Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: H Microsoft Ελλάδος τονίζει τη σημασία της ψηφιακής ευγένειας

Στο πλαίσιο του Safer Internet Day 2020 φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Microsoft στο Μαρούσι 120 μαθητές/τριες από το 1ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας, που παρακολούθησαν εκπαιδευτικό σεμινάριο του  CSIi (Διεθνούς Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας) με εισηγητή τον κ. Μανώλη Σφακιανάκη, ιδρυτή του ινστιτούτου και την κα. Κέλλυ Ιωάννου, κλινική εγκληματολόγο, διευθύντρια του Ινστιτούτου.

Στα πλαίσια του σεμιναρίου, παρουσιάστηκαν ένας «δεκάλογος» για την ασφάλεια στο διαδίκτυο με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφαλή χρήση των κοινωνικών δικτύων και του online gaming.

Ξεχωριστή συζήτηση έγινε και για τo cyberbullying ή online bullying- ένα κοινωνικό πρόβλημα της εποχής. Η καταχρηστική συμπεριφορά εις βάρος κάποιου λιγότερο ισχυρού με σκοπό να τον βλάψει, μειώσει ή παρενοχλήσει και η  έκθεση των παιδιών μέσω μηνυμάτων, κοινωνικών δικτύων ή παιχνιδιών στον κίνδυνο του cyberbullying είναι μία συχνή συμπεριφορά στον online κόσμο. Η Microsoft σήμερα, με αφορμή την Ημέρα ασφαλούς Διαδικτύου, καλεί όλους τους μαθητές όχι μόνο να μην προχωρούν ή ενδίδουν σε μηνύματα μίσους ή απαξίωσης στο διαδίκτυο, αλλά και να μιλούν όταν αντιλαμβάνονται ότι ανάλογες συμπεριφορές που πλήττουν άλλους συνανθρώπους μας.

«Η δέσμευση της Microsoft στην υπεύθυνη ψηφιακή συμπεριφορά είναι αδιάλειπτη. Εκπαιδεύοντας σήμερα την επόμενη γενιά ψηφιακών πολιτών κάνουμε το πρώτο βήμα για έναν καλύτερο ψηφιακό κόσμο που θα βασίζεται στις αρχές της εν συναίσθησης, του σεβασμού της διαφορετικότητας, του ανοιχτού διαλόγου και της αξιοπρέπειας» τόνισε η Ευγενία Μπόζου,  Διευθύντρια Επικοινωνίας στη Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Η Microsoft παγκοσμίως δραστηριοποιείται στην Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου κάθε χρόνο από τότε που ξεκίνησε το 2004. Το θέμα του τρέχοντος έτους είναι για άλλη μια φορά “Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο”.

www.microsoft.com/saferonline

Εμπιστοσύνη στην τεχνολογία δείχνει το Microsoft Digital Civility Index

Παράλληλα, στις 11 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκαν και τα αποτελέσματα του Microsoft Digital Civility Index (DCI), που αποτελεί μία στοχευμένη έρευνα για την ψηφιακή συμπεριφορά σε δείγμα πολιτών από 25 χώρες. Φέτος ο δείκτης που προσμετρά τον τόνο και την ένταση των ψηφιακών αλληλεπιδράσεων ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα της τετραετίας.

Ωστόσο, σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε η εμπιστοσύνη προς την τεχνολογία αφού σύμφωνα με τους ερωτηθέντες τα επόμενα χρόνια η τεχνολογία θα βοηθήσει στην ενσωμάτωση καλών ψηφιακών τρόπων:

  • ● Το 50% είπε ότι η τεχνολογία και οι εταιρίες κοινωνικής δικτύωσης θα δημιουργήσουν εργαλεία και ρυθμιστικά πλαίσια που θα ενθαρρύνουν το σεβασμό και την πολιτισμένη ψηφιακή συμπεριφορά, ενώ παράλληλα θα τιμωρούν την παρέκκλιση από τον κώδικα καλών τρόπων
  • ● To 50% πιστεύει ότι θα βελτιωθεί η ικανότητα να προστατεύουμε τα προσωπικά μας δεδομένα και την ιδιωτικότητά μας
  • ● Το 34% πιστεύει ότι θα περιοριστεί η ψηφιακή σεξουαλική παρενόχληση κατά των γυναικών, το 33% ότι θα εκφοβίζονται λιγότεροι ενώ ένα ποσοστό 33% πιστεύει ότι ο πολιτικός διάλογος στο διαδίκτυο θα γίνει πιο παραγωγικός.

Στην ερώτηση για τις αξίες που χρειάζεται ο ψηφιακός κόσμος κυριάρχησαν, ο σεβασμός (66%), η ασφάλεια (57%), η ελευθερία (33%), η πολιτισμένη συμπεριφορά (32%) και η ευγένεια (26%). Η εν συναίσθηση συγκέντρωσε πάνω από 20% ενώ ακολούθησαν αξίες όπως η συμπερίληψη, η συμπόνοια και η περιέργεια.

Ένα ακόμη αρνητικό συμπέρασμα ήταν η σημαντική αύξηση στις τάσεις συναισθηματικού και ψυχολογικού πόνου  και αρνητικών συνέπειών που προκύπτουν από την έκθεση σε online κινδύνους. Τα αποτελέσματα προέρχονται από το “Civility, Safety and Interactions Online – 2019”, το οποίο μετράει τις αντιλήψεις των ενηλίκων σχετικά με την ψηφιακή ζωή και την έκθεσή τους σε 21 διαδικτυακούς κινδύνους από τέσσερις κατηγορίες: φήμη, συμπεριφορά, σεξουαλικός προσανατολισμός και προσωπικά θέματα/ παρεμβάσεις.

Η εξωτερική εμφάνιση και η πολιτική τοποθέτηση είναι οι κύριοι παράγοντες online επιθέσεων, με το 31% όλων των ερωτηθέντων να αναφέρει ως προβληματικά και τα δύο αυτά θέματα. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός ήταν κοντά στο 30%, ενώ η θρησκεία και η φυλή ανήλθαν σε 26% και 25% αντίστοιχα.

Με βάση την έρευνα, η αδικαιολόγητη ψηφιακή συμπεριφορά παρατηρείται κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα (66%),  ιστότοπους κοινής χρήσης μέσων (24%), φόρουμ συζητήσεων (24%), ανώνυμα κοινωνικά μέσα (23%) και ιστότοπους παιχνιδιών (20%).

Αναφορικά με τη συχνότητα,  το 40% όλων των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αντιμετώπισαν ανεπιθύμητο σεξουαλικό ενδιαφέρον, σεξουαλική προσβολή και ανεπιθύμητη επαφή τρεις ή περισσότερες φορές στη διάρκεια της ζωής τους. (Η μελέτη διεξήχθη στις 31 Μαΐου 2019.)

Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο www.microsoft.com/digitalcivility

Το Digital Civility Challenge-Μία πρόκληση για την ψηφιακή ευγένεια

Η Microsoft προσκαλεί τους ψηφιακούς πολίτες να μοιραστούν το όραμα της για την ψηφιακή ευγένεια μέσα από το Digital Civility Challenge που περιλαμβάνει τη δέσμευση σε θετικές διαδικτυακές συνήθειες για έναν ολόκληρο χρόνο.

Οι αρχές της πρόκλησης είναι:

  • •             Εφαρμόζουμε το «χρυσό κανόνα»

– Συμπεριφερόμαστε  με κατανόηση, συμπόνια και καλοσύνη σε κάθε επικοινωνία και μεταχειριζόμαστε όλους όσους συνδέονται στο διαδίκτυο με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

  • •             Σεβόμαστε τη διαφορετικότητα

– Αναγνωρίζουμε τις πολιτισμικές διαφορές και τιμούμε τις διαφορετικές αντιλήψεις. Όταν διαφωνούμε, φερόμαστε με διακριτικότητα και αποφεύγουμε τους χαρακτηρισμούς και τις προσωπικές επιθέσεις.

  • •             Σταματάμε πριν απαντήσουμε

– Σταματάμε και σκεφτόμαστε πριν απαντήσουμε στα πράγματα με τα οποία διαφωνούμε. Δεν δημοσιεύουμε ή στέλνουμε τίποτα που θα μπορούσε να ζημιώσει κάποιον, να βλάψει τη φήμη κάποιου ή να απειλήσει την ασφάλεια τη δική μας ή των άλλων.

  • •             Υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους

– Λέμε σε κάποιον αν αισθανόμαστε ανασφαλής, προσφέρουμε υποστήριξη σε όσους είναι στόχοι διαδικτυακής κακοποίησης και βάναυσης μεταχείρισης, αναφέρουμε δραστηριότητες που απειλούν την ασφάλεια κάποιου και διατηρoύμε αποδείξεις ακατάλληλης ή μη ασφαλούς συμπεριφοράς.

Ένας πιο υπεύθυνος, ψηφιακός κόσμος είναι εφικτός, γι’ αυτό και η Microsoft μας προσκαλεί να τον κάνουμε πράξη, υιοθετώντας το Digital Civility Challenge και να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας στα social media με τα hashtags #challenge4civility or #Im4digitalcivility

Ας μιλήσουμε με τα παιδιά για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Για τα μικρά παιδιά. Η καλύτερη σας προσέγγιση είναι να καθίσετε μαζί τους και να συμμετέχετε στις ψηφιακές τους δραστηριότητες, παραμένοντας ανοιχτοί στις ερωτήσεις και την περιέργειά τους. Καθώς μεγαλώνουν, βοηθήστε τους να χρησιμοποιούν νέες υπηρεσίες και εργαλεία.

Για τους εφήβους. Η πιο αποτελεσματική στρατηγική είναι η καθοδήγηση, η ανοικτή και θετική επικοινωνία. Ζητήστε τους να σας δείξουν τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται, τις σελίδες που δημιουργούν, τα παιχνίδια που παίζουν, για τι μιλάνε και με ποιον. Αυτά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για να συμφωνήσετε πάνω σε ένα σαφές σύνολο κανόνων για υπεύθυνη χρήση.

Συζητήστε τα είδη ιστοτόπων, εφαρμογών, λειτουργιών τηλεφώνου και παιχνιδιών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ανάλογα με την ηλικία, την ωριμότητα τους και τις οικογενειακές σας αξίες. Συζητήστε αν τα παιδιά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν αντικείμενα online.

Μιλήστε για τις πληροφορίες που πρέπει να διατηρήσετε ιδιωτικές, τις καθορισμένες ώρες χρήσης και τις οδηγίες για επικοινωνία με σεβασμό.

Αν σκοπεύετε να παρακολουθήσετε τα παιδιά με εργαλεία οικογενειακής ασφάλειας, εξηγήστε γιατί και τί θα κάνουν.

Αναθεωρήστε τους κανόνες καθώς τα παιδιά ωριμάζουν και οι τεχνολογίες και οι συσκευές εξελίσσονται. Παρακάτω θα βρείτε πρακτικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε ή να συνεχίσετε αυτές τις συζητήσεις.

Σκεφτείτε πριν κάνετε «κλικ»

Όταν τα παιδιά παίρνουν απροσδόκητα ή παράξενα μηνύματα, ακόμη και από φίλους, πείτε τους να μην ανοίγουν φωτογραφίες, τραγούδια ή άλλα συνημμένα ή να μην κάνουν κλικ σε συνδέσμους στα μηνύματα αυτά. Αντ ‘αυτού, θα πρέπει πρώτα να ελέγξουν με τον αποστολέα κάποια άλλα μέσα εκτός από το να πατήσουν «Απάντηση».

Συζητήστε με τα παιδιά για τη λήψη μόνο νόμιμου λογισμικού, παιχνιδιών, μουσικής και άλλου περιεχομένου. Να είστε έξυπνοι για τα κινητά τηλέφωνα.

Βοηθήστε τα παιδιά να κλειδώνουν τα τηλέφωνά τους με PIN που κρατούν μυστικά – ακόμη και από τους καλύτερους φίλους τους.

Βοηθήστε τους νεότερους να διαχειριστούν τις επαφές τους, περιορίζοντας πιθανώς την επαφή μόνο με εγκεκριμένους αριθμούς.

Οι έφηβοι θα πρέπει να μοιράζονται τους αριθμούς τους μόνο με αυτούς που γνωρίζονται προσωπικά και όχι μέσω των προφίλ τους.

Διδάξτε τα παιδιά να χρησιμοποιούν με προσοχή το GPS, επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει το σημείο που βρίσκονται ή να επισημάνει την τοποθεσία των φωτογραφιών τους.

Πάρτε βοήθεια από την τεχνολογία

Ενισχύστε την ασφάλεια του υπολογιστή σας από τις απειλές του Internet. Διατηρήστε το τρέχον λογισμικό (συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος περιήγησης ιστού) με αυτόματη ενημέρωση. Εγκαταστήστε λογισμικό προστασίας από ιούς και λογισμικό αντιμετώπισης αντιγράφων ασφαλείας από μια αξιόπιστη πηγή. Η Microsoft μπορεί να σας βοηθήσει να το κάνετε αυτό: microsoft.com/security/pypc.aspx.

Μάθετε πώς να δημιουργείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για να προστατεύσετε όλους τους λογαριασμούς στον ηλεκτρονικού υπολογιστή σας και στο διαδίκτυο: aka.ms/passwords-create.

Τα εργαλεία για την οικογενειακή ασφάλεια μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκλείσετε το επιβλαβές περιεχόμενο, να διαχειριστείτε τους ιστοτόπους που επισκέπτονται τα παιδιά, τον χρόνο που είναι συνδεδεμένα, να φιλτράρετε το βίαιο ή  το ακατάλληλο περιεχόμενο και να ελέγξετε τις επαφές τους.  Η Microsoft προσφέρει εργαλεία όπως αυτό: aka.ms/compare-tools.

Να είστε εσείς οι διαχειριστές των οικιακών υπολογιστών σας. Μάθετε να δημιουργείτε διαφορετικούς λογαριασμούς χρηστών (στο βήμα 2), ώστε να μπορείτε να διαχειριστείτε τις ρυθμίσεις των παιδιών σας: aka.ms/childsafety.

Πώς και πότε μιλάτε στα παιδιά για την ασφαλή χρήση tablet και υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων, κόνσολών παιχνιδιών και άλλων συσκευών; Λοιπόν, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς – ή πολύ αργά, οπότε ας ξεκινήσουμε!

Παίξτε με ασφάλεια

Εξερευνήστε με τα παιδιά τα παιχνίδια που θέλουν να παίξουν. Ελέγξτε τις αξιολογήσεις και προτιμήστε τα γνωστά παιχνίδια και αυτά από αξιόπιστες ιστοσελίδες.

Μαζί δημιουργήστε οικογενειακές οδηγίες για το παιχνίδι: Πρέπει τα παιδιά να παίζουν μόνα τους; Μόνο με φίλους; Πόσες ώρες την ημέρα ή την εβδομάδα είναι κατάλληλες; Είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κειμένου, φωνής ή κάμερας; Αν ναι, με ποιον;

Σκεφτείτε πριν χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή

Βοηθήστε τα παιδιά να επιλέξουν εφαρμογές που είναι κατάλληλες για την ηλικία και την ωριμότητα τους. Αποκτήστε εφαρμογές που έχουν αξιολογηθεί καλά και από αξιόπιστα καταστήματα. Παρακολουθήστε την πολιτική απορρήτου μαζί για να μάθετε τι θα κάνει η εφαρμογή με την τοποθεσία και άλλα ευαίσθητα δεδομένα σας.

Μοιραστείτε με προσοχή

Διδάξτε τα παιδιά να μην μοιράζονται τις προσωπικές πληροφορίες online όπως ηλικία, τηλεφωνικούς αριθμούς, πλήρη ονόματα, φωτογραφίες, διευθύνσεις στο σπίτι και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ακόμη και τα συναισθήματά τους με οποιονδήποτε, εκτός από τους στενούς φίλους.

Να είναι σαφές ότι τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να λένε, να γράψουν σε κείμενο ή να δημοσιεύσουν τίποτα που θα έβλαπτε ή θα ντρόπιαζε κάποιον.

ΟΧΙ μπούλινγκ. Τελεία. Τονίστε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν, να στέλνουν ή να δέχονται σεξουαλικά προκλητικά κείμενα, φωτογραφίες ή βίντεο.

Υποστηρίξτε ασφαλέστερους κοινωνικούς κύκλους

Δείξτε στα παιδιά πώς να κάνουν τις σελίδες κοινωνικών δικτύων ιδιωτικές. Πείτε στα παιδιά να σκέφτονται δύο φορές για το ποιους αποδέχονται ως φίλους. Σκεφτείτε να προσθέσετε μόνο εκείνους τους οποίους έχουν συναντήσει αυτοί ή στενοί φίλοι αυτοπροσώπως ή με τους οποίους έχουν κοινούς φίλους. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να προωθήσουν μια θετική εικόνα online και να σέβονται τα σχόλια.

Διδάξτε τα παιδιά τι να κάνουν αν έχουν προβλήματα Ενθαρρύνετε τα παιδιά να εμπιστεύονται τα ένστικτά τους. Ζητήστε τους να:

  • • Ενημερώσουν αν κάτι ή κάποιος online τους κάνει να νιώθουν άβολα ή απειλητικά. Να είστε ξεκάθαροι ότι δεν θα τους τιμωρήσετε ούτε θα περιορίσετε τα δικαιώματα χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, παιχνιδιού ή τηλεφώνου εξαιτίας των ενεργειών κάποιου άλλου.
  • • Αναφέρετε δυσάρεστες συμπεριφορές ή περιεχόμενο στην υπηρεσία ή την εφαρμογή.

Φυσικά, αν το παιδί βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο – κάποιος απειλεί, παρενοχλεί ή προσπαθεί να προσελκύσει το παιδί να συναντηθούν αυτοπροσώπως – καλέστε την τοπική αστυνομία.

Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Η Microsoft δεν παρέχει καμία εγγύηση, ρητή ή υπονοούμενη. 0813 PN 098-117660

Περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες: Προστασία των μικρών παιδιών στο διαδίκτυο: aka.ms/Kids_safety_online

Προστασία των εφήβων online: aka.ms/tween-teen-safety

Παίξτε με ασφάλεια όταν παίζετε online: aka.ms/gaming_safety

Διδάξτε τα παιδιά για την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων: aka.ms/kids_mobile_safety

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ