To Xαμόγελο του Παιδιού: Πραγματοποιήθηκαν τα 3rd YouSmile Awards

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση με πρωταγωνιστές μαθητές και μαθήτριες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους, πραγματοποιήθηκαν τα καθιερωμένα πλέον ετήσια 3rd YouSmile Awards, την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με παρουσιαστή τον Δημήτρη Ουγγαρέζο.

Σκοπός της εκδήλωσης και φέτος η ανάδειξη των δράσεων/πρωτοβουλιών μαθητών και μαθητριών που είχαν θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό τους περίγυρο και ενέπνευσαν άλλα παιδιά ή ενήλικες.Τα YouSmile Awards πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Σε μια αίθουσα πλημμυρισμένη από ζεστά χαμόγελα και θερμά χειροκροτήματα, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης απονεμήθηκαν για ακόμη μια χρονιά τα 3rd ΥοuSmile Αwards,με κεντρικό μήνυμα: Τα παιδιά μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο! Ας τα εμπιστευτούμε!

Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης και φέτος ήταν η βράβευση μαθητών και μαθητριών από τα παιδιά που συμμετέχουν στο YouSmile, τη μαθητική-εθελοντική δράση του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Η συγκεκριμένη ενέργεια έχει ως στόχο μεταξύ άλλων να στρέψει την προσοχή όλων στο τι έχουν να μας πουν τα παιδιά για τον κόσμο που ονειρεύονται και επιδιώκουν να ζήσουν.Οι μαθητές-εθελοντές του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου YouSmile απευθύνθηκαν σε Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου πανελλαδικά ώστε να συγκεντρώσουν τις συμμετοχές των παιδιών. Παράλληλα, συγκέντρωσαν αντίστοιχες δράσεις παιδιών που έχρηζαν ανάδειξης μέσα από έρευνα που έκαναν στο διαδίκτυο. Το αποτέλεσμα ήταν 9.578 συμμετοχές από 145 σχολεία πανελλαδικά!

Η ανάδειξη των 9 νικητών έγινε μετά από ψηφοφορία των μαθητών-εθελοντών του YouSmile χωρίς καμία παρέμβαση από ενήλικες. Όλοι, όμως, οι συμμετέχοντες έλαβαν τιμητικούς επαίνους για τη δράση που ανέλαβαν.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γιατρός, Ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού «Διαβάζω για τους Άλλους», κ. Θοδωρής Τσάτσος, ο Σεφ κ. Λεωνίδας Κουτσόπουλος, η τραγουδίστρια κ. Ειρήνη Παπαδοπούλου, η παρουσιάστρια Μαντώ Γαστεράτου και η comedian / Youtuber κ. Χρύσα Κατσαρίνη.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κος Κώστας Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στον 10χρονο ιδρυτή του Οργανισμού, τον Ανδρέα, που ενέπνευσε άλλα παιδιά να γίνουν εθελοντές και να αναλάβουν δράση με στόχο το Χαμόγελο κάθε παιδιού! Χαρακτηριστικά τόνισε: «24 χρόνια πριν ο μικρός Ανδρέας έδωσε το καλύτερο παράδειγμα για το πώς τα παιδιά μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο εμπνέοντας άλλα παιδιά, ενήλικες αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Ακολουθώντας το παράδειγμα αυτό, δίνουμε σήμερα βήμα στα παιδιά για να ακουστούν, να εκφράσουν ελεύθερα αυτό που πιστεύουν, να δράσουν με τον δικό τους μοναδικό και αυθόρμητο τρόπο χωρίς να τους επιβάλλουμε εμείς οι ενήλικες τις απόψεις μας. Αντιθέτως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τα ακούσουμε προσεκτικά, να τα θωρακίσουμε σήμερα για να γίνουν οι ενήλικες του αύριο που θα κάνουν την κοινωνία μας καλύτερη. Είμαστε περήφανοι γιατί μέσα από τον θεσμό πλέον των ΥouSmile Awards αναδεικνύουμε τα θετικά πρότυπα αυτών των παιδιών που κάνουν τη διαφορά όχι με τα λόγια αλλά κάνοντας πράξη τα όνειρα για έναν καλύτερο κόσμο».

Ακολουθούν οι κατηγορίες, οι απονεμητές και οι νικητές:

Κατηγορία: Παιδί που βοηθάει Παιδιά
Απονομή βραβείου από τον Πρόεδρο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστα Γιαννόπουλο
Νικητής: ο 14χρονος Βασίλης Ανδρουτσόπουλος

O 14χρονος Βασίλης Ανδρουτσόπουλος έσωσε τη γιαγιά και την αδερφή του από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Μαζί με τους φίλους του έσβησαν τις φλόγες που πλησίαζαν στην παραλία που βρίσκονταν και προστάτευσαν δεκάδες ανθρώπους από τον θανάσιμο κίνδυνο.

Κατηγορία: Σχολείο που βοηθά Παιδιά
Απονομή βραβείου από τον Γιατρό, Ευρωβουλευτή κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο
Νικητές:μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνάσιου Καισαριανής

15 μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνάσιου Καισαριανής κατέγραψαν με κάμερα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά 2 συμμαθητές τους με κινητικά προβλήματα κυρίως από και προς το σχολείο.Ο Βασίλης και η Ευανθία αντιμετωπίζουν δυναμικά τη ζωή, το ίδιο και οι συμμαθητές/τριες τους που επιχείρησαν να διεκδικήσουν για εκείνους το “αυτονόητο”: ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και όχι λύπηση και απομόνωση.

Κατηγορία: Τέχνη – Πολιτισμός
Απονομή βραβείου από την Comedian, Youtuber, κ. Χρύσα Κατσαρίνη
Νικητές: το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

13 μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης δημιούργησαν μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο: «ζωγραφί…ζω». Η ταινία συμμετείχε στον 9ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους που πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2018-2019 και βραβεύτηκε στην κατηγορία αφίσας. Τα παιδιά έφτιαξαν μόνα τους την αφίσα για την ταινία με κεντρικό μήνυμα: «Η Τέχνη προσθέτει κάτι το διαφορετικό στην καθημερινότητά μας, ομορφαίνει τη ζωή μας».

Κατηγορία: Υπεράσπιση Δικαιωμάτων
Απονομή Βραβείων από τον Σεφ κ. Λεωνίδα Κουτσόπουλο
Νικητής: ο 14χρονος Θανάσης Στοΐλης

Ο 14χρονος Θανάσης Στοΐλης, μαθητής στο 3ο Γυμνάσιο Εχεδώρου στο Καλοχώρι,παρείχε υπηρεσίες σε συμμαθητή του ο οποίος μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Για χρονικό διάστημα 5 μηνών λόγω έλλειψης Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στη σχολική μονάδα, ο Θανάσης ανέλαβε αγόγγυστα τη μετακίνηση, τη βοήθεια και την υποστήριξη του συμμαθητή του, τόσο κατά τα διαλείμματα όσο και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Νικητής: ο 13χρονος Αρήφ Σαλήογλου

Ο 13χρονος Αρήφ Σαλήογλου, μαθητής στο Γυμνάσιο Σουφλίου στον Έβρο, καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, φρόντισε υπομονετικά τη μετακίνηση συμμαθητή του ο οποίος κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Λόγω έλλειψης βοηθητικού προσωπικού στο σχολείο, ο Αρήφ ανέλαβε οικειοθελώς και με μεγάλο ζήλο τη φροντίδα του συμμαθητή του.

Κατηγορία: Περιβάλλον
Απονομή Βραβείου από την παρουσιάστρια Μαντώ Γαστεράτου
Νικητές: Δημοτικό Σχολείο Πλατέος Ημαθίας

Οι 82 μαθητές και μαθήτριες από το Δημοτικό Σχολείο Πλατέος Ημαθίας με την υποστήριξη του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου ανέλαβαν την πρωτοβουλία και «ξεχύθηκαν» στο χωριό για να περισυλλέξουν πεταμένα σκουπίδια από δρόμους, πεζοδρόμια και αλάνες. Με αυτό τον τρόπο έδειξαν έμπρακτα στους ενήλικες ότι νοιάζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και για το μέγεθος της ρύπανσης λόγω της άναρχης ρίψης απορριμμάτων και μπαζών.

Κατηγορία: Τεχνολογία-Επιστήμες
Απονομή Βραβείου από τον Αντιπρόεδρο του Οργανισμού «Διαβάζω για τους Άλλους», κ. Θοδωρή Τσάτσο.
Νικητές: Α΄ τάξη Λυκείου της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης

12 μαθητές και μαθήτριες της Α’ Λυκείου του σχολείου Εκπαιδευτική Αναγέννηση, στις Αφίδνες κατασκεύασαν ένα καινοτόμο μπαστούνι για άτομα με προβλήματα όρασης. Το μπαστούνι διαθέτει τρεις αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας οι οποίοι εντοπίζουν εμπόδια και κατόπιν δίνουν ηχητικές αλλά και αισθητήριες οδηγίες στο άτομο που το κρατάει. Το προϊόν «ByHeart» είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς είναι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμα υλικά και οι αισθητήρες του δεν εκπέμπουν ακτινοβολία.

Κατηγορία: Αθλητισμός
Απονομή Βραβείου από την τραγουδίστρια κ. Ειρήνη Παπαδοπούλου
Νικητής: ο 15χρονος Γιώργος Μιχαηλίδης

Ο 15χρονος Γιώργος Μιχαηλίδης, μαθητής στο Γυμνάσιο Αλωνιών είναι αθλητής ελληνορωμαϊκής πάλης 57 κιλών. Το 2017 ο Γιώργος κέρδισε το Αργυρό μετάλλιο στο Διεθνές τουρνουά ελληνορωμαϊκής πάλης στoZagreb στην Κροατία. Φέτος, στο αντίστοιχο Διεθνές τουρνουά που πραγματοποιήθηκε στη Gatitja στη Σερβία, ξεπέρασε την περσινή του επιτυχία και κατέκτησε την κορυφή, κερδίζοντας το Χρυσό μετάλλιο.

Κατηγορία: Ενήλικας που εμπνέει παιδιά
Απονομή βραβείου από YouSmilers
Νικητής: ο Δημήτρης Αντωνίου

Ο Δημήτρης Αντωνίου προτάθηκε από τους μαθητές του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς. Ο Δημήτρης βοήθησε στη δημιουργία της ομάδας Ρομποτικής Lego του Σχολείου. Συνεργάστηκε με τους μαθητές και έφτιαξε το τραγούδι της ομάδας. Συμμετείχε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής FLL τον Μάρτιο 2018 υποστηρίζοντας την ομάδα και ευαισθητοποιώντας τους διοργανωτές του διαγωνισμού που τον τίμησαν για το έργο του. Η ομάδα με τη δική του καθοδήγηση κατέκτησε το Α’ βραβείο στις Ηθικές Αξίες (CoreValues) ανάμεσα σε 342 ομάδες σε πανελλήνιο επίπεδο και προκρίθηκε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό. Ο Δημήτρης το σύνθημά του: C’EST LA VIE «έτσι είναι η ζωή» μετέφερε στα παιδιά το μήνυμα ότι δεν πρέπει ποτέ να το βάζουν κάτω!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ