ΕΝΔΙΑΛΕ: Σταθερά πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στην αναγέννηση Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων

Τα αποτελέσματα της Διαχείρισης των Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων (Α.Λ.Ε.) για το 2021 παρουσίασε σήμερα το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Α.Λ.Ε. της  ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. . 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της Ευρώπης στην διαχείριση Α.Λ.Ε., ξεπερνώντας για ακόμη μία χρονιά τους εθνικούς στόχους. Επιβεβαιώνονται έτσι τα σημαντικά πλεονεκτήματα του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης της ΕΝΔΙΑΛΕ και η συστηματική προσπάθεια που υλοποιείται από όλους τους συμμετέχοντες σε αυτό.   

Συγκεκριμένα, το 2021 συλλέχθηκαν 25.952 τόνοι αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, από το σύνολο των 36.720 τόνων που εκτιμάται ότι παρήχθησαν, ήτοι ποσοστό 71% (εθνικός στόχος 70%). 

Επιπλέον, το 100% των συλλεχθέντων αποβλήτων λιπαντικών οδηγήθηκαν σε αναγέννηση, με σημαντικότατα οφέλη για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την εθνική οικονομία, τα οποία και παρουσιάστηκαν αναλυτικά. 

Σημειώνεται ότι η επίδοση αυτή ξεπερνά κατά 20% τον εθνικό στόχο (αναγέννηση σε ποσοστό 80%) και κατά 40% τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο (61,2%). 

O Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ, κ. Γεώργιος Δεληγιώργης, δήλωσε σχετικά: 

«Με ιδιαίτερη  χαρά ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. για το 2021, τα οποία πιστοποιούν την υπερκάλυψη των στόχων συλλογής και αναγέννησης, διατηρώντας την «πρωτιά» ανάμεσα σε όλα τα αντίστοιχα συστήματα της Ευρώπης. Το να βρεθείς στην ευρωπαϊκή κορυφή είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Το να παραμένεις όμως διαχρονικά σε αυτή την κορυφή, κάνει ακόμα μεγαλύτερη την επιτυχία. 

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους πρωταγωνιστές. Στα 40.000 συνεργαζόμενα σημεία συλλογής, στις εταιρείες συλλογής, στους αξιοποιητές των μονάδων  αναγέννησης καθώς και στα στελέχη της ΕΝΔΙΑΛΕ που συμβάλλουν σε αυτή τη βέλτιστη πρακτική Κυκλικής Οικονομίας. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία επιτυχία  η οποία αναγνωρίζεται ως  ευρωπαϊκό πρότυπο το οποίο έχει Ελληνική ταυτότητα.

Τίποτα σημαντικό και μεγάλο όμως δεν γίνεται αν δεν αγκαλιαστεί από τους ίδιους τους πολίτες. Γι’  αυτό και τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν να αναζητούν τα σημεία συλλογής που πιστοποιούνται πλέον με το ειδικό σήμα της ΕΝΔΙΑΛΕ για να ανακυκλώνουν εκεί τα λιπαντικά των αυτοκινήτων τους.  

Κάθε επιτυχία είναι το σκαλοπάτι για ανέβουμε ακόμη πιο ψηλά. Συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση το  έργο μας,  προς όφελος του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας».