Θριάσιο: Εγκαίνια για την Μονάδα Νευρομυϊκών Παθήσεων για Ενήλικες από το MDA Ελλάς

Το MDA Ελλάς, Σωματείο για τη φροντίδα των ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις, εγκαινίασε την Τετάρτη, 22 Μαΐου την Μονάδα Νευρομυϊκών Παθήσεων στο «Θριάσιο» Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας. Πρόκειται για την πρώτη μονάδα ενηλίκων στην Αττική που έρχεται να προστεθεί στο πολύτιμο έργο του MDA, έπειτα από την δημιουργία αντίστοιχων μονάδων το 2002 στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” στην Αθήνα, το 2007 στο Γενικό Νοσοκομείο Π.ΓΝ.Θ. “ΑΧΕΠΑ” στην Θεσσαλονίκη και το 2009 στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Παρόντες στην τελετή εγκαινίων ήταν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Αθανάσιος Μπούρας, βουλευτές και δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής, το Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση κ. Δημήτριος Αφεντούλης, η Πρόεδρος της Αιγέας ΑΜΚΕ κα. Μαρίνα Μαρτίνου, ο Πρόεδρος του Ομίλου Αβαξ, κ. Χρήστος Ιωάννου καθώς και υποστηρικτές, φίλοι και μέλη του MDA Ελλάς.

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας «Θριάσιο», κύριος Δημήτριος Αντωνίου άνοιξε την εκδήλωση τονίζοντας πως: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς που σήμερα γιορτάζουμε την έναρξη λειτουργίας της Τέταρτης Ειδικής Μονάδας Νευρομυϊκών Παθήσεων στο Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας. Αυτή η πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στην ανάγκη των ανθρώπων με νευρομυϊκές παθήσεις για εξειδικευμένη και ολοκληρωμένη φροντίδα. Με την παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικής περίθαλψης, σε συνδυασμό με την ανθρώπινη προσέγγιση και την κατάλληλη υποστήριξη, στοχεύουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ενηλίκων που αντιμετωπίζουν αυτές τις παθήσεις. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και το προσωπικό που εργάστηκε ακούραστα για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Είμαστε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα προς όφελος των ασθενών και των οικογενειών τους».

Ο Υπουργός Υγείας, κύριος Άδωνις Γεωργιάδης από πλευράς του σημείωσε πως: «Ως Υπουργός Υγείας θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συντέλεσαν για να υπάρχει αυτό το μικρό θαύμα σήμερα. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την Πρόεδρο του MDA, κυρία Βάνα Λαβίδα και όλους τους δωρητές για τη φροντίδα που επιδείξατε ώστε να έχουμε σήμερα μια πρότυπη Μονάδα Νευρομυϊκών παθήσεων για ανθρώπους που πραγματικά υποφέρουν και είμαστε υποχρεωμένοι να τους δώσουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα και την καλύτερη δυνατή θεραπεία. Και αυτό θα κάνουμε σε αυτό το κέντρο εδώ στο Θριάσιο. Να ξέρετε ότι το Θριάσιο νοσοκομείο είναι από τα καλύτερα νοσοκομεία που έχει σήμερα η χώρα και θέλω να σας ενημερώσω ότι η ελληνική πολιτεία έχει δρομολογήσει και εκτελεί έργα για αυτό το νοσοκομείο ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική πολιτεία αποδεικνύει το ενδιαφέρον της για τη Δυτική Αττική».

Η πρόεδρος του MDA Ελλάς κυρία Βάνα Λαβίδα ανέφερε μεταξύ άλλων πως:

«Η σημερινή μέρα μας γεμίζει με χαρά και συγκίνηση καθώς αποτελεί την έμπρακτη επίτευξη του σκοπού μας: τη βελτίωση ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας με Νευρομυϊκές παθήσεις. Μετά από 4 χρόνια πεισματικών προσπαθειών και εν μέσω πανδημίας καταφέραμε να ιδρύσουμε και να θέσουμε σε λειτουργία την πρότυπη μονάδα νευρομυϊκών παθήσεων για ενήλικες εδώ στο Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο. Μία μονάδα που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ασθενή να παρακολουθείται ολιστικά από μία ομάδα εξαίρετων ιατρών και η οποία αποτελεί τη συνέχεια της φροντίδας από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή».
Η κυρία Λαβίδα προσέθεσε: «Φροντίδα και Ασφάλεια είναι οι δύο κύριες λέξεις που μας ακολουθούν και οι οποίες αποτελούν για εμάς την φιλοσοφία στην οποία βασίζεται όλη η ουσία του MDA Ελλάς».

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, τον λόγο πήρε και η Διευθύντρια της Νευρολογικής Κλινικής & Υπεύθυνη της Μονάδας, Τερέζα Ακουαβίβα – Πάσκουα η οποία μίλησε για τη λειτουργία της μονάδας και την αφοσίωση των γιατρών στην ολιστική φροντίδα των ασθενών.

Τέλος, η Τζένη Λειβαδάρου, Μέλος του MDA Ελλάς, σε μία συγκινητική αποφώνηση είπε πως: «Οι ενήλικες ασθενείς καλούνται να διαχειριστούν την ασθένεια, τα παράπλευρα προβλήματα από την ακινησία του αμαξιδίου και τη φυσική φθορά της ενήλικης ζωής. Η μονάδα ενηλίκων που εγκαινιάζεται σήμερα στο Θριάσιο νοσοκομείο επιτρέπει στους ασθενείς να έχουν ένα σημείο αναφοράς, με εξειδικευμένους γιατρούς, που βλέπουν ένα εύρος περιστατικών και μπορούν να μας δίνουν κατευθύνσεις για τη βελτίωση της ζωής μας. Ένα σημείο αναφοράς που όσο και αν προσπαθήσαμε μεμονωμένα, ποτέ δεν καταφέραμε να φτιάξουμε ένα αντίστοιχο δίκτυο ιατρικής φροντίδας. Ευχαριστούμε το MDA Hellas για τη δημιουργία αυτής της μονάδας».

H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τελετή αγιασμού από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Διονύσιο Κατερίνα. Τα εγκαίνια της Ειδικής Μονάδας Νευρομυϊκών Παθήσεων τέλεσε ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Η Μονάδα

Η Μονάδα Νευρομυϊκών Παθήσεων Ενηλίκων του Θριασίου, που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 από το MDA Ελλάς έρχεται να συνεχίσει το πολύτιμο έργο της αντίστοιχης Μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» αλλά και των άλλων παιδιατρικών Νοσοκομείων και να λειτουργήσει καταλυτικά στην κάλυψη μιας σημαντικής ανάγκης, αυτή της ομαλής μετάβασης στη φροντίδα των παιδιών που ενηλικιώνονται αλλά και όλων των Ενηλίκων που ζουν με κάποια Νευρομυϊκή Πάθηση.

Η εξέλιξη που έχει σημειώσει η επιστήμη και η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής για τους ασθενείς με νευρομυϊκές παθήσεις και στην ανάγκη για την συνέχεια της φροντίδας τους στην ενήλικο ζωή. Μιας φροντίδας που διέπεται τόσο από τα Διεθνή Πρότυπα Φροντίδας που υπάρχουν για πολλές από τις παθήσεις όσο κι από την διεπιστημονική προσέγγιση που απαιτείται για αυτή την βέλτιστη διαχείριση των ασθενών.

Υπολογίζεται ότι η Μονάδα θα προσφέρει ολιστική ιατρική φροντίδα σε πάνω από 300 ενήλικα Μέλη του MDA στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αλλά και θα είναι προσβάσιμη σε όλους τους ασθενείς με σπάνιες νευρομυϊκές παθήσεις. Πρόκειται για μια πλήρως εξοπλισμένη με τα απαραίτητα, σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα Μονάδα ενώ για τους σκοπούς της πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση της ομάδας των ιατρών που στελεχώνουν την Μονάδα από την αντίστοιχη ιατρική ομάδα του Νοσοκομείου Παίδων.

Οι ασθενείς εξετάζονται ολιστικά με προγραμματισμένες επισκέψεις συγκεκριμένες ημέρες και σε ένα σύνολο κλινικών όσο και παρακλινικών εξετάσεων.

Το πλεονέκτημα αυτού του είδους παρακολούθησης είναι ότι το κάθε Μέλος εξετάζεται από συγκεκριμένη ομάδα ιατρών, παρακολουθείται η πορεία του και υπάρχει πλήρως ενημερωμένο ιατρικό ιστορικό.

Η Μονάδα διαθέτει τις εξής ειδικότητες: Νευρολόγος, Ορθοπεδικός, Καρδιολόγος, Πνευμονολόγος, Φυσικοθεραπευτής, Νοσηλευτής, Λογοθεραπευτής, Εργοθεραπευτής και Ψυχολόγος.