Σ.Κ.Ε.Π.: Απολογισμός του εκπαιδευτικού προγράμματος εξοικείωσης με την αναπηρία “Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο” 

42.055 μαθητές και μαθήτριες, συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο” του Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, κατά τη διάρκεια της διετούς συνεργασίας του με το Ίδρυμα Σταύρος ΝιάρχοςΤα στελέχη του Σ.Κ.Ε.Π. με αναπηρία, κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών 2017 – 2019, υλοποίησαν 687 εκπαιδευτικά προγράμματα σε 490 σχολεία πανελλαδικά, 57 από τα οποία εκτός Αττικής.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ενημέρωσης & Εξοικείωσης με την Αναπηρία “Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο” αποτελεί έναν ανοιχτό βιωματικό διάλογο ενημέρωσης & αφύπνισης, μεταξύ των μαθητών και των στελεχών του Σ.Κ.Ε.Π. με αναπηρία. Απευθύνεται σε μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο σχολικό πλαίσιο, σε διδακτική ώρα και τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Τα σχόλια των μαθητών αποτυπώνουν την σταδιακή αλλαγή της νοοτροπίας τους και την εισαγωγή τους στην έννοια της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας:

  • «Μας έκαναν να καταλάβουμε και να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα άτομο με αναπηρία, χωρίς να επηρεαζόμαστε από κανένα στερεότυπο
  • «Επειδή μας άφησε να του κάνουμε ερωτήσεις πολύ ανοιχτά, σταμάτησα να φοβάμαι ότι θα τον προσβάλω με κάτι που θα πω. Ολόκληρη η εμπειρία μου έμαθε ότι μπορώ να συνυπάρξω με κάποιον ανάπηρο χωρίς κανένα πρόβλημα, όπως και με οποιονδήποτε άλλον.»
  • «Αυτή η ομιλία με έκανε να αλλάξω την γνώμη μου για τους ανθρώπους με κάποια αναπηρία και να μάθω ότι μπορούν να κάνουν σχεδόν ότι θα έκανε ένας άνθρωπος χωρίς κάποια αναπηρία.»
  • «Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνεις τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι από τις διηγήσεις και τις προσωπικές εμπειρίες των ίδιων.»
  • «Αισθάνθηκα μια οικειότητα απέναντι στους ανθρώπους που έχουν αναπηρία την οποία δεν είχα.»
  • «Μου έκανε εντύπωση πόσο ενημερωμένος ήταν και πόσο εύστοχα απαντούσε στις ερωτήσεις μας γύρω από θέματα σχετικά με την αναπηρία. Επίσης, εντύπωση μου έκανε πως κατάφερε να διαλύσει αρκετά στερεότυπα που πιθανόν να είχαμε μόνο σε δύο ώρες που τον συναντήσαμε για πρώτη φορά.»

Οι Motivational Speakers του Σ.Κ.Ε.Π., αποκαλύπτουν την δική τους καθημερινότητα. Ο Βαγγέλης Αυγουλάς, τυφλός δικηγόρος, αναφέρει: «Κάθε επίσκεψη σε σχολείο, ένιωθα ότι ήταν μια επένδυση των ανθρώπων με αναπηρία στους ενεργούς πολίτες του Αύριο και φεύγοντας από κάθε σχολική τάξη ήμουν πιο αισιόδοξος, πιο χαρούμενος, γιατί είχα διαπιστώσει από κοντά ότι ευτυχώς, υπάρχει ελπίδα!».

Ο Κωνσταντίνος Σαμαράς, κωφός εκπαιδευτικός, συμπληρώνει: «Κάθε μέρα ήταν είναι μια καινούρια μέρα. Άλλοι μαθητές, άλλη ηλικία… Κάθε φορά νιώθω ικανοποίηση πως πρόσφερα κάτι με τον δικό μου τρόπο, πως συνέβαλα στο να αποδέχονται την διαφορετικότητα με άλλο μάτι.».

Απώτερος σκοπός των προγραμμάτων του Σ.Κ.Ε.Π., αποτελεί η ομαλή συνύπαρξη όλων μας σε μια κοινωνία που διαρκώς εξελίσσεται και μεταλλάσσεται. Η αρχή γίνεται μέσα από τη δημιουργία ενός σχολείου ως πλαίσιο ισότητας ευκαιριών και ένταξης σε ένα κοινωνικό σύνολο. Ένα σχολείο που θα προωθεί την ενσυναίσθηση, τον διάλογο, την συνύπαρξη, την αποδοχή, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στην μοναδικότητα του καθενός.

Μέρος του Εκπαιδευτικού μας Προγράμματος “Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο” πραγματοποιήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος ΝιάρχοςΓια περισσότερες πληροφορίες: Μπορείτε να αφήσετε ένα μήνυμα στο 211 8009876 ή να στείλετε mail στο skep@skep.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ