Nobacco: Μύθοι και Αλήθειες για το Άτμισμα – Σημαντικές Διευκρινίσεις για την Υγεία των Καπνιστών

Η Nobacco, η κορυφαία ελληνική εταιρεία προϊόντων ατμίσματος, ηλεκτρονικών τσιγάρων και πιστοποιημένων υγρών αναπλήρωσης, χαιρετίζει την «Παγκόσμια Ημέρα Ατμίσματος» (30 Μαΐου 2024) και την «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος»-World No Tobacco Day (31 Μαΐου 2024) συμμεριζόμενη τη θέση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος (Σ.Ε.Ε.Π.Α.), του οποίου είναι μέλος,  ότι «οι εταιρείες πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας-ΕΟΔΥ».

Παράλληλα η Nobacco συντάσσεται και με την τοποθέτηση του Σ.Ε.Ε.Π.Α. που στηλιτεύει τη στάση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος επιμένει να κατηγορεί το άτμισμα, αντί να επιτεθεί στο παραδοσιακό κάπνισμα που οδηγεί εκατομμύρια καπνιστές ετησίως στο θάνατο και πολλαπλάσιους στις ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα.

Σύμφωνα με εκατοντάδες ανεξάρτητες επιστημονικές έρευνες οι οποίες και δημοσιεύθηκαν στα πιο έγκυρα περιοδικά:

1) Το άτμισμα έχει πρωταγωνιστήσει στη διακοπή καπνίσματος ως το πιο αποτελεσματικό μέσο.

2) Το άτμισμα μετά από 20 σχεδόν χρόνια εμπειρίας, δεν έχει συνδεθεί με καμία ασθένεια των χρηστών του αφού δεν περιέχει καπνό, δε γίνεται καύση καπνού και χαρτιού, ενώ η νικοτίνη που περιέχει είναι φαρμακευτικής καθαρότητας, ίδια ακριβώς με εκείνη των τσιχλών και των επιθεμάτων νικοτίνης.

3) Το άτμισμα απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες καπνιστές. Η πώληση ατμιστικών προϊόντων σε ανήλικους απαγορεύεται σε όλη την Ε.Ε. από το 2016 και έπειτα λόγω της TPD II (ΕΕ 2014/40).

4) Το άτμισμα είναι μακράν το λιγότερο επιβλαβές εναλλακτικό του καπνίσματος και μια σειρά επιστημονικών οργανισμών με βεβαιότητα τονίζουν ότι «είναι τουλάχιστον 95% ασφαλέστερο από το κάπνισμα.»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος o κ. Μάρκος Μαρκόπουλος, CEO Nobacco δήλωσε: «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους καπνιστές που προσπαθούν να απαλλαγούν από τη βλαβερή συνήθεια του παραδοσιακού τσιγάρου. Αποδεδειγμένα, η σωστή χρήση των προϊόντων ατμίσματος βοηθά τους καπνιστές να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι το άτμισμα δεν προορίζεται για μη καπνιστές ή ανήλικους. Είναι λιγότερο επιβλαβές από το παραδοσιακό τσιγάρο, αλλά δεν είναι αβλαβές. Η νικοτίνη είναι μεν μια σχετικά ανώδυνη ουσία, αλλά δεν παύει να είναι εθιστική, οπότε είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται ότι οι ανήλικοι δεν έχουν καμία πρόσβαση σε προϊόντα ατμίσματος. Για τη Nobacco μπορεί το άτμισμα να αποτελεί μια εναλλακτική λύση στο κάπνισμα, λιγότερο βλαβερή, ωστόσο προτρέπουμε τους καταναλωτές ‘αν Δεν Καπνίζουν, να Μην Ατμίζουν’».

Μύθοι και Αλήθειες για το Άτμισμα

Οι παρακάτω μύθοι και αλήθειες βασίζονται στα συμπεράσματα της βιβλιογραφικής ανασκόπησης και των δεδομένων που έχει δημοσιοποιήσει η εθνική αρμόδια αρχή της Μεγάλης Βρετανίας (NHS).

Το NHS δημοσιεύει ετησίως επικαιροποιημένη μελέτη για τις επιπτώσεις του ατμίσματος από ανεξάρτητους φορείς

Σημαντικό: Το άτμισμα δεν είναι εντελώς ακίνδυνο. Προτείνεται μόνο για ενήλικες καπνιστές ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος.

Μύθος 1: Το άτμισμα είναι εξίσου βλαβερό με το κάπνισμα.

Αλήθεια: Το άτμισμα είναι σημαντικά λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα. Δεν περιέχει τις χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο όπως ο καπνός του τσιγάρου.

Μύθος 2: Η νικοτίνη στο άτμισμα είναι πολύ βλαβερή.

Αλήθεια: Η νικοτίνη, αν και εθιστική, είναι λιγότερο επιβλαβής στο άτμισμα συγκριτικά με το κάπνισμα. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πολλές άλλες τοξικές χημικές ουσίες.

Μύθος 3: Το άτμισμα δεν βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος.

Αλήθεια: Τα ατμιστικά  προϊόντα με νικοτίνη είναι από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για τη διακοπή του καπνίσματος.

Μύθος 4: Η αντικατάσταση του καπνίσματος με άτμισμα απλά αλλάζει την εθιστική ουσία.

Αλήθεια: Το άτμισμα, παρά την ύπαρξη νικοτίνης, εκθέτει τους χρήστες σε πολύ λιγότερες τοξίνες σε σχέση με το κάπνισμα.

Μύθος 5: Η συχνότερη χρήση ατμιστικού προϊόντος είναι χειρότερη από το κάπνισμα.

Αλήθεια: Λόγω των λιγότερων τοξικών ουσιών, η συχνότερη χρήση ατμιστικού προϊόντος είναι πιθανώς λιγότερο επιβλαβής από το κάπνισμα.

Μύθος 6: Τα ατμιστικά προϊόντα δεν υπόκεινται σε κανονισμούς.

Αλήθεια: Στην Ελλάδα, τα ατμιστικά προϊόντα με νικοτίνη υπόκεινται σε αυστηρούς κανονισμούς για την ασφάλεια και την ποιότητά τους.

Μύθος 7: Το παθητικό άτμισμα είναι βλαβερό.

Αλήθεια: Έως τώρα, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν βλαπτικές επιπτώσεις από το παθητικό άτμισμα.

Μύθος 8: Ένα ατμιστικό προϊόν μίας χρήσης ισοδυναμεί με 40-50 τσιγάρα σε νικοτίνη.

Αλήθεια: Ένα ατμιστικό προϊόν μίας χρήσης περιέχει περίπου 20mg νικοτίνης, συγκριτικά με 200-300mg σε ένα πακέτο τσιγάρων.

Συμπέρασμα: Το άτμισμα, αν και όχι ακίνδυνο, αποτελεί μια σημαντικά λιγότερο βλαβερή εναλλακτική λύση σε σχέση με το κάπνισμα και μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχή διακοπή του.