Βραβεία βιώσιμης αστικής κινητικότητας: Ρέθυμνο, Κάσελ, Βαλόγκο και Τάμπερε οι μεγάλοι νικητές

Χθες, σε μια υβριδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, το Ρέθυμνο καθώς και τρεις πόλεις της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Φινλανδίας κέρδισαν τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2021, το 10ο βραβείο σχεδιασμού βιώσιμης αστικής κινητικότητας (βραβείο SUMP) και το ευρωπαϊκό βραβείο αστικής οδικής ασφάλειας.

Οι πόλεις αυτές υπήρξαν, από τις πρώτες που αντιμετώπισαν μεγάλες προκλήσεις αστικής κινητικότητας, όπως κυκλοφοριακή συμφόρηση, ρύπανση, εκπομπές αέριων του θερμοκηπίου, τροχαία ατυχήματα και πίεση στον αστικό χώρο.

Το Ρέθυμνο νικητής του ευρωπαϊκού βραβείου αστικής οδικής ασφάλειας, εργάστηκε για την επίτευξη τριών στόχων: βελτίωση του συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών, ενίσχυση και ενθάρρυνση της αλλαγής συμπεριφοράς και συνεργασία με τοπικούς φορείς. Το 2021 εκτιμάται ότι 19.800 άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες. Μέτρα σαν εκείνα που έλαβε το Ρέθυμνο είναι αναγκαία για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Το Κάσελ της Γερμανίας, νικητής του βραβείου της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2021 για μεγάλους δήμους, εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή με δημιουργικές δραστηριότητες που φέρνουν σε επαφή τοπικούς και περιφερειακούς συγκοινωνιακούς φορείς. Διοργανώνοντας διάφορες δράσεις, όπως κυνήγι θησαυρού ή προσβάσιμες βόλτες για πεζούς και ποδηλάτες, το Κάσελ έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προωθήσει τη βιώσιμη κινητικότητα.

Το Βαλόγκο της Πορτογαλίας κέρδισε το βραβείο για μικρούς δήμους, χάρη στις πολυάριθμες καινοτόμες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει με τη συμμετοχή των κατοίκων του και τοπικών οργανώσεων και σχολείων. Οι δράσεις αυτές περιλάμβαναν έρευνες κινητικότητας, κινητές θεατρικές παραστάσεις, μαθήματα γυμναστικής και παροχή κινήτρων για το περπάτημα, τη χρήση του ποδηλάτου και της δημόσιας συγκοινωνίας. Οι δράσεις της πόλης αποσκοπούν και στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της προσβασιμότητας σε καθαρότερα μέσα δημόσιας συγκοινωνίας.

Το Τάμπερε της Φινλανδίας κέρδισε το 10ο βραβείο SUMP. Το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας του εν λόγω δήμου τράβηξε την προσοχή της κριτικής επιτροπής λόγω της πολυτομεακής προσέγγισής του, η οποία δίνει στους κατοίκους τη δυνατότητα να κάνουν πιο υγιεινές, ασφαλείς και οικολογικές επιλογές κινητικότητας.

Η Επίτροπος Μεταφορών κ. Αντίνα Βαλεάν δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα να συγχαρώ τους νικητές των βραβείων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και όλους τους φιναλίστ. Οι πόλεις αυτές έλαβαν συγκεκριμένα μέτρα κατά των καυσαερίων, του θορύβου και της κυκλοφοριακής συμφόρησης, μέσω καινοτόμων δράσεων. Με το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο αστικής κινητικότητας, θα στηρίξουμε τη βελτίωση του σχεδιασμού βιώσιμης αστικής κινητικότητας, θέτοντας τις δημόσιες συγκοινωνίες, το περπάτημα και την ποδηλασία στο επίκεντρο των προσπαθειών των τοπικών αρχών για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών».