Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα με διεθνείς προδιαγραφές για το περιβάλλον που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ξεκινάει στην περιοχή της Ραφήνας.
Το πρόγραμμα, που πραγματοποιείται από την Aegean Rebreath σε συνεργασία με τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και την British American Tobacco, συνδυάζει μελέτη και ευαισθητοποίηση γύρω από την αλόγιστη απόρριψη των πλαστικών μίας χρήσης, στην κατεύθυνση της συμβολής στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για αυτόν τον σκοπό. Η περιοχή της Ραφήνας, με μεγάλο αριθμό μόνιμων κατοίκων και χιλιάδες επισκέπτες που πηγαίνουν στο λιμάνι, αποτελεί μια περιοχή με εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το θέμα.
Στο πρόγραμμα, που έχει πολυδιάστατο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, θα χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά στην Ελλάδα τεχνικές καταγραφής των απορριμμάτων μέσω χρήσης υψηλής τεχνολογίας και δορυφορικών συστημάτων. Η έναρξη του προγράμματος, στο οποίο υπάρχει η συνεργασία και της Επιτροπής για το Βιώσιμο Περιβάλλον Ραφήνας – Πικερμίου, έγινε συμβολικά με την τοποθέτηση μιας πρωτότυπης κατασκευής στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας, μιας πραγματικής «σκηνής εγκλήματος» στην οποία, δίπλα στα θύματα όπως ψάρια και χελώνες, τοποθετήθηκε το πιστό αντίγραφο ενός γιγαντιαίου αποτσίγαρου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος.
Τα αποκαλυπτήρια της πρωτότυπης κατασκευής έκανε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, που ανέφερε: «Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία δεδομένου ότι συνδέεται με τη ρύπανση που προκαλούν τα πλαστικά, και ιδιαίτερα τα πλαστικά μίας χρήσης. Σήμερα, το 80% των απορριμμάτων που βρίσκουμε στις θάλασσες και τις ακτές αποτελούνται από πλαστικό. Η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έλαβε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία και ήδη από την 1η Φεβρουαρίου καταργήθηκε η προμήθεια από φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης δέκα πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, ενώ από την 3η Ιουλίου η απαγόρευση προμήθειας δέκα πλαστικών μίας χρήσης επεκτάθηκε σε όλες τις δραστηριότητες της χώρας (ιδιωτικές και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα). Η πρωτοβουλία αυτή απαιτεί την ενεργό συμμετοχή όλων μας, ώστε να μειωθεί αποτελεσματικά η ρύπανση από τα πλαστικά».
Ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, δήλωσε: «Είναι τιμή μας που η περιοχή της Ραφήνας επελέγη για ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα “Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα” στοχεύει στη συλλογή πραγματικών δεδομένων σχετικά με την απόρριψη αποτσίγαρων στο θαλάσσιο περιβάλλον, την ευαισθητοποίηση για τη βελτίωση της ποιότητας του παράκτιου και θαλάσσιου χώρου και την ενεργή κινητοποίηση γύρω από το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα του βιώσιμου περιβάλλοντος».
Τη σημασία της πρωτοβουλίας τόνισε και ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, που συμμετείχε στην εκδήλωση μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Aegean Rebreath, κ. Γιώργος Σαρελάκος, σημείωσε: «Η ρίψη αποτσίγαρων στο έδαφος, μπορεί να φαίνεται αμελητέα κίνηση, αλλά στην πραγματικότητα έχει αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον. Κάθε χρόνο καταλήγει στο περιβάλλον ένας τεράστιος αριθμός από αποτσίγαρα, καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των καπνιστών δεν απορρίπτει τα αποτσίγαρα στους κάδους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό να καταλήγει στη θάλασσα και εν τέλει να γίνονται βλαβερή τροφή για τα πουλιά, τα ψάρια και τα θαλάσσια ζώα, καθώς η αποσύνθεσή τους διαρκεί περίπου 10 χρόνια. Στόχος είναι η μεγαλύτερη κατανόηση ότι η θαλάσσια ρύπανση ξεκινάει πρωτίστως από την ξηρά και πώς μπορεί η πρόληψη να συμβάλλει».
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της British American Tobacco Hellas, κ. Vitalii Kochenko, ανέφερε: «Η BAT Hellas, στο πλαίσιο των σημαντικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει στα θέματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, το περιβάλλον και την κοινωνία, θεωρεί εξαιρετικά σημαντική τη συμβολή της σε τέτοιου είδους προσπάθειες που ξεκινούν. Εξίσου σημαντική είναι και η ανάγκη για συνέχιση των συνεργειών των εθνικών και τοπικών αρχών, της κοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων, γιατί ο σκοπός της προστασίας του περιβάλλοντος είναι κοινός».