GROHE: Ενθαρρύνει τους αρχιτέκτονες να δημιουργούν βιώσιμες πόλεις

Η GROHE ως υπερήφανος μέγας χορηγός του World Architecture Festival (WAF) 2021 ενθαρρύνει τους αρχιτέκτονες ανά τον κόσμο να δημιουργήσουν πιο βιώσιμες πόλεις.

Ως ιδρυτικό μέλος, η GROHE, παγκόσμιος ηγέτης στις λύσεις μπάνιου και κουζίνας, αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο που παίζει το νερό στο design, βοηθά να διαμορφωθούν αρχιτεκτονικά καινοτόμες ιδέες και λύσεις γύρω από το στοιχείο του νερού και στηρίζει την αρχιτεκτονική κοινότητα χορηγώντας το Water Research Prize 2021.

Πράσινες, καθαρές πόλεις

“Resetting the city”: Προβληματισμοί οικολογικού χαρακτήρα για τη δημιουργία πόλεων, τη βιωσιμότητα και βιοποικιλότητα συναντούν την ανάγκη για τη δημιουργία ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος περισσότερο από ποτέ. Τα ζητήματα για την άντληση καθαρών πηγών ενέργειας, τον περιορισμό της μόλυνσης, και την καθαρή παροχή νερού είναι πλήρως συνδεδεμένα με τον έλεγχο της πανδημίας, γι’ αυτό κι αποτελούν το βασικό θέμα του WAF για φέτος και των 320 ωρών ομιλιών που περιλαμβάνει.

Έμπνευση από τη φύση – ένας τρόπος αντιμετώπισης της λειψυδρίας

Η GROHE απονέμει με υπερηφάνεια το ετήσιο βραβείο Water Research Prize σε projects που στοχεύουν την εύρεση δημιουργικών λύσεων για τη διαχείριση του νερού στις κατασκευές.

Φέτος, το βραβείο απονέμεται στο Techlab laboratory και το “Aquasorbant Façade” που καταπολεμά τη λειψυδρία σε όλο τον κόσμο. Εμπνευσμένη από το Namib, το σκαθάρι της ερήμου, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε μια πρόσοψη που μοιάζει με κυψέλη, που απορροφά την υγρασία και την διοχετεύει στον αέρα προκειμένου να επιτευχθεί θέρμανση.

Σχεδιασμένες με εσοχές και προεξοχές στην επιφάνειά τους, οι προσόψεις, βοηθούν να διατηρηθούν τα μόρια του νερού ξεχωριστά από τον αέρα. Το νερό που συλλέγεται θα αποθηκεύεται σε κάθετες δεξαμενές ενσωματωμένες στην πρόσοψη του κάθε ορόφου. Με τη ρύθμιση των κυψελών ανάλογα με τη φορά της βροχής σε κάθε περιοχή, η συλλογή νερού από υγρασία και βροχοπτώσεις θα είναι δυνατή σε όλα τα διαφορετικά κλίματα.

Οι κριτές είναι ενθουσιασμένοι με την λύση που καταπολεμά την έλλειψη νερού ανά τον κόσμο: «Αυτό το καινοτόμο project καταπολεμά την λειψυδρία και προσωπικά μου άρεσε ιδιαίτερα η έμπνευση απευθείας από τη φύση», λέει ο Stefan Schmied, Leader, Business Unit Projects, LIXIL EMENA. O Paul Finch, Programme Director του World Architecture Festival προσθέτει «Όλοι οι κριτές εκτίμησαν την ιδέα και την υλοποίηση της νάνο-τεχνολογίας που θα μπορούσε να βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας σε περιοχές του πλανήτη που υπάρχει ανάγκη».