοδότες παραθέτουν προθέσεις προσλήψεων που κινούνται στον ίδιο βαθμό με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα αποτελέσματα που διαμορφώνονται από στοιχεία της αγοράς και τους πελάτες μας δείχνουν ότι ο τομέας της Ενέργειας συνεχίζει να δείχνει αυξητικές τάσεις, όπως επίσης και ο τομέας των Κατασκευών ειδικά το επόμενο τρίμηνο.
Παρά την πρόοδο που φαίνεται να υπάρχει στην αγορά, από τη μεριά μας συνεχίζουμε να τονίζουμε ότι μόνο με το ταίριασμα των σωστών ανθρώπων στη σωστή θέση μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη κάθε επιχείρησης, ενώ παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας.

Αναλυτικά: Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας

Οι εργοδότες και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας αναμένουν αύξηση του αριθμού απασχολούμενων κατά τους επόμενους τρεις μήνες. Οι ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται στον τομέα των Κατασκευών και των Μεταφορών & Επικοινωνιών, με τους εργοδότες να καταγράφουν αισιόδοξες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +29%. Οι εργοδότες του τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση επίσης αναφέρουν υγιείς προθέσεις προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του +28%, ενώ στους τομείς Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και Εμπόριο (Χονδρική & Λιανική) οι Προοπτικές ανέρχονται σε +22% και +20% αντίστοιχα.  Παράλληλα, οι εργοδότες του τομέα της Γεωργίας καταγράφουν τις πιο επιφυλακτικές προθέσεις προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του +3%.

Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, οι προθέσεις προσλήψεων αποδυναμώνονται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντικότερη την αύξηση κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα της Γεωργίας. Οι εργοδότες του τομέα του Τουρισμού καταγράφουν μείωση 6 ποσοστιαίων μονάδων, και οι Προοπτικές εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες τόσο στον τομέα της Βιομηχανίας / Παραγωγής όσο και στον τομέα Δημόσιο & Κοινωνικές Υπηρεσίες. Ωστόσο, οι Προοπτικές ενισχύονται σε τέσσερις τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών, με αύξηση 4 ποσοστιαίων μονάδων, και του τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση, όπου οι εργοδότες καταγράφουν βελτίωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκρίσεις ανά μέγεθος οργανισμού
Οι εργοδότες και στις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού προβλέπουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι εργοδότες των Μεγάλων επιχειρήσεων καταγράφουν τις ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων, με αισιόδοξες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης που ανέρχονται σε +34%. Οι εργοδότες στις Μεσαίες επιχειρήσεις αναμένουν υγιή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων τους, με Προοπτικές της τάξης του +29%, ενώ οι Προοπτικές στις Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις είναι της τάξης του +18% και +10%, αντίστοιχα.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων αποδυναμώνονται κατά 4 και 2 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργοδότες των Πολύ Μικρών και Μικρών επιχειρήσεων. Οι εργοδότες στις Μεσαίες επιχειρήσεις αναφέρουν βελτίωση 4 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι Προοπτικές για τις Μεγάλες επιχειρήσεις παραμένουν σχετικά σταθερές.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι εργοδότες των Μεσαίων επιχειρήσεων αναφέρουν σημαντική βελτίωση κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, και οι Προοπτικές εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στις κατηγορίες των Μικρών και των Μεγάλων επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι εργοδότες στις Πολύ Μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν μείωση της τάξης των 2 ποσοστιαίων μονάδων.

Διεθνείς Συγκρίσεις

Περισσότεροι από 59.000 εργοδότες σε 44 χώρες και επικράτειες συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup για τη σφυγμομέτρηση της αναμενόμενης δραστηριότητας στην αγορά εργασίας* κατά το Γ’ Τρίμηνο του 2019. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν στην εξής ερώτηση: «Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στον συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2019, σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;»

Η έρευνα της ManpowerGroup για το τρίτο τρίμηνο του 2019 αποκαλύπτει ότι οι εργοδότες αναμένουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σε 43 από τις 44 χώρες και επικράτειες που συμμετείχαν στην έρευνα, στο διάστημα έως και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες σε 18 από τις 44 χώρες και επικράτειες αναφέρουν ενισχυμένες προοπτικές προσλήψεων, ενώ οι εργοδότες σε άλλες 18 καταγράφουν αποδυναμωμένα σχέδια προσλήψεων. Σε οκτώ, δεν αναμένεται καμία αλλαγή. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται σε 12 χώρες και επικράτειες, επιδεινώνονται σε 26, και παραμένουν αμετάβλητες σε έξι. Το ισχυρότερο κλίμα προσλήψεων καταγράφεται στην Ιαπωνία, την Κροατία, την Ταϊβάν, τις ΗΠΑ, τη Ελλάδα και τη Σλοβενία, ενώ οι πιο αδύναμες προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται στην Ουγγαρία, την Αργεντινή, την Ιταλία και την Ισπανία.

Αύξηση του αριθμού απασχολουμένων αναμένεται από τους εργοδότες σε 25 από τις 26 χώρες της περιφέρειας Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική (ΕΜΕΑ) που συμμετείχαν στην έρευνα, κατά το προσεχές τρίμηνο, ενώ οι εργοδότες στην Ουγγαρία αναμένουν να μειώσουν τον αριθμό απασχολουμένων. Σε σύγκριση με το Β’ Τρίμηνο του 2019, οι προοπτικές προσλήψεων βελτιώνονται σε πέντε χώρες αλλά αποδυναμώνονται σε 14. Σε σύγκριση με το Γ’ Τρίμηνο του 2018, οι Προοπτικές βελτιώνονται επίσης σε πέντε χώρες αλλά επιδεινώνονται σε 17. Οι ισχυρότερες προσδοκίες προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο καταγράφονται στην Κροατία, την Ελλάδα και τη Σλοβενία ενώ οι εργοδότες σε Ουγγαρία, Ιταλία και Ισπανία αναφέρουν τα πιο δυσοίωνα σχέδια προσλήψεων.

Οι εργοδότες και στις οκτώ χώρες και επικράτειες της Ασίας-Ωκεανίας που συμμετείχαν στην έρευνα, προσδοκούν αύξηση του αριθμού απασχολουμένων κατά τους τρεις μήνες έως και το τέλος Σεπτεμβρίου 2019. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται σε πέντε χώρες και επικράτειες αλλά αποδυναμώνονται σε δύο. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι εργοδότες αναφέρουν ενισχυμένες Προοπτικές σε δύο χώρες και επικράτειες, ενώ οι προοπτικές προσλήψεων αποδυναμώνονται σε πέντε. Οι εργοδότες στην Ιαπωνία και την Ταϊβάν αναμένουν την ισχυρότερη δραστηριότητα προσλήψεων κατά το Γ’ Τρίμηνο του 2019, ενώ οι πιο αδύναμες Προοπτικές καταγράφονται σε Κίνα, Νέα Ζηλανδία και Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τους εργοδότες, όσοι αναζητούν εργασία σε οποιαδήποτε από τις 10 χώρες της Βόρειας, Νότιας και Κεντρικής Αμερικής που συμμετέχουν στην έρευνα, θα βρουν ευκαιρίες απασχόλησης κατά το προσεχές τρίμηνο. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές προσλήψεων βελτιώνονται σε οκτώ χώρες, ενώ αποδυναμώνονται σε δύο. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι Προοπτικές βελτιώνονται σε πέντε χώρες αλλά επιδεινώνονται σε τέσσερις. Οι εργοδότες σε ΗΠΑ και Καναδά αναφέρουν τις ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο, ενώ οι πιο αδύναμες Προοπτικές καταγράφονται σε Αργεντινή και Παναμά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ