ΙΣΝ: Εξαιρετικά επιτυχημένα τα 2 πρώτα χρόνια του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Special Olympics Hellas

Η πληθώρα των ανατροπών που επέφερε η υγειονομική κρίση, συνεχίζει να αναστατώνει κάθε πτυχή της κοινωνικής μας ζωής για πολλούς μήνες. Ωστόσο, για τα Special Olympics Hellas, οι αντικειμενικές δυσκολίες αποτέλεσαν ένα ισχυρό κίνητρο προκειμένου να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις και να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερα προγράμματα και τις υπηρεσίες τους προς όφελος των αθλητών με νοητική αναπηρία και των οικογένειών τους.

Καθώς, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος από το 2019, αναπτύσσουμε δυναμικά τριετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, η πρόκληση συνίσταται στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εγκατάσταση μιας νέας σειράς Τοπικών Προγραμμάτων μας σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, που αποβλέπουν να ενισχύσουν την ενεργοποίηση, τη συμμετοχή και την κοινωνική ένταξη των ανθρώπων με νοητική αναπηρία στις τοπικές κοινωνίες.

Ο απολογισμός του Προγράμματος είναι παραπάνω από ικανοποιητικός, καθώς από το σύνολο των 21 Τοπικών Προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί να δημιουργηθούν σε 21 περιοχές της Ελλάδας, σε ορίζοντα τριετίας, έχουν ήδη ιδρυθεί και λειτουργούν 11, στις πόλεις: Άρτα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κάλυμνος, Καστοριά, Λευκάδα, Κως, Σκιάθος, Σπάρτη, Σύρος και Τρίκαλα.

Τα Special Olympics Hellas έχουν ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία στον αρχικό αριθμητικό στόχο ένταξης αθλητών, με συνολικά 160 άτομα με νοητική αναπηρία αυτών των περιοχών να συμμετέχουν και να προπονούνται συστηματικά στα αθλήματα: ιππασία, ιστιοπλοΐα, κανό – καγιάκ, μπάσκετ, μπόουλινγκ, bocce, πινγκ – πονγκ, ποδόσφαιρο, στίβο, τζούντο.

Παράλληλα με τα προπονητικά προγράμματα και τη συμμετοχή σε αθλητικά δρώμενα και αγώνες, στις 11 αυτές πόλεις παρέχουμε πολλαπλή στήριξη στους αθλητές και στο οικογενειακό τους περιβάλλον, καθώς αναπτύσσουμε ευκαιρίες συνύπαρξης και ένταξης, μέσα από τη δημιουργία πυρήνων υλοποίησης των υπολοίπων προγραμμάτων των Special Olympics Hellas (Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί”, Πρόγραμμα Οικογενειών, Υγειών αθλητών κλπ.)

Για να καταστεί εφικτή αυτή η επιτυχία, ακολουθώντας τη φιλοσοφία και τα πρωτόκολλα του διεθνούς Kινήματος των Special Olympics, και θέτοντας ως προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των αθλητών μας, εφαρμόζουμε πιστά όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας. Το αποτέλεσμα είναι η αποτελεσματική προφύλαξη του 100% των συμμετεχόντων αθλητών μας από την πανδημία.

Η επέκταση των Special Olympics Hellas δεν σταματά, όμως, εδώ. Με όχημα το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, προετοιμάζεται πυρετωδώς η δημιουργία τοπικών προγραμμάτων Special Olympics σε 10 ακόμα πόλεις τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά, ενώ ταυτόχρονα εξετάζουμε και την δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων σε μονάδες κλειστής περίθαλψης ΑμεΑ, που θα συμβάλλουν στο έργο της αποϊδρυματοποίησης των ανθρώπων με νοητική αναπηρία.

Η μέχρι στιγμής επιτυχία του Αναπτυξιακού Προγράμματος, αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα στην όλη προσπάθειά μας για την ενδυνάμωση, την εξέλιξη και την κινητοποίηση των αθλητών, διαμορφώνοντας όλες τις απαραίτητες συνθήκες που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή, τη συνύπαρξη και την ομαλή ένταξή τους.

 

Ο Πρόεδρος των Special Olympics Hellas, Πρέσβυς ε.τ. κ. Διονύσιος Κοδέλλας, δήλωσε σχετικά:

Συνεχίζουμε ακούραστοι το έργο μας με την ίδια πίστη και αφοσίωση, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα τη δημιουργία ποιοτικότερων συνθηκών ζωής για όλους τους συνανθρώπους μας με νοητική αναπηρία. Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που πίστεψε σε εμάς και με τη στήριξή του, ταξιδεύουμε σε όλη την Ελλάδα και επικοινωνούμε το μήνυμα της ένταξης, της αλληλεγγύης και της συμμετοχής. Η πανδημία μπορεί να δημιούργησε εμπόδια στο έργο μας, όπως και σε όλο τον πλανήτη, αλλά το αντιμετωπίσαμε ως μία ακόμα δυσκολία που έπρεπε με αποφασιστικότητα, ευρηματικότητα και δημιουργικότητα να υπερκεράσουμε και να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Ευχαριστώ και όλη την ομάδα των Special Olympics Hellas που καθημερινά κάνουν πράξη το όραμά μας με αγάπη και ενσυναίσθηση.