Ierax analytix: Άνω του 80% των πολιτών θα στήριζε δράσεις ανακύκλωσης αποτσίγαρων

Στο νέο της ερευνητικό έργο η ierax analytix σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Cigaret Cycle, διενήργησε μια έρευνα σε 1.996 άτομα, 17 ετών και άνω για να μελετήσει το πρόβλημα που προκαλούν τα αποτσίγαρα ως απορρίμματα σε δρόμους και ακτές.

Η έρευνα έγινε στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας εθελοντικού καθαρισμού των ακτών (19 Σεπτεμβρίου 2020).

Η προστασία του περιβάλλοντος πλέον είναι στο μυαλό σχεδόν όλων καθώς 97% δηλώνει πως ενδιαφέρεται σχετικά. Οι γυναίκες παρουσιάζουν εντονότερο ενδιαφέρον από τους άνδρες διαχρονικά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η ανακύκλωση είναι πιο συνηθισμένη ενέργεια προστασίας του περιβάλλοντος από τους πολίτες (94%), ενώ υψηλά βρίσκεται η μείωση χρήσης νερού (57%) και ενέργειας (55%), ακολουθεί ο εθελοντικός καθαρισμός δημόσιων χώρων (27%) και τέλος η κομποστοποίηση (13%).

Δυστυχώς τα αποτσίγαρα έκαναν ιδιαίτερα συχνά την εμφάνιση τους στις ελληνικές παραλίες ως απορρίμματα (88%), ενώ ανησυχητικά ψηλά ήταν τα πλαστικά μπουκάλια / κουτιά από αλουμίνιο (57%), πλαστικά ποτήρια (54%), τα πλαστικά καπάκια (47%) και τα κουτιά / μπουκάλια μπύρας (37%).

Αντίστοιχα, άσχημη εντύπωση, προκαλεί το γεγονός πως 96% έχουν δει άτομο να πετάει μπροστά τους αποτσίγαρο σε δρόμο, παραλία και δημόσιο χώρο γενικότερα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Σημαντικό ότι οι πολίτες γνωρίζουν την επικινδυνότητα των αποτσίγαρων λόγω χημικών ουσιών στο περιβάλλον (72%) αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι μπορούν να ανακυκλωθούν και άρα να μην είναι απειλή (11%).

Ακόμη και από τους λίγους που γνωρίζουν ότι τα αποτσίγαρα ανακυκλώνονται μόνο 1 στους 3 γνωρίζει για κάποια δράση ανακύκλωσης αποτσίγαρων όπως είναι η δράση gopafree που υλοποιεί η ΑΜΚΕ Cigaret Cycle.

Σχετικά με την ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος είναι θετικό πως 78% θεωρούν πως πέφτει στους πολίτες, ενώ πολύ κάτω έρχονται η Κυβέρνηση (9%), οι Δήμοι (8%), οι επιχειρήσεις (4%) και η Ε.Ε. (1%).

Τέλος, οι πολίτες σε ποσοστά άνω του 80% θα υποστήριζαν δράσεις ανακύκλωσης αποτσίγαρων στην περιοχή τους από την τοπική αυτοδιοίκηση και θα συμμετείχαν και οι ίδιοι.