Ο Σ.Β.Π.Ε. εταίρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» στο πρόγραμμα «BlueCycle»

Ως πρωτοπόρος στα θέματα υιοθέτησης της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας» αποδέχτηκε με ικανοποίηση την πρόσκληση του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» να αποτελέσει εταίρο στο πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανακύκλωση θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα. «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν επιφανή Ιδρύματα, σαν αυτό της Αικατερίνης Λασκαρίδη προσεγγίζει τη βιομηχανία των πλαστικών σαν μέρος της λύσης για την εξάλειψη των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Το πρόγραμμα «BlueCycle» είναι καινοτόμο, βρίσκεται στον πυρήνα της κυκλικής οικονομίας και για τον λόγο αυτό τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος δεν δίστασαν λεπτό να αποδεχτούν την πρόσκληση και να αποτελέσουν εταίρο αυτής της πρωτοβουλίας. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά των πλαστικών τους επιτρέπουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πορεία προς ένα πιο βιώσιμο και αποδοτικό, από πλευράς πόρων, μέλλον. Τα πλαστικά είναι το υλικό, που συμβάλλει αποφασιστικά στην υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας» τόνισε ο πρόεδρος του «Σ.Β.Π.Ε.», Βασίλειος Γούναρης επισφραγίζοντας την πολλά υποσχόμενη συνεργασία.

Στις 11 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του εκπροσώπου Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του «Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος», Δημήτριου Σύρμου, του Εκτελεστικού Διευθυντή, Ηλία Μάμαλη με τους εκπροσώπους του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», Σουζάνα Λασκαρίδη και Έλια Νικητοπούλου. Στην ουσιαστική συζήτηση, που ακολούθησε, τέθηκαν οι βάσεις για την εποικοδομητική σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Ο «Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας» είναι έτοιμος να συνδράμει στην επιτυχία τέτοιων πρωτοβουλιών με την τεχνογνωσία των μελών του, στοχεύοντας να ενδυναμώσει το όραμα της υιοθέτησης μιας αποτελεσματικής κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα.

 

Τι είναι το «BlueCycle»

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας που προσεγγίζει ολιστικά το πρόβλημα των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων. Είναι το πρώτο στην Ευρώπη που εστιάζει στην ανακύκλωση του πλαστικού αλιευτικού και ναυτιλιακού εξοπλισμού. Το «BlueCycle» βασίζεται στην έρευνα, την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και τη δημιουργικότητα, προτείνοντας βιώσιμες λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Εγκαταλελειμμένα δίχτυα, «δίχτυα-φαντάσματα», σχοινιά και κάβοι αχρηστευμένοι μετατρέπονται σε πρώτη ύλη υψηλής ποιότητας, έτοιμη για επανένταξη στη βιομηχανία. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργείται ένα κέντρο για την επεξεργασία και ανακύκλωση πλαστικού εξοπλισμού από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα. Πρόκειται για έναν πρότυπο και σύγχρονο χώρο, πλήρως εξοπλισμένο κι αφιερωμένο στην ανακύκλωση, τη δημιουργία και την έρευνα. Στο BlueCycle Lab θα γίνεται:

 

  • Επεξεργασία των πλαστικών της αλιευτικής και ναυτιλιακής δραστηριότητας, μέσω πιστοποιημένης διαδικασίας
  • Έρευνα για τη βιωσιμότητα των υλικών και για νέες χρήσεις τους
  • Σχεδιασμός και ανάπτυξη προϊόντων, υπηρεσιών ή/και καλλιτεχνικών έργων
  • Ποιοτικός έλεγχος του παραγόμενου υλικού (κόκκος, νήμα για τρισδιάστατο εκτυπωτή).

 

Ο χώρος θα είναι ανοιχτός σε ερευνητές, σχεδιαστές, κατασκευαστές και καλλιτέχνες, για να εργαστούν και να πειραματιστούν με τη διαδικασία και τις ιδέες τους για την επαναχρησιμοποίηση του πλαστικού. Η δύναμη του προγράμματος βρίσκεται στις συνέργειες, οι οποίες διευρύνονται διαρκώς, όπως αποδεικνύει και η παρούσα συνέργεια με τον «Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος». Τα προς επεξεργασία υλικά προέρχονται από θαλάσσιους και παράκτιους καθαρισμούς που πραγματοποιούν οι συνεργαζόμενοι φορείς, από τους σταθμούς συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων της «Aegean Rebreath» σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, καθώς και από το δίκτυο των συνεργαζόμενων κατασκευαστών, προμηθευτών και καταναλωτών αλιευτικού και ναυτιλιακού εξοπλισμού. Στα ζητήματα του ποιοτικού ελέγχου των υλικών συνεργάζονται η Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών-Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας (ΕΛΚΕΘΕ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ