Η Interamerican στο 19ο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Η INTERAMERICAN υποστήριξε και το φετινό, 19ο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (AMCHAM). Το Συνέδριο, που διεξήχθη σε υβριδική μορφή με θέμα: «Citizen Sustain: Building a better urban future», στόχο είχε να προκαλέσει εποικοδομητική συζήτηση για τις σημερινές συνθήκες ζωής στις πόλεις, καθώς επίσης να προβάλει τις νέες τάσεις για ένα βιώσιμο αστικό περιβάλλον στη μετά Covid εποχή.

Αναδείχθηκαν οι νέες προτάσεις και επιλογές που προωθούν την ατζέντα της αστικής ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας με μια ανθρωποκεντρική προοπτική, αλλά και η ανάγκη αλλαγής της πολιτικής προς μια ολοκληρωμένη συνεργασία μεταξύ κράτους, δημοτικών αρχών, επιχειρήσεων και κοινωνίας των πολιτών. Η θεματολογία του Citizen Sustain αναπτύχθηκε σε τέσσερεις κύριους άξονες: αστικό φυσικό περιβάλλον, βιώσιμη κινητικότητα, τεχνολογία στην καθημερινή αλληλεπίδραση και κοινωνική ανθεκτικότητα.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της INTERAMERICAN, που αποτελεί εταιρικό μέλος του Επιμελητηρίου, ο Νικόλας Αγγελόπουλος, Sustainability Specialist στον τομέα Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας και Υπευθυνότητας της εταιρείας, συντόνισε τη συζήτηση σε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάνελ με τίτλο «Re-humanizing City Streets» και συνομιλητές τους Γιώργο Γιαννή, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – συγκοινωνιολόγο, Σπύρο Παπαγεωργίου, ιδρυτή και director of Business Development της ΜΚΟ «Πόλεις για Ποδήλατο» και Δήμητρα Κοντοβά, campaign manager της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια».

Κατά τη συζήτηση, εκφράστηκε η άποψη ότι στη χώρα μας το πρόβλημα για την κινητικότητα μέσα στον αστικό ιστό εντοπίζεται στο γεγονός ότι έχει δοθεί πολύ μεγάλο μέρος του δημόσιου χώρου στα αυτοκίνητα αντί να διατεθεί αυτός ο χώρος σε άλλους ενεργούς χρήστες, όπως πεζούς και ποδηλάτες και επομένως, χρειάζεται να γίνει μια μεγάλη ανατροπή. Οι συνομιλητές αναφέρθηκαν και στην ανάγκη της αλλαγής της νοοτροπίας των ανθρώπων της πόλης, οι οποίοι δεν βλέπουν τα μέσα μαζικής μετακίνησης ως λύση. Αναφορά έγινε και στην αξία της χρήσης του ποδήλατου για τις αστικές μετακινήσεις, που μπορεί να προσφέρει και μια ευκαιρία γνωριμίας της πόλης με έναν πιο ενεργό τρόπο. Αναδείχθηκε, σχηματικά, το τρίπτυχο των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης: μέσα μαζικής μετακίνησης – ποδήλατο – πεζοπορία, ενώ επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος σε όλη την αλυσίδα της προσβασιμότητας για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες και όχι μόνο σε μεμονωμένες δράσεις.

 

Συμπερασματικά, η συζήτηση περί βιωσιμότητας στο 19o Ετήσιο Συνέδριο Εταιρικής Υπευθυνότητας ήταν ένας πολυδιάστατος και πολυσυλλεκτικός καμβάς ευκαιριών, στον οποίο χωράνε όλοι. «Πάνω σε αυτόν τον καμβά έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε την πόλη της επόμενης ημέρας», τονίστηκε από τους οργανωτές.