Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας για την προστασία όλων των προσφύγων

Πιστό στην αποστολή του για την προστασία και φροντίδα όλων των παιδιών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, θρησκείας, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρέχει από την ίδρυσή του, 23 χρόνια πριν μέχρι και σήμερα το σύνολο των υπηρεσιών του και σε κάθε παιδί πρόσφυγα μετανάστη για την ολιστική κάλυψη των αναγκών τους, ακολουθώντας πιστοποιημένες διαδικασίες.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, ως ένδειξη σεβασμού προς όλους τους ανθρώπους που παρά τη θέλησή τους αναγκάστηκαν να αφήσουν τη χώρα τους, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε ένα ταξίδι επιβίωσης και αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής. Μια ημέρα που πρέπει να αποτελεί σε όλους μας μια υπενθύμιση ότι όσο υπάρχουν πόλεμοι, διώξεις, φτώχεια και εσωτερικές συγκρούσεις θα υπάρχουν συνάνθρωποί μας που θα ρισκάρουν τη ζωή τους αναζητώντας ανακούφιση και σωτηρία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Από το 2015 η Ελλάδα αποτελεί το επίκεντρο μιας παγκόσμιας ανθρωπιστικής κρίσης απόρροια των μαζικών ροών προσφύγων που με κίνδυνο της ζωής τους θέλησαν να φτάσουν στην Ευρώπη. Τέσσερα χρόνια μετά συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες ανθρώπων που βουλιάζουν στη θάλασσα από ακατάλληλες βάρκες, να χάνουν τη ζωή τους μεσοπέλαγα, γονείς να κρατούν στην αγκαλιά τα νεκρά παιδιά τους, παιδιά να χάνουν τις γονείς τους και να μένουν μόνα τους.

Πολλά από τα διασωθέντα παιδιά δυστυχώς πολλές φορές καταλήγουν στα αζήτητα με τον κίνδυνο να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης και εμπορίας, ενώ τις περισσότερες φορές τα περιστατικά εξαφάνισης παιδιών μεταναστών προσφύγων δεν καταγγέλλονται με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιείται ο μηχανισμός αναζήτησης μέσα από την «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα παιδιά 116000» – που συντονίζει ο ελληνικός Οργανισμός ως μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (Missing Children Europe).

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΚΚΑ, 3.817 ασυνόδευτοι ανήλικοι βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα εκ των οποίων 1065 παιδιά διαβιούν σε άτυπες και επισφαλείς συνθήκες στέγασης, 612 σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, 109 σε Προστατευτική φύλαξη και 125 σε Ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην εκδήλωση του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την 25η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά η ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκε 1.110 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων το 2018 και 404 αντίστοιχες υποθέσεις από 1/1/2019 έως τις 11/5/2019 με ποσοστό ανεύρεσης μόλις στο 30%.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με την «Missing Children Europe» περισσότεροι από 30.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι εξαφανίστηκαν από το 2014 έως το 2017. Κύριοι λόγοι εξαφάνισης είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των παιδιών στο σύστημα προστασίας, οι μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι ανεπαρκείς και ακατάλληλες για παιδιά δομές φιλοξενίας.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενισχύει διαρκώς την προστασία των παιδιών μέσα από τις υποδομές και τους μηχανισμούς που διαθέτει, όπως οι τηλεφωνικές γραμμές 1056, 116000 και 116111, ο μηχανισμός Amber Alert Hellas, το πανελλαδικό δίκτυο Σπιτιών Φροντίδας και το μοναδικό εξειδικευμένο Κέντρο Ημέρας για παιδιά θύματα κάθε μορφής βίας. Την ίδια στιγμή μέσα από τη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς επιδιώκουμε τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας των παραπομπών και την άμεση κινητοποίηση για περιστατικά παιδιών που χρήζουν άμεσης φροντίδας και υποστήριξης, ενώ υλοποιούμε εκπαιδεύσεις εμπλεκόμενων φορέων και επαγγελματιών γύρω από το ζήτημα της εμπορίας παιδιών και του κινδύνου παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», ως επίσημος εταίρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, υλοποίησε από τον Απρίλιο του 2018 έως στις 15 Μαρτίου 2019 το έργο «Άμεση και Ολιστική Ψυχοκοινωνική και Ιατρική Παρέμβαση για Παιδιά Πρόσφυγες και Μετανάστες σε Κίνδυνο στην Ελλάδα». Το πρόγραμμα συνέβαλλε στην προστασία περισσοτέρων από 900 παιδιών και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους μέσα από υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας σε παιδιά με αυξημένες ιατρικές ανάγκες και υπηρεσίες πρόληψης και επιτόπιας παρέμβασης για θύματα βίας, παράνομης διακίνησης, εμπορίας και ασυνόδευτους ανηλίκους σε συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα συνεχίσει να θέτει στη διάθεση προσφύγων και των μεταναστών το πανελλαδικό του δίκτυο που αποτελείται από τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για Παιδιά και Νεογνά (Ασθενοφόρα), το Πολύ-ιατρείο «Ιπποκράτης» και άλλες Κινητές Ιατρικές Μονάδες, την Κινητή Μονάδα Παιδιατρικής κατ’ οίκον Νοσηλείας, την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111, όλες διασυνδεδεμένες με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 και το τηλεφωνικό κέντρο της NGO SAWA στην Παλαιστίνη. Επιπρόσθετα, παρέχεται πλήθος εξειδικευμένων υλικοτεχνικών μέσων (οχήματα έρευνας και διάσωσης, jeeps, ραδιοδίκτυα και αναμεταδότες), την Κινητή Επιχειρησιακή Μονάδα, το Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», το Κέντρο Λειτουργίας Έκτακτης Ανάγκης στο Δ.Α.Α. Ελ. Βενιζέλος και την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» με τη συμμετοχή διεθνώς πιστοποιημένων κυνοφιλικών ομάδων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ