Εγκαίνια Ηλιακού Πάρκου της VERBUND στο Pinos Puente

 

Οι μπύρες της ΑΒ InBev στη Δυτική Ευρώπη θα παρασκευάζονται από 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, μετά τα εγκαίνια ηλιακού πάρκου ισχύος 148 MWp κοντά στη Γρανάδα, με συνεργάτες τις εταιρείες BaWa r.e και VERBUND.

Το Ηλιακό Πάρκο της VERBUND στο Pinos Puente, κοντά στην Γρανάδα της νότιας Ισπανίας, είναι ακόμα ένα ορόσημο στην πορεία προς τον ενεργειακό μετασχηματισμό. Σε μια έκταση 1.610 στρεμμάτων, παράγεται ηλεκτρισμός από ηλιακή ενέργεια για την παρασκευή φιλικής προς το κλίμα μπύρας. Το έργο είναι μια από τις μεγαλύτερες διασυνοριακές συμφωνίες για την παραγωγή ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη μέχρι σήμερα: το ηλιακό πάρκο αναπτύχθηκε από την BayWa r.e, λειτουργεί από την VERBUND και παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για τον κορυφαίο ηγέτη παγκοσμίως στη ζυθοποιία, την AB InBev.

Η ενεργειακή κρίση κρατάει αυτή τη στιγμή σε ασφυκτικό κλοιό πολλά μέρη του κόσμου. Η ταχεία μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ελαχιστοποίηση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα είναι πιο σημαντική από ποτέ. Το Ηλιακό Πάρκο της VERBUND στο Pinos Puente, κοντά στη Γρανάδα της Ισπανίας, αποτελεί παράδειγμα για μια κοινή και βιώσιμη πορεία προς το μέλλον. Μαζί με την AB InBev, τόσο η BayWa r.e. όσο και  η VERBUND, τρεις κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε μια Εικονική Συμφωνία Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (VPPA) με σκοπό την ενεργειακή μετάβαση.

Η κατασκευή ξεκίνησε τον Μάϊο του 2021, ενώ στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 το Ηλιακό Πάρκο της VERBUND στο Pinos Puente εγκαινιάστηκε πανηγυρικά από τις τρεις εταιρείες, με την παρουσία τοπικών και διεθνών φορέων και προσκεκλημένων.

Το Ηλιακό Πάρκο στο Pinos Puente

Σε μια έκταση 1.610 στρεμμάτων, το Ηλιακό Πάρκο  στο Pinos Puente θα παράγει ετησίως περίπου 260 γιγαβατώρες (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας μηδενικών εκπομπών, με προγραμματσμένη συνολική ισχύ 147.6 μεγαβάτ αιχμής (MWp). 

Μέσω της δεκαετούς συμφωνίας VPPA μεταξύ της ΑΒ InBev και της BayWar r.e., το ηλιακό πάρκο αποτελεί μέρος μιας από τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκές εταιρικές συμφωνίες ηλιακής ενέργειας στην ιστορία. Έτσι, η ζυθοποιία εμπορικών σημάτων όπως η Budweiser, η Corona και η Stella Artois, θα τροφοδοτείται με 250 γιγαβατώρες (GWh) ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, οι οποίες θα προέρχονται από το ηλιακό πάρκο της VERBUND, καθώς και από ένα δεύτερο πάρκο που αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια επαρκεί για να παρασκευαστούν πάνω από 10 δισεκατομμύρια μπίρες ετησίως ή για να μπορέσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να κάνει το γύρο ολόκληρης της Ευρώπης 1,2 εκατομμύρια φορές. 

Η συμφωνία, η οποία επιτρέπει στις μπύρες της AB InBev στη Δυτική Ευρώπη να παρασκευάζονται με 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, καλύπτει 14 από τα ζυθοποιεία της εταιρείας στη Δυτική Ευρώπη και περισσότερα από 50 εμπορικά σήματα σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Budweiser. Θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του στόχου Κλιματικής Δράσης της ζυθοποιίας για το 2025, όπως και στη φιλοδοξία αυτής να επιτύχει μηδενικές εκπομπές σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της μέχρι το 2040.

Ο Erik Novaes, Αντιπρόεδρος Προμηθειών και Βιωσιμότητας στην Ευρώπη, AB InBev, δήλωσε: «Με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τον αυξανόμενο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής να είναι έντονα αισθητός σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι, επικεντρωνόμαστε στην οικοδόμηση της κλιματικής ανθεκτικότητας και στην προώθηση της προσπάθειάς μας προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα».

Η Cybelle Buyck, Αντιπρόεδρος Νομικών και Εταιρικών Σχέσεων στην Ευρώπη, AB InBev, προσθέτει: «Ο παγκόσμιος σκοπός μας, ένα μέλλον με περισσότερα “στην υγειά μας”, αντιπροσωπεύει την κοινή ευημερία για τις κοινωνίες μας, για τον πλανήτη και για την εταιρεία μας. Η βιωσιμότητα αποτελεί θεμελιώδες μέρος της εταιρείας μας, και είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που βλέπουμε το πάρκο να ανοίγει και που ξεκινάμε αυτό το επόμενο κεφάλαιο με τους εταίρους μας».

VERBUND: Τεράστια επέκταση της παραγωγής από αιολική και ηλιακή ενέργεια

Η ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και να εξασφαλίσουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και την απότομη αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. «Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά. Κάθε επιπλέον κιλοβατώρα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενεργειακή μετάβαση. Με έργα όπως το ηλιακό πάρκο στο Pinos Puente, προωθούμε την ταχεία στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη”, εξηγεί ο Michael Strugl, CEO της VERBUND, της κορυφαίας ενεργειακής εταιρείας της Αυστρίας και ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Η VERBUND έχει θέσει φιλόδοξους στόχους στη Στρατηγική της 2030: Η επέκταση της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη αποτελεί βασικό πυλώνα της εταιρείας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της εγχώριας αγοράς σε Αυστρία και Γερμανία και την εδραίωσή της ως ευρωπαϊκού παίκτη στον τομέα του υδρογόνου. Μέχρι το 2030, έως και το ένα τέταρτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της VERBUND θα προέρχεται από αιολική ενέργεια και φωτοβολταϊκά. Το ηλιακό πάρκο στο Pinos Puente σηματοδοτεί την είσοδό της στην ισπανική αγορά.

Ο Matthias Taft, CEO της BayWa r.e. προσθέτει: “Βιώνουμε ταυτόχρονα μια παγκόσμια κλιματική και ενεργειακή κρίση. Αντιμετωπίζοντάς αυτές  από κοινού, έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να αυξήσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και να μετασχηματίσουμε τις ενεργειακές αγορές. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υλοποιήσουμε πολύ περισσότερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να υπογράψουμε πολύ περισσότερα PPAs. Μεγάλα έργα και συνεργασίες όπως αυτή, δείχνουν τον δρόμο προς το μέλλον”.