Κομισιόν: Μόλις το 50% θεωρεί επαρκείς τις δράσεις για μία δίκαιη πράσινη μετάβαση

Η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα ειδικό Ευρωβαρόμετρο με τίτλο «Απόψεις σχετικά με τον δίκαιο χαρακτήρα της πράσινης μετάβασης», με βάση έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2022.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειονότητα των Ευρωπαίων —σχεδόν εννέα στους δέκα ερωτηθέντες (88%)— συμφωνούν ότι η πράσινη μετάβαση δεν θα πρέπει να αφήσει κανέναν στο περιθώριο, ενώ οι περισσότεροι (77%) αισθάνονται προσωπική ευθύνη για την ανάληψη δράσης. Οι μισοί Ευρωπαίοι (50%) πιστεύουν ότι η ΕΕ καταβάλλει επαρκείς προσπάθειες για να διασφαλίσει μια δίκαιη πράσινη μετάβαση, ενώ το ίδιο πιστεύει το 50% των ερωτηθέντων για τις περιφερειακές, δημοτικές ή τοπικές δημόσιες αρχές τους, το 47% για την εθνική τους κυβέρνηση και το 43% για τον επιχειρηματικό τομέα. Όσον αφορά τις ευκαιρίες που προσφέρει η πράσινη μετάβαση, σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες συμφωνούν ότι οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσουν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας απ’ όσες θα καταργήσουν, ενώ το 61% πιστεύει ότι οι θέσεις αυτές θα είναι καλής ποιότητας. Ωστόσο, μόλις λίγοι περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν ότι οι σημερινές τους δεξιότητες τούς επιτρέπουν να συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση. Όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας, η οικονομική προσιτότητα της ενέργειας και των βιώσιμων προϊόντων και υπηρεσιών αποτελεί μείζον πρόβλημα. Το 93% όσων απάντησαν θεωρούν ότι το σημερινό επίπεδο των τιμών ενέργειας αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τους πολίτες στη χώρα τους.

Η Επιτροπή έχει ήδη προτείνει μια σειρά μέτρων για μια δίκαιη πράσινη μετάβαση και θα συνεχίσει να θέτει τους πολίτες στο επίκεντρο των σχετικών πολιτικών προσπαθειών. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποσκοπεί στη βελτίωση της ευημερίας και της υγείας των πολιτών και των μελλοντικών γενεών και η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη είναι θεμελιώδεις αρχές της. Σημαντικά κονδύλια της ΕΕ διατίθενται για τη στήριξη των κρατών μελών, για παράδειγμα μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ και του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, καθώς και μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών πολιτικής για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας.  Η σύσταση του Συμβουλίου για τη διασφάλιση μιας δίκαιης μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα παρέχει συγκεκριμένη καθοδήγηση στα κράτη μέλη για τη θέσπιση μέτρων που αφορούν τις εργασιακές και τις κοινωνικές πτυχές της εν λόγω μετάβασης. Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 που πρότεινε η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης θα δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες να αποκτήσουν οι Ευρωπαίοι τις απαραίτητες δεξιότητες για την πράσινη μετάβαση. Η κοινωνική διάσταση της πράσινης μετάβασης θα αποτελέσει το κύριο θέμα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα στις 16 και 17 Νοεμβρίου.