Τους ανελκυστήρες του Πύργου του Πειραιά πιστοποίησε η TÜV HELLAS

default

Κομβικό ρόλο σε ένα ακόμα εμβληματικό έργο έπαιξε η TÜV HELLAS (TÜV NORD), καθώς πραγματοποίησε με επιτυχία την επιθεώρηση και πιστοποίηση των ανελκυστήρων του Πύργου του Πειραιά.

Ο κορυφαίος φορέας πιστοποίησης στη χώρα έδωσε για ακόμη μια φορά το «παρών» σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό αλλά και συμβολικής σημασίας έργο, καθώς ο Πύργος του Πειραιά αποτελεί τοπόσημο για ολόκληρη τη χώρα.

Οι ανελκυστήρες του Πύργου του Πειραιά πληρούν υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας και λειτουργίας και ενσωματώνουν την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, ενώ όλοι χαρακτηρίζονται ως αντισεισμικοί καθώς διαθέτουν αισθητήρα σεισμού και ειδικό σχεδιασμό σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 81-77. Επίσης, εξασφαλίζουν μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα είναι κατάλληλοι για χρήση από ΑμεΑ.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία και την τεχνογνωσία που διαθέτει η TÜV HELLAS (TÜV NORD), δεδομένου ότι ανέλαβε την επιθεώρηση και πιστοποίηση ανελκυστήρων με εξαιρετικά ιδιαίτερες προδιαγραφές και σύνθετες απαιτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι –­σε συνδυασμό με την τήρηση αυστηρών προτύπων ασφαλείας και λειτουργίας, οι έξι κεντρικοί ανελκυστήρες του Πύργου που διατρέχουν τους 23 ορόφους του κτηρίου είναι οι πιο γρήγοροι ανελκυστήρες που έχουν εγκατασταθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αναπτύσσουν ταχύτητα 4 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ συγκριτικά η ταχύτητα των ανελκυστήρων σε πολυκατοικίες σπάνια υπερβαίνει το 1 μέτρο ανά δευτερόλεπτο.

Ο Πύργος Πειραιά ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1972, όμως παρέμεινε, για αρκετά χρόνια, ημιτελής και αναξιοποίητος. Στις 6 Ιουλίου του 2020, μετά από διαγωνιστική διαδικασία, η Piraeus Tower Α.Ε., κοινοπραξία της DIMAND με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Prodea Investments, υπέγραψαν 99ετή σύμβαση παραχώρησης με τον Δήμο Πειραιά, για την αξιοποίηση, εκμετάλλευση και διαχείριση του ακινήτου.

Με την εκ βάθρων ανακαίνιση του, περνάει στην ιστορία ως ο πρώτος ¨πράσινος¨ και ψηφιακός ουρανοξύστης της χώρας (ο δεύτερος υψηλότερος στην Ελλάδα μετά τον Πύργο Αθηνών). Η αξία του εκτιμάται πλέον σε 130 εκατ. ευρώ.

Ο Δημήτρης Γουρνάκης, Διευθυντής Ανάπτυξης ανελκυστήρων της TÜV HELLAS (TÜV NORD) ανέφερε: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι καθώς για μια ακόμη φορά συμμετέχουμε σε ένα εμβληματικό έργο. Ο Πύργος του Πειραιά είναι ένα τοπόσημο με ιδιαίτερο συμβολισμό αλλά και ουσιαστική συμβολή στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Η πιστοποίηση των πλέον σύγχρονων ανελκυστήρων αποτέλεσε μια ιδιαίτερη πρόκληση και η κάλυψη των απαιτήσεων μιας σειράς από εξαιρετικά απαιτητικά πρότυπα επιβεβαιώνει την ποιότητα και την ασφάλεια του έργου».