Νέα ομιλία «Προστασία της Φύσης Lab»: Ενσωμάτωση πράσινων υποδομών στις πόλεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Τον νέο κύκλο «Προστασία της Φύσης Lab» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) θα ανοίξουν την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, και ώρα 18:30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή, η κ. Νανά Τσαγκάρη, τ. Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και ο κ. Γιώργος Καρέτσος, Δασολόγος, τ. Ερευνητής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με θέμα «Ενσωμάτωση πράσινων υποδομών στις πόλεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή». Η ομιλία με θέμα «Μετάβαση σε Βιώσιμες Πόλεις: Από τη Θεωρία στην Πράξη», με τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Χάρη Δούκα, δεν θα πραγματοποιηθεί.

Οι δυο ομιλητές θα προτείνουν έναν «οδηγό ανθεκτικότητας» μέσα από την ενσωμάτωση πράσινων υποδομών στον αστικό ιστό για τη βελτίωση της κλιματικής διακυβέρνησης των πόλεων.

Οι προτάσεις τους διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο του έργου Life Grin, που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, τους Δήμους Αμαρουσίου και Ηρακλείου Κρήτης και την εταιρεία Τεχνοομοιόσταση Ο.Ε. Θα παρουσιάσουν επίσης την πιλοτική υλοποίηση του προγράμματος στους Δήμους Αμαρουσίου και Ηρακλείου Κρήτης.

«Το αστικό πράσινο θεωρείται πλέον περιβαλλοντικό και δημόσιο αγαθό, το οποίο συμμετέχει στον χωρικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, για τη συγκρότηση βιώσιμων πόλεων.  Θα πρέπει να ενσωματώνεται ως πρωτογενές στοιχείο που θα διατηρηθεί στο διηνεκές σε έναν σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό. Αντίστοιχα, η διαχείριση και βελτίωσή του θα πρέπει να αναπτύσσονται εντός ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού, που θα λαμβάνει υπόψη τις λειτουργίες ενός ζώντος οργανισμού, τον πολυλειτουργικό και εξυγιαντικό του ρόλο και μάλιστα να αντιμετωπίζεται ως βασικός μηχανισμός μετριασμού των επιπτώσεων των κλιματικών μεταβολών και προκλήσεων», αναφέρει η Νανά Τσαγκάρη.

Ο Γιώργος Καρέτσος συμπληρώνει πως είναι «κρίσιμη η σωστή επιλογή των φυτικών ειδών» και πρέπει να βρούμε «ποια είναι πιο προσαρμοστικά στις συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος, ώστε να κάνουμε ορθές επιλογές στη φύτευση».

Μετά τον επιτυχημένο πρώτο κύκλο, η ΕΕΠΦ συνεχίζει να υλοποιεί την εθνική στρατηγική της για Ποιοτική Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για Όλους, με το «Προστασία της Φύσης Lab», που λειτουργεί ως πλατφόρμα συζήτησης και ανταλλαγής ιδεών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας. Στόχος είναι η καλύτερη κατανόηση των προκλήσεων και η εύρεση λύσεων μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Με το νέο κύκλο ομιλιών, η ΕΕΠΦ κάνει το επόμενο βήμα, αναδεικνύοντας παραδείγματα καλών πρακτικών που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αλλαγή και αντιμετώπιση των νέων δεδομένων.

Στις επόμενες ομιλίες που θα ακολουθήσουν, θα συζητήσουμε για τις δασικές πυρκαγιές στον 21ο αιώνα, για το “hot spot” της Μεσογείου και την αλιεία, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τη διαχείριση κρίσεων.  Θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές που έχουν δρομολογηθεί και σχεδιάζονται σε πόλεις της Ελλάδας, η σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας στην υλοποίηση και την αξιολόγησή τους.

Ο Νίκος Πέτρου, Πρόεδρος της ΕΕΠΦ και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), σημειώνει για τον νέο κύκλο του «Προστασία της Φύσης Lab»:

«Παρά τις εντεινόμενες προκλήσεις από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η επιστήμη και η τεχνολογία προσφέρουν λύσεις και ότι η συμμετοχή όλων μας είναι καθοριστική για την επιτυχία τους. Στόχος του δεύτερου κύκλου των παρουσιάσεων είναι να αναδείξει φωτεινά παραδείγματα εφαρμογής τέτοιων λύσεων και να συμβάλλει στην ευρύτερη εφαρμογή τους.»

Οι ομιλίες θα μεταδοθούν και μέσω live streaming από το κανάλι YouTube της ΕΕΠΦ, με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. Η συμμετοχή για όλους είναι δωρεάν.

** Για δηλώσεις συμμετοχής ακολουθήστε τον σύνδεσμο:  https://eepf_lab_29_02.eventbrite.com

***Για τον κύκλο των 4 ομιλιών, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης για επαγγελματική ανάπτυξη.