Dell: Συμβουλές για βιώσιμη χρήση του φορητού σας υπολογιστή

Από την Έφη Γκενεράλη, CSG Outside Sales Specialist, Dell Technologies

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί στοχευμένες ενέργειες μικρής κλίμακας που όμως έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Όλοι μπορούμε να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα μέσα από απλές επιλογές όπως για παράδειγμα η αγορά φορητού υπολογιστή. Διαβάστε κάποιες ιδέες για να εκμεταλλευθείτε στο έπακρο το φορητό σας υπολογιστή και παράλληλα να μειώσετε το αποτύπωμα του άνθρακα.

  • Μάθετε την τωρινή σας κατάσταση

Γνωρίζετε το ενεργειακό σας αποτύπωμα; Είναι η ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου  – συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα, του μεθανίου, του υποξειδίου του αζώτου και άλλων – που παράγετε. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές online που βοηθάνε να το υπολογίσετε όπως για παράδειγμα το Carbonfootprint.com. Χρησιμοποιήστε το ως σημείο αναφοράς για να δείτε που μπορείτε να κάνετε εξοικονόμηση. Πολλές εταιρείες σας βοηθούν να συγκρίνετε το αποτύπωμα άνθρακα διαφόρων μοντέλων φορητών τους για να διαμορφώσετε άποψη σε σχέση με την βιωσιμότητα.

  • Η παράμετρος της ανακύκλωσης

Πριν αγοράσετε ένα νέο φορητό υπολογιστή, σκεφτείτε πώς μπορείτε να επιστρέψετε για ανακατασκευή ή για υπεύθυνη ανακύκλωση το παλιό σας σύστημα. Οι πολιτικές ανακύκλωσης διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή και έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, ορισμένες εταιρείες συλλέγουν όλες τις παλιές συσκευές, ανεξαρτήτως μάρκας και κατάστασης και τις ανακυκλώνουν δωρεάν.

  • Πριν το αντικαταστήσετε, σκεφτείτε αν μπορείτε να το διορθώσετε

Η επισκευή είναι απαραίτητη για να διατηρούνται τα προϊόντα σε χρήση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αξίζει να ελέγξετε εάν ένας φορητός υπολογιστής έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την δυνατότητα επισκευής και την ανακύκλωση. 

Ορισμένες μάρκες παρέχουν στους πελάτες εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες, ανταλλακτικά και υποστήριξη, εάν επιθυμούν να επισκευάσουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους. Για παράδειγμα, ορισμένες μάρκες, όπως η Dell, διευκολύνουν την πρόσβαση σε online πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των εγχειριδίων και διαφόρων βοηθητικών αρχείων που βοηθούν ώστε τα προϊόντα να συνεχίσουν να αποδίδουν.

Η Dell έχει μάλιστα δημιουργήσει μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας που παρέχει οδηγίες αντικατάστασης ανταλλακτικών βήμα προς βήμα.

  • Αναβάθμιση

Πολλοί αποφασίζουν να αλλάξουν υπολογιστή για να μπορεί να τρέξει τις πιο πρόσφατες εφαρμογές ή παιχνίδια. Πριν αγοράσετε καινούργιο σύστημα, ελέγξτε εάν μπορείτε να αναβαθμίσετε εξαρτήματα όπως η μνήμη, ο δίσκος, η κάρτα γραφικών ή η CPU για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της υπάρχουσας συσκευής σας.

  • Νέο, ωραίο και φτιαγμένο από βιώσιμα υλικά σύστημα

Εάν αγοράσετε καινούργιο σύστημα, από τι είναι φτιαγμένο;  Ανακυκλώσιμα και ανανεώσιμα υλικά, όπως είναι το βιοπλαστικό, υλικά από την χαρτοβιομηχανία, οι ανακυκλωμένες ίνες άνθρακα, το ανακυκλωμένο πλαστικό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία βιώσιμων φορητών.

  • Δώστε προσοχή στις πιστοποιήσεις εξοικονόμησης ενέργειας

Οι ενεργειακά αποδοτικές συσκευές συμβάλλουν στη μείωση των λογαριασμών και στη μείωση της αιτούμενες ενέργειας. Σήμερα, υπάρχουν ενεργειακά πρότυπα που σας δείχνουν πόσο αποδοτική είναι μια συσκευή, όπως το EPEAT. Είναι το πιο πλήρες εργαλείο για την αξιολόγηση των συνολικών περιβαλλοντικών κριτηρίων και διευκολύνει την αξιολόγηση των επιπτώσεων του συνολικού κύκλου ζωής ενός προϊόντος.

  • Μην αφήνετε το stand by να σπαταλά τα χρήματά σας

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας είναι μια απλή λύση με περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Η ενέργεια που καταναλώνεται από κοινές οικιακές συσκευές σε κατάσταση αναμονής μπορεί να φτάσει έως και το 10% της συνολικής οικιακής χρήσης. Σβήστε εντελώς τον φορητό σας υπολογιστή όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Ακόμη και σε κατάσταση αναμονή δαπανά ενέργεια.

Προσπαθήστε να μην υπερφορτίζετε τον φορητό υπολογιστή χωρίς λόγο. Αποσυνδέστε τον από την πρίζα μόλις φορτιστεί, εξοικονομώντας ενέργεια και βοηθώντας την μπαταρία να διαρκέσει περισσότερο. 

  • Η συσκευασία έχει και αυτή τη σημασία της

Ελέγξτε εάν μια εταιρεία χρησιμοποιεί φελιζόλ ή άλλα υλικά συσκευασίας που είναι δύσκολο ή αδύνατο να ανακυκλωθούν. Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν πλέον ανακυκλωμένα πλαστικά και φυσικά προϊόντα όπως το μπαμπού στο πλαίσιο επίτευξης όλο και πιο βιώσιμων συσκευασιών.

  • Επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής του φορητού σας

Εάν θέλετε να συνεισφέρετε στη διατήρηση του περιβάλλοντος, ένα από τα πιο εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να διατηρήσετε σε καλή κατάσταση το φορητό σας υπολογιστή και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του. Ενημερώνετε τακτικά το λογισμικό του για να βελτιστοποιείτε την απόδοση και να αποφύγετε τους ιούς, φροντίστε την υγεία της μπαταρίας, διατηρείστε τον υπολογιστή σας καθαρό!

Το SupportAssist της Dell, για παράδειγμα, είναι μια έξυπνη τεχνολογία που τρέχει στον υπολογιστή σας και αφαιρεί ιούς, εντοπίζει προβλήματα, βελτιστοποιεί τις ρυθμίσεις και σας ενημερώνει πότε πρέπει να κάνετε ενημερώσεις. Όλα αυτά διατηρούν τον φορητό υπολογιστή σας πιο υγιή, μειώνοντας την ανάγκη αντικατάστασης. Όταν μετακινείστε, αγοράσετε μια τσάντα ή θήκη για να προστατέψετε το φορητό υπολογιστή. Στην αγορά κυκλοφορούν τσάντες κατασκευασμένες από ανακυκλωμένα πλαστικά.

  • Ένα σύστημα – πολλές χρήσεις

Σκεφθείτε να προμηθευτείτε ένα φορητό υπολογιστή που μπορεί να σας εξυπηρετήσει σε διαφορετικές ασχολίες: στην εργασία, στις σπουδές, στην ψυχαγωγία. Σκεφτείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό tablet ή τηλέφωνο ως χειριστήριο ελέγχου των ηλεκτρονικών συσκευών που έχετε στο σπίτι.

Ως καταναλωτές, έχουμε τη δύναμη να επηρεάσουμε το πόσο υπεύθυνα αντιμετωπίζουν οι εταιρείες το ζήτημα του συλλογικού αποτυπώματος άνθρακα. Μπορούμε να επιλέξουμε να επιβραβεύσουμε τις εταιρείες με ολοκληρωμένα προγράμματα βιωσιμότητας επιλέγοντας τα προϊόντα τους. Με τις επιλογές μας μπορούμε να δηλώσουμε ότι θέλουμε να απαλλαγούμε από τις εκπομπές άνθρακα και να πιέσουμε για λύσεις όσο αφορά στην κλιματική αλλαγή.