Κομισιόν: Στηρίζει την εμπορική αξιοποίηση νέων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας με πάνω από 28 δισ. ευρώ έως το 2027

Στο Παγκόσμιο Φόρουμ Δράσης για την Καθαρή Ενέργεια, την πρώτη κοινή συνεδρίαση της υπουργικής διάσκεψης για την καθαρή ενέργεια και της υπουργικής διάσκεψης «Mission Innovation» που πραγματοποιείται στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, η Επιτροπή επιβεβαίωσε τη στήριξή της για την επιτάχυνση της εμπορικής αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.

Η Επιτροπή θα ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή συνεισφέροντας πάνω από 28 δισ. ευρώ έως το 2027 για την προώθηση της καινοτομίας και την ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, κυρίως σε τομείς όπου είναι δύσκολη η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, μέσω του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», του Ταμείου Καινοτομίας και του InvestEU. Χώρες σε όλο τον κόσμο στηρίζουν την εμπορική αξιοποίηση των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας («Clean Energy Technologies Demonstration Challenge») και έχουν θέσει ως στόχο να συγκεντρώσουν από κοινού 90 δισ. δολάρια ΗΠΑ σε δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα κινητοποιήσουν πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις για μεγάλης κλίμακας έργα επίδειξης, τα οποία θα ολοκληρωθούν μέσα στην τρέχουσα δεκαετία. Έτσι θα επιταχυνθεί η εμπορική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, θα εξαλειφθεί η εξάρτησή μας από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και θα καταβληθούν προσπάθειες για μια δίκαιη και συμπεριληπτική μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο μήνυμά της προς το Φόρουμ ανέφερε τα εξής: «Με μεγάλη μου χαρά στηρίζω την Clean Energy Technologies Demonstration Challenge. Η έρευνα και η καινοτομία θα στηρίξουν τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, η οποία είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεισφέρει πάνω από 28 δισ. ευρώ έως το 2027 για την προώθηση της καινοτομίας και της ανάπτυξης καθαρών μορφών ενέργειας, ιδίως σε τομείς όπου είναι δύσκολο να επιτευχθεί μείωση. Τα προγράμματα της ΕΕ είναι έτοιμα για τον σκοπό αυτό. Επιπλέον, μαζί με τα κράτη μέλη της ΕΕ, αναμένουμε η “Ομάδα Ευρώπη” να συμβάλει στην επιτάχυνση της εμπορικής αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.» 

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η πρώτη παγκοσμίως μονάδα παραγωγής χάλυβα καθαρού υδρογόνου στο πλαίσιο του έργου Hybrit, στην οποία οι υψικάμινοι που καίνε άνθρακα θα αντικατασταθούν από τεχνολογία αμέσου αναγωγής που βασίζεται στο υδρογόνο. Το έργο έλαβε χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρώτης προκήρυξης για έργα μεγάλης κλίμακας του Ταμείου Καινοτομίας.