ΕΕΠΦ: Εκδήλωση βράβευσης «Οικολογικά Σχολεία»

Η  Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, συνδιοργανώνουν εκδήλωση βράβευσης των σχολείων του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Π.Ε. «Οικολογικά Σχολεία», που θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 από τις 10.00 έως τις 15.00. Θα βραβευτούν 114 σχολικές μονάδες από όλη την Ελλάδα για την επιτυχημένη δράση τους στο δίκτυο.

 

Στη φετινή εκδήλωση, που συμπίπτει με τα 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας του προγράμματος στην παγκόσμια κοινότητα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, μαθητές και μαθήτριες, εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών ομάδων και εκπαιδευτικοί θα παρουσιάσουν τις δράσεις τους, μέσω δρώμενων και βίντεο. Θα συμμετάσχουν μαθητές/ριες, εκπαιδευτικοί και γονείς από όλη την Ελλάδα. Λόγω της συμμετοχής παιδιών διαφορετικών ηλικιών το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί σε δύο διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών.

 

Στο τέλος της εκδήλωσης τα σχολεία που υλοποίησαν επιτυχώς το πρόγραμμα, θα παραλάβουν την Πράσινη Σημαία των Οικολογικών Σχολείων, την οποία θα αναρτήσουν στο σχολείο τους.

 

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, για τη διοργάνωση της εκδήλωσης θα συνεργαστεί με την Ομάδα «Σουσουράδες». Η Ελεάνα Χατζάκη και η Αγγελική Αγαλιάνου, αποτελούν την καλλιτεχνική ομάδα αφήγησης λαϊκών παραμυθιών «Σουσουράδες» και εξειδικεύονται στην εμψύχωση ομάδων μέσα από τις μοναδικές αφηγήσεις τους στο ά-χρονο και ά-τοπο των λαϊκών παραμυθιών και της μουσικής.

 

Η φετινή εκδήλωση βράβευσης του Δικτύου Π.Ε. αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο καθώς συμπίπτει με την εκκίνηση υλοποίησης και για την Ελλάδα, της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Greening Education Partnership -GEP (Σύμπραξη για την Πράσινη Εκπαίδευση). Στόχος της GEP είναι να προσαρμόσει τα εκπαιδευτικά συστήματα για τη βιώσιμη λειτουργία των σχολείων, αλλά και για να εφοδιάζουν κάθε μαθητή/ρια, αλλά και κάθε πολίτη μέσω της δια βίου μάθησης, με τις γνώσεις, δεξιότητες, αξίες και στάσεις, που θα τους επιτρέψουν να αντιληφθούν την πολυπλοκότητα της κλιματικής κρίσης, τη διασύνδεση των παγκόσμιων προκλήσεων βιωσιμότητας, καθώς και τους τρόπους συμβολής στην επίλυση σχετικών προβλημάτων σε καθημερινό πλαίσιο.

 

Η Εκδήλωση αυτή αποτελεί ιδιαίτερης σημασίας γεγονός για την Εταιρία, τη Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου και φυσικά για όλη τη σχολική κοινότητα (μαθητές/ριες και εκπαιδευτικούς), αφού φέτος το Δίκτυο συμπληρώνει 30 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας του.