Ημερίδα του Σ.Κ.Ε.Π. στην έδρα της UNESCO

Στις 11 Δεκεμβρίου 2019, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, ο Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους διοργάνωσε έναν Ανοιχτό Διάλογο με θέμα: “Οριοθετώ και χτίζω τον εαυτό μου στο σχολείο”, υπό την αιγίδα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην UNESCO.

Μέσω της UNESCO, ο Σ.Κ.Ε.Π. συνεισφέρει στον δημόσιο ευρωπαϊκό διάλογο, προτείνοντας τη θέσπιση καινοτόμων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ενημέρωσης & Εξοικείωσης με την Αναπηρία που θα προετοιμάζουν τον μαθητή/τρια στην αποδοχή της διαφορετικότητας.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος του Σ.Κ.Ε.Π. κα Αθηνά Κρητικού, στην ομιλία της:

“H Παιδεία είναι η απάντηση στην κοινωνική αναλγησία και αδιαφορία και το βασικό όχημα για να αναπτυχθούν αντανακλαστικά κοινωνικής συνείδησης, που θα οδηγήσουν στην άρση των προκαταλήψεων και του αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία. Τα προτεινόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα θα αποτελέσουν το έναυσμα για τη δημιουργία ενός σχολείου ως πλαισίου ισότητας ευκαιριών και ένταξης σε ένα κοινωνικό σύνολο. Ένα σχολείο που θα προωθεί την ενσυναίσθηση, το διάλογο, τη συνύπαρξη, την αποδοχή, την αλληλεγγύη και το σεβασμό στη μοναδικότητα του καθενός”.

Κατά την Ημερίδα πραγματοποιήθηκε μια εκτεταμένη τοποθέτηση ειδικών της εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων των ΑμεΑ γύρω από τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και τις καλές πρακτικές, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας καθιέρωσης νέων εκπαιδευτικών εργαλείων που θα επιδιώκουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις έτσι ώστε οι μαθητές/τριες να:

–  ενισχύσουν την ικανότητα τους να εντοπίσουν & να αποδομήσουν κακές πρακτικές, στερεότυπα, προκαταλήψεις
–  αλλάξουν το βλέμμα και τη στάση τους ως προς τη διαφορετικότητα
–  εισαχθούν στην έννοια της κοινωνικής αποδοχής και ισότητας
–  λειτουργήσουν μελλοντικά ως δυναμικός μοχλός αλλαγής μέσα στο κοινωνικό σύνολο

Την Ημερίδα χαιρέτισαν οι:

Μαρία Διαμαντοπούλου – Πρέσβης – Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO
Florence Migeon – Συντονίστρια του Προγράμματος Ένταξης στην Εκπαίδευση Τομέας Εκπαίδευσης της UNESCO
Christophe Chantepy – Σύμβουλος Επικρατείας – τέως Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Η Νάνα Μούσχουρη απηύθυνε γραπτό χαιρετισμό μέσω επιστολής που διαβάστηκε από τον κ. Chantepy.

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος με εισηγήσεις οι:
Αθηνά Κρητικού: Ιδρύτρια και Πρόεδρος Δ.Σ. του Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, Ελλάδα
Δημήτρης Νικόλσκυ: – Προϊστάμενος “Ενίσχυσης Παιδιού με Αναπηρία”, Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Ελλάδα – τέως Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, Συμβούλιο της Ευρώπης
Dr Ολυμπία Παληκαρά Ph.D.: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, Κέντρο Εκπαιδευτικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Warwick, Ηνωμένο Βασίλειο
Dr Έλενα Π. Σουκάκου Ph.D.: Επίτιμos Εταίρος Έρευνας, Πανεπιστήμιο του Roehampton, Σχολή Παιδαγωγικών Επιστημών, Ηνωμένο Βασίλειο

Την Ημερίδα συντόνισε η Μαρία Κοραντή – Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος – Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην UNESCO.

Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων: Εκπρόσωποι της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Γαλλία, Εκπρόσωποι των κρατών μελών της UNESCO, Εκπρόσωποι της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας της UNESCO, Καθηγητές, Εκπαιδευτικοί και Μέλη της Ελληνικής Κοινότητας στο Παρίσι.

Η εκδήλωση παρείχε διερμηνεία στα γαλλικά/αγγλικά και αγγλικά/γαλλικά & ταυτόχρονη διερμηνεία στη γαλλική νοηματική γλώσσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ