Epson: Συμβάλει με καινοτόμες της τεχνολογίες στο πρόγραμμα των ΗΕ «Smart Sustainable City»

Η Epson, παγκόσμιος ηγέτης τεχνολογίας, ανακοινώνει υπερήφανα την συνεργασία της, ως εταίρος τεχνολογίας, με το Ålesund Futurlab – U4SSC (United for Smart Sustainable Cities), που εντάσσεται στην υλοποίηση του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο τη χρήση της τεχνολογίας για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs) σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο.

Το Ålesund Futurelab βρίσκεται στο λιμάνι του Νορβηγικού αρχιπελάγους του Ααλεσούντ (Ålesund) και αποτελείται από ένα διεπιστημονικό δίκτυο συνεργατών από τον ακαδημαϊκό και τον δημόσιο τομέα, την βιομηχανία και το εμπόριο. Δημιουργήθηκε με σκοπό να προωθήσει την βιώσιμη ανάπτυξη και να αναμιχθεί σε έξυπνα και βιώσιμα εγχειρήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μιας ψηφιακής πλατφόρμας συνεργασίας για τη δημιουργία πιο «έξυπνων» πόλεων παγκοσμίως.

Η Epson ήδη συνεργάζεται στενά με το «Offshore Simulator Centre» (OSC) στις εγκαταστάσεις του Ålesund, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία της εταιρείας, ώστε να υποστηρίξει το Νορβηγικό Κέντρο Ναυτιλιακής Δεινότητας (Norwegian Maritime Competence Centre – NMK). Στο ΝΜΚ, οι βιντεοπροβολείς laser της Epson παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη εξυπνότερων λύσεων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας εικονικών χώρων συνάντησης, της ανάπτυξης χώρων ελέγχου για την παρακολούθηση της ναυσιπλοΐας από αυτόνομα σκάφη σε πραγματικό χρόνο, διαμορφώνοντας το μέλλον της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Η τεχνογνωσία και η τεχνολογία οπτικής απεικόνισης της Epson που χρησιμοποιούνταν στον ναυτιλιακό προσομοιωτή NMK, εφαρμόζονται πλέον και σε περιπτώσεις σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, που αφορούν σενάρια πυρκαγιάς και διάσωσης, ώστε να μειώνονται οι χρόνοι απόκρισης χωρίς την ανάγκη δημιουργίας νέων εναλλακτικών σχεδίων. Αυτό το εργαλείο οπτικής απεικόνισης έχει εξελιχθεί, επίσης, σε επίσημο εργαλείο για τα Ηνωμένα Έθνη για προσομοίωση της ανάπτυξης πόλεων για όλες τις πόλεις του κόσμου.

Ο Henning Ohlsson, Διευθυντής Βιωσιμότητας & Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Epson Europe, σχολίασε: «Είναι τιμή μας που καλούμαστε να συμμετέχουμε σε αυτό το έργο κοινωνικού ανασχηματισμού. Το πρόγραμμα U4SSC θα βοηθήσει πόλεις και κοινωνίες σε όλο τον κόσμο να υλοποιήσουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για Αειφόρο Ανάπτυξη. Μέσα στο 2020, το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί για να δημιουργήσει ένα σταθερό πλαίσιο τοπικής ανάπτυξης και θα χρησιμοποιεί την καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία, ώστε να παρέχει ευφυέστερες λύσεις για τις πόλεις και τις κοινότητες ανά τον κόσμο.

Μέσα από τη συνεργασία με το U4SSC, η Epson θα συμμετέχει σε ένα παγκόσμιο δίκτυο, όπου οι πόλεις ανταλλάσσουν τις γνώσεις και τα ισχυρά τους σημεία για να βρουν βιώσιμες και έξυπνες λύσεις. Η Epson έχει δεσμευτεί να επιτύχει τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και αυτή η πρωτοβουλία σχετίζεται με τους SDG17, όσον αφορά στην ανάπτυξη αποτελεσματικών συνεργασιών, για την επίτευξη θετικής κοινωνικής αλλαγής.»

Η Marielle Furnes Mannseth, Διευθύνουσα Σύμβουλος του εργαστηρίου Ålesund Future Lab, πρόσθεσε: «Η Epson αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στο πρόγραμμα και στο Ålesund Future Lab χαιρόμαστε ιδιαιτέρως να έχουμε ως συνεργάτη τεχνολογίας (ΙΤ) έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τεχνολογικών προϊόντων στον κόσμο. Αυτό θα διευρύνει τη συνεργασία, δίνοντάς της μια νέα προοπτική, οπότε και ανυπομονούμε να εργαστούμε μαζί με την Epson για να αναπτύξουμε στο μέλλον νέες τεχνολογικές λύσεις για τις έξυπνες πόλεις των Ηνωμένων Εθνών.»

Σχετικά με το πρόγραμμα υλοποίησης U4SSC

16 οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται πίσω από την ανάπτυξη ενός εργαλείου μέτρησης που καθιστά δυνατή την αξιολόγηση της απόδοσης των πόλεων και των κοινοτήτων σε κάθε χώρα, αλλά και τις κατάλληλες συνθήκες για έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη που προσδίδει αξία. Αυτό αφορά κάθε τοποθεσία ξεχωριστά, αλλά υλοποιείται κυρίως μαζί με άλλους εταίρους σε διάφορους τομείς και χώρες.

Το Ålesund ως η πρώτη περιοχή

Τα τελευταία τρία χρόνια, 100 πόλεις από όλο τον κόσμο έχουν αξιολογηθεί με αυτό το εργαλείο. Ο νέος δήμος Ålesund που αποτελείται από πέντε πρώην δήμους, Sula και Giske, ήταν η πρώτη περιφερειακή πόλη που συμπεριλήφθηκε σε αυτό το δίκτυο. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο μέτρησης, μια ομάδα διεθνών και τοπικών εμπειρογνωμόνων έχουν συλλέξει δεδομένα και κύριους δείκτες απόδοσης για να αναπτύξουν το προφίλ της έξυπνης πόλης και να αναλύσουν την κατάσταση της περιοχής που συνδέεται με τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών και βιωσιμότητας. Μεταξύ άλλων, η μελέτη περιλαμβάνει την υγεία των ανθρώπων, καθώς και πόσο καλά λειτουργεί το σύστημα υγείας, την απώλεια νερού, τις δημόσιες συγκοινωνίες, τους οργανωμένους εξωτερικούς χώρους, την εκπαίδευση, την ισότητα και άλλα. Στο συγκεκριμένο εγχείρημα ήταν γνωστό ότι δεν θα είναι δυνατή η επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας χωρίς στενή συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Άλλοι δήμοι στη Νορβηγία, επίσης, πραγματοποιούν ή έχουν ολοκληρώσει τις αναλύσεις των κύριων δεικτών απόδσης, όπως στο Asker, Bærum, Trondheim, Bodø, Rana, Stavanger, Haugesund, Narvik, Karmøy, Molde και το Kristiansund.