Παιδικά Χωριά SOS: Έμφαση στην υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση της αναδοχής

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου τα Παιδικά Χωριά SOS προάγουν το δικαίωμα κάθε παιδιού να βρίσκεται σε ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον, δίνοντας έμφαση στην υλοποίηση και υποστήριξη προγραμμάτων για την προώθηση του θεσμού της Αναδοχής.

Περισσότερα από 1.450 παιδιά βρίσκονται ακόμα σε ιδρύματα, μακριά από μια οικογένεια. Περισσότερα από τα μισά από αυτά τα παιδιά είναι άνω των 12 ετών και πολλές εκατοντάδες από αυτά έχουν κάποιας μορφής αναπηρία. Για αυτά τα παιδιά, δεν χτυπάει το τηλέφωνο. Aυτά τα παιδιά, σήμερα περιμένουν εκεί.

Μέσω της Αναδοχής, δηλαδή της προσωρινής και πλαισιωμένης φροντίδας ενός παιδιού, πραγματοποιείται μια πράξη ευθύνης, αλλά και μια πράξη ουσιαστικής αγάπης και ανιδιοτέλειας. Για αυτά τα παιδιά, η Αναδοχή είναι η μοναδική τους ελπίδα να ζήσουν σε οικογένεια, μακριά από το πλαίσιο ιδρυματικής φροντίδας που δεν τα αφήνει να αναπτυχθούν σωστά. Αυτά τα παιδιά χρειάζονται περισσότερες οικογένειες δίπλα τους.

Τα Παιδικά Χωριά SOS στηρίζουν, προωθούν και υλοποιούν με προσήλωση τον θεσμό της Αναδοχής για εκατοντάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν στο πεδίο δημόσιους φορείς παιδικής προστασίας αλλά και την ίδια την Πολιτεία στην υλοποίηση και ανάπτυξη της Αναδοχής. Ως Εταίρος του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εγγύηση για το Παιδί (Child Guarantee) στη χώρα μας για την εφαρμογή του Πυλώνα ΙΙ (Ενίσχυση της Αναδοχής), σε συνεργασία με την Unicef, έχουν αναλάβει ηγετικό θεσμικό ρόλο στην προώθηση της Αναδοχής και της Αποϊδρυματοποίησης και εν τέλει της συστημικής αλλαγής στην παιδική προστασία στη χώρα μας.

Κρίσιμος άξονας της Αποϊδρυματοποίησης παραμένει επίσης η Ενδυνάμωση της Οικογένειας. Τα Παιδικά Χωριά SOS διαθέτουν πολύτιμη τεχνογνωσία και εμπειρία στη λειτουργία προγραμμάτων Πρόληψης και Ενδυνάμωσης της Οικογένειας, με στόχο την ενδυνάμωση εκατοντάδων οικογενειών, ώστε να μπορούν να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους και να παραμείνουν ενωμένες. Λειτουργούν 16 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα, καθώς και ένα Κέντρο Ημέρας ΑΜΕΑ στην Αλεξανδρούπολη.

Tα Παιδικά Χωριά SOS, με τη στήριξη των δωρητών και των χιλιάδων ανθρώπων, που στέκονται δίπλα τους, θα συνεχίσουν με σθένος να προστατεύουν τα δικαιώματα των παιδιών, με στόχο κάθε οικογένεια να στηρίζεται για να μένει ενωμένη και κάθε παιδί σε ίδρυμα να βρεθεί σύντομα σε μια οικογένεια.