Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Διοργάνωσε το 5ο workshop “AmChamGr Youth Talks”

Ένα εποικοδομητικό και ιδιαίτερα διαδραστικό απόγευμα είχαν την ευκαιρία να περάσουν οι νέοι οι οποίοι συμμετείχαν στο 5ο workshop AmChamGr Youth Talks, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Επιτροπή Απασχόλησης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Νοεμβρίου και ώρα 16.00 και φιλοξενήθηκε στην Ακαδημία Ελληνικών Πετρελαίων (Χειμάρρας 8Α Μαρούσι).

Στο 5ο workshop AmChamGr Youth Talks με γενικό τίτλο «Κλιματική Αλλαγή: Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας ή Δράσεις a la Greta;» περισσότεροι από 130 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας και όλες τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στα Ελληνικά Πετρέλαια.

«Η ενεργειακή μετάβαση που ήδη συντελείται παγκοσμίως, δεν συνδέεται μόνο με την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, αλλά και με το γεγονός ότι οι νέες τεχνολογίες καθίστανται ολοένα και πιο ανταγωνιστικές, συγκριτικά με τις συμβατικές», επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 5ο workshop AmChamGr Youth Talks ο Γιώργος Αλεξόπουλος, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων, καθώς και Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ της Ελληνικά Πετρέλαια.

Υπογράμμισε, ωστόσο, με έμφαση ότι καμία από αυτές τις τεχνολογίες που έχουν ήδη αναπτυχθεί, ή βρίσκονται ακόμη σε στάδιο επεξεργασίας και δεν είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμες, δεν θα μπορέσει να αποτελέσει από μόνη της τη λύση στο μείζον ζήτημα των καιρών μας. Αντίθετα, όπως είπε ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων, «απαιτείται ένας συνδυασμός διαφορετικών τεχνολογιών που θα αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ούτως ώστε η ενεργειακή μετάβαση να επιτευχθεί με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για την οικονομία, αλλά και την κοινωνία».

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο, ο Όμιλος ΕΛΠΕ πρωτοστατεί στην εθνική προσπάθεια για ενεργειακή μετάβαση, έχοντας θέσει ως βασικούς άξονες της στρατηγικής του κατεύθυνσης τη συνεχή βελτίωση του ενεργειακού του αποτυπώματος και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

«Άμεσος στόχος είναι η δημιουργία ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου ήδη διαθέτουμε 600 Mw σε διάφορα στάδια ανάπτυξη, με βραχυπρόθεσμο στόχο τα 300 Mw εγκατεστημένης ισχύος, κυρίως από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηλίας Σπυρτούνιας, κατά τον χαιρετισμό του ευχαρίστησε θερμά τα Ελληνικά Πετρέλαια για την υποστήριξη στην άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης και καλωσόρισε τους νέους.

Παράλληλα, τόνισε πως «Η χώρα βρίσκεται σε ένα σημαντικό σημείο εξέλιξης και ο μόνος τρόπος να επιτύχει είναι να επενδύσουμε στους νέους. Έτσι λοιπόν σήμερα με την εκδήλωση αυτή θα επιδιώξουμε να εστιάσουμε και να ακούσουμε τις δικές σας σκέψεις και ανησυχίες για το πώς μπορεί η χώρα να αναπτύξει όλες τις δυνατότητές της, ενσωματώνοντας αξίες που θα συμβάλλουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ο τρόπος που μπορεί να επιτευχθεί αυτό είναι μέσα από στοχευμένες ενέργειες και μέσα από την ανάδειξη των προτεραιοτήτων της νέας γενιάς».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Δρ. Βενετία Κουσία δήλωσε πως «Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να ακούσουμε τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων, αλλά και των νέων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Οι νέοι είναι το μέλλον και έχουν δικαίωμα να ακουστούν. Εμείς έχουμε ευθύνη να τους ακούσουμε, ώστε να παραδώσουμε έναν κόσμο που να μην τους χρεώνει αλλά να τους αναπτύσσει. Θα τα καταφέρουμε;».

Ο κ. Βασίλης Καραγιάννης, Member of BoD, Hellenic Energy Exchange αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο μέλλον, στις ευκαιρίες και στις προοπτικές των διάφορων μορφών ενέργειας, το Χρηματιστήριο Ενέργειας και την ελληνική οικονομία.

«Φιλοδοξούμε να μετεξελιχθούμε από εταιρία διύλισης σ’ έναν καινοτόμο Ενεργειακό Όμιλο, πρωτοπόρο στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην ενεργειακή μετάβαση, ο οποίος θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να μειώνει διαρκώς το ανθρακικό του αποτύπωμα, συμβάλλοντας έτσι ενεργά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή», τόνισε από την πλευρά του ο Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας του Ομίλου ΕΛΠΕ, Δρ. Σπύρος Κιαρτζής.

Όπως υποστήριξε, η ανάγκη μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών συνιστά στις μέρες μας κοινή πεποίθηση και αυτονόητη υποχρέωση προς τις επόμενες γενιές, αλλά πρόσθεσε πως «ένα ενεργειακό μέλλον για να είναι βιώσιμο, προϋποθέτει ότι η παραγόμενη ενέργεια πρέπει να είναι ασφαλής, αξιόπιστη, να σέβεται το περιβάλλον, να είναι οικονομικά συμφέρουσα και, πάνω απ’ όλα, προσβάσιμη σε όλους».

Δίνοντας το έναυσμα για τη συζήτηση που θα ακολουθούσε, ο κ. Κιαρτζής παρέθεσε σειρά παραδειγμάτων που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την κυκλική οικονομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εφαρμογή του σε επιχειρηματικά μοντέλα, τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ανακύκλωσης πρώτων υλών στην παραγωγική διαδικασία, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και στον φιλόδοξο σχεδιασμό των ΕΛΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ.

Επανέλαβε δε, τη διαρκή υποστήριξη του Ομίλου προς την Ακαδημαϊκή κοινότητα, με χορηγίες ερευνητικών προγραμμάτων που θα οδηγήσουν σε σύγχρονες τεχνολογίες περιορισμένου, ή και μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

«Στην κατεύθυνση προς την ενεργειακή μετάβαση δεν υπάρχει μία και μοναδική λύση, αλλά απαιτείται ένα μείγμα δράσεων και πολιτικών, που περιλαμβάνει την Ενέργεια, τις Μεταφορές, το Περιβάλλον και κυρίως την αυξημένη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών», κατέληξε στην ομιλία του ο Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας της Ελληνικά Πετρέλαια, Δρ. Σπύρος Κιαρτζής.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τους νέους να μοιράζονται σε τέσσερις ομάδες εργασίας. Στόχος ήταν η συζήτηση και η ανταλλαγή των απόψεών τους πάνω σε βασικά θέματα που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, το ενεργειακό αποτύπωμα, τις εκπομπές CO2, την ανάδειξη νέων θέσεων εργασίας και την ικανότητα των εταιριών να δημιουργήσουν ή να χρησιμοποιήσουν τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Βασικός άξονάς τους, η εφαρμογή μίας νέας περιβαλλοντικής προσέγγισης μακριά από το υπάρχον status quo της χώρας, ως μέρος μίας τεχνολογικής εξέλιξης, αλλά και η ανάδειξη της Ελλάδας σε ένα βιώσιμο ενεργειακό hub. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με διαγωνισμό μεταξύ των ομάδων, ο οποίος αφορούσε στην ικανότητα παρουσίασης και περιεχομένου.

Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η ομάδα 4, με τα μέλη της να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους στον κορυφαίο και ιστορικό θεσμό του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

ΧΟΡΗΓΟΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: BUSINESS PARTNERS, EMEATIMES, INSIDER, PEPPER 96.6, SKYWALKER, STARTUPPER.GR, ΣΕΝΤΟΡΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ