Volvo Cars: Τριπλή αναγνώριση των επιδόσεων στη βιωσιμότητα, με απονομή κορυφαίας αξιολόγησης από το EcoVadis

Volvo C40 Recharge Dawn Silver

Για τέταρτη συνεχή χρονιά η Volvo Cars λαμβάνει την υψηλότερη βαθμολογία για την επίδοσή της στη βιωσιμότητα από το EcoVadis, κορυφαίο πάροχο αξιολογήσεων για την εταιρική βιωσιμότητα. Η βράβευση επιβεβαιώνει την θέση της Volvo Cars ως μία από τις πιο εστιασμένες στη βιωσιμότητα εταιρείες στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία του EcoVadis, η επίδοση της Volvo Cars στη βιωσιμότητα αξίζει μία βαθμολογία Advanced για τη δομημένη και προσανατολισμένη στην πρόληψη προσέγγισή της. Η αξιολόγηση Platinum Medal που προκύπτει βάζει τη Volvo Cars στο κορυφαίο 1% του συνόλου των 75.000 εταιρειών που αξιολογούνται από το EcoVadis.

Η διαπίστευση Platinum Medal αποτελεί ακόμη ένα πειστήριο ότι η βιωσιμότητα είναι για τη Volvo Cars το ίδιο σημαντική με την ασφάλεια και αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στο σύνολο των δραστηριοτήτων της.

Η Volvo Cars έλαβε επίσης την αξιολόγηση Bronze στην ετήσια αξιολόγηση Corporate Sustainability Assessment που διενεργείται από την Standard & Poor’s (S&P), γνωστή για τα αυστηρά πρότυπα που εφαρμόζει στις αξιολογήσεις βιωσιμότητας. Η αξιολόγηση Bronze τοποθετεί τη σουηδική εταιρεία στο κορυφαίο 10% των εταιρειών αυτοκινήτου που αξιολογούνται για τις επιδόσεις τους στην περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση.

Η Volvo Cars επιδοκιμάστηκε ιδιαίτερα για την επίδοσή της στην περιβαλλοντική κατηγορία, με αναγνώριση των προσπαθειών της για μείωση των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, της κατανάλωσης ενέργειας και νερού και της απόρριψης αποβλήτων.

Η εταιρεία πήρε μία θέση επίσης στο υψηλού κύρους 2022 Sustainability Yearbook της Standard & Poor’s, το οποίο περιλαμβάνει μόνο τους πιο επιτυχημένους οργανισμούς από κάθε κλάδο. Στα επόμενα χρόνια, η Volvo Cars στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση της αξιολόγησης που λαμβάνει από τη Standard & Poor’s.

Επιπλέον, ο καταξιωμένος διεθνής περιβαλλοντικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός CDP απένειμε στη Volvo Cars τον τίτλο του «Supplier Engagement Leader», αναγνωρίζοντας ότι αναλαμβάνει κλιματικές δράσεις σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής της αλυσίδας, κάτι που αποτελεί πυρήνα του κλιματικού της σχεδίου. Η απονομή του τίτλου έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης επιβράβευσης της Volvo Cars με βαθμολογία A για τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της και για τη συνολική δράση της για το κλίμα.

«Η βιωσιμότητα είναι για εμάς τόσο σημαντική όσο και η ασφάλεια», δήλωσε ο Anders Kärrberg (‘Αντερς Κάρμπεργκ), Επικεφαλής Παγκόσμιας Βιωσιμότητας στη Volvo Cars. «Αναλαμβάνουμε γενικευμένες δράσεις για να διασφαλίσουμε ότι εξελισσόμαστε σε μία πιο βιώσιμη εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα. Είναι ενθαρρυντικό ότι φορείς όπως οι EcoVadis, Standard & Poor’s και CDP, μέσω των αυστηρών αξιολογήσεών τους, επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.»

Η Volvo Cars διαθέτει ένα ολοκληρωμένο κλιματικό σχέδιο που αντιμετωπίζει τις εκπομπές άνθρακα σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων και των προϊόντων της, με τη φιλοδοξία να καταστεί μία κλιματικά ουδέτερη εταιρεία έως το 2040. Ως πρώτο ξεκάθαρο βήμα προς την κατεύθυνση του οράματός της για το 2040, η εταιρεία στοχεύει σε μείωση 40% του αποτυπώματος άνθρακα στον κύκλο ζωής κάθε αυτοκινήτου της στο χρονικό διάστημα μεταξύ  2018 και 2025.

Το κλιματικό σχέδιο δεν περιορίζεται στην αντιμετώπιση των εκπομπών καυσαερίων μέσω της εφαρμογής της ηλεκτροκίνησης. Η εταιρεία θα μειώσει επίσης τις εκπομπές άνθρακα στο δίκτυο των εργοστασίων της, στις ευρύτερες λειτουργίες της και στην εφοδιαστική της αλυσίδα. Η Volvo Cars θα κάνει επίσης καλύτερη χρήση των πολύτιμων υλικών και θα ελαττώσει τον αντίκτυπο άνθρακα υιοθετώντας την κυκλική οικονομία.

Από το 2025, στοχεύει να μειώνει τις εκπομπές άνθρακα κατά 2,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως και να διασφαλίζει ότι το 25% των υλικών που χρησιμοποιεί στα νέα της αυτοκίνητα θα είναι βιολογικής βάσης και ανακυκλωμένα. Με την υιοθέτηση πρακτικών της κυκλικής οικονομίας, όπως η ανακατασκευή, η ανακύκλωση και η επανάχρηση, η Volvo Cars προσδοκά σε εξοικονόμηση 1 δισεκατομμυρίου σουηδικών κορoνών (SEK) ανά έτος.

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται από τους οργανισμούς EcoVadis, Standard & Poor’s και CDP για τις αξιολογήσεις τους βασίζεται σε διεθνή πρότυπα βιωσιμότητας και υπόκειται σε έλεγχο από μία επιστημονική κοινότητα ειδικών στα ζητήματα της βιωσιμότητας και των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Ειδικότερα, το EcoVadis εξετάζει το πώς οι εταιρείες εφαρμόζουν τη βιωσιμότητα στο σύνολο της εφοδιαστικής τους αλυσίδας. Επενδυτές και εταιρείες από διάφορους κλάδους, ιδιαίτερα στον τομέα των μεγάλων εταιρικών στόλων, χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις αξιολογήσεις που δημοσιεύονται από τους οργανισμούς EcoVadis, Standard & Poor’s και CDP και από άλλους φορείς για αποφάσεις που σχετίζονται με τις αγορές και τις επενδύσεις τους.