Συνάντηση Γ.Γ. Κωνσταντίνου Αραβώση με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (Σ.Β.Π.Ε.)

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, συναντήθηκε τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου με την ηγεσία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (Σ.Β.Π.Ε.), στο πλαίσιο διαλόγου με τα ενδιαφερόμενα μέρη για την εναρμόνιση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/904, σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.

 

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, στη συνέντευξη Τύπου για την κυκλική οικονομία και τη πλαστική ρύπανση «η κυβέρνησή μας διαθέτει μια ιδιαίτερα φιλόδοξη περιβαλλοντική ατζέντα που βασίζεται στις πράξεις, όχι στα λόγια. Και η πλαστική ρύπανση βρίσκεται πολύ ψηλά σε αυτή την ατζέντα. Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/904 για περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης».

 

Ο Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων διευκρίνισε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί ταχέως η διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε έως τις 30 Ιουνίου 2020 να επιτευχθεί η εναρμόνιση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ με την ελληνική νομοθεσία. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Αραβώσης επεσήμανε ότι η εναρμόνιση θα γίνει με τρόπο που θα ευνοεί την περιβαλλοντική αναβάθμιση, μέσω της καταπολέμησης της πλαστικής ρύπανσης αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας πλαστικών, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο της μετάβασης σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στην Κυκλική Οικονομία.

 

Από πλευράς Σ.Β.Π.Ε. υπογραμμίστηκε η διάθεση συνεργασίας με το ΥΠΕΝ, ενώ ζητήθηκε να ληφθεί η αναγκαία μέριμνα, ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

 

Στη συνάντηση συμμετείχε και η Συντονίστρια για την εφαρμογή της Οδηγίας και Εκτελεστική Διευθύντρια του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη», κα Αγγελική Κοσμοπούλου, ως υπεύθυνη συντονισμού του διαλόγου με τους φορείς και την κοινωνία, καθώς και των δράσεων για την πιο αποδοτική εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές επιταγές που αφορούν την πλαστική ρύπανση.

 

Τον Σ.Β.Π.Ε. εκπροσώπησαν στη συνάντηση: ο πρόεδρος, Βασίλειος Γούναρης, ο αντιπρόεδρος, Χαρίλαος Πανόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας, Σωτήριος Κορδάς και ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Δημήτριος Σύρμος.

 

Κατά την εποικοδομητική συζήτηση, ο πρόεδρος του Σ.Β.Π.Ε. προσκάλεσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην παρουσίαση της μελέτης που εκπόνησε το Ι.Ο.Β.Ε. για τη συνεισφορά της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών στην οικονομία.

 

Από πλευράς Υπουργείου, ο κ. Αραβώσης ενημέρωσε την ηγεσία του Συνδέσμου για τη συγκρότηση επιτροπής παραγωγικών φορέων στην οποία θα συμμετάσχει ο Σ.Β.Π.Ε και στην οποία θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τα αιτήματά του για την καλύτερη διασφάλιση της δραστηριότητας των μελών του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ