Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα – Ανάγκη επενδύσεων άνω των 95 δισ. ευρώ ως το 2030

Το ΥΠΕΝ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ένα κείμενο που αποτελεί για την Ελληνική Κυβέρνηση Στρατηγικό Σχέδιο για τα θέματα του Κλίματος και της Ενέργειας και παρουσιάζεται σε αυτό ένας αναλυτικός οδικός χάρτης για την επίτευξη συγκριμένων Ενεργειακών και Κλιματικών Στόχων προς τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας το 2050, με αρχικό ορόσημο το έτος 2030. Το ΕΣΕΚ παρουσιάζει και αναλύει Προτεραιότητες και Μέτρα Πολιτικής σε όλο το φάσμα της οικονομίας, καθιστώντας το κείμενο αναφοράς για τις επόμενες δεκαετίες.

Το νέο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ προβλέπει συμμετοχή των ΑΠΕ στο 82% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030 ή και νωρίτερα και 45% στην κατανάλωση. Στο πλαίσιο των στρατηγικών του ΕΣΕΚ προβλέπεται η συνολική ισχύς των συστημάτων αποθήκευσης με συσσωρευτές σε 4,3 GW  και τα συστήματα αποθήκευσης με αντλησιοταμίευση στα 1,7 GW έως το έτος 2030 και στα 5,5 GW, έως το έτος 2050, με τη συνολική χωρητικότητα των έργων να είναι της τάξης των 11GWh. Επίσης, προβλέπει η συνολική παραγωγή βιομεθανίου   να ανέλθει στις 2,1 TWh το έτος 2030, στις 3,6 TWh το έτος 2040 και στις 4,6 TWh έτος 2050. Για την δεύτερη φάση υπολογίζεται ότι οι αναγκαίες επενδύσεις ως το 2050 θα ξεπεράσουν τα 330 δισ ευρώ!

Συνολικά 94,1 δισ. € επενδύσεων εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν για την ενεργειακή μετάβαση στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα έως το έτος 2030. Η πλειονότητα αυτών (69%) θα απαιτηθούν για την υιοθέτηση σημαντικών αναβαθμίσεων ενεργειακής απόδοσης σε όλους τους τομείς τελικής χρήσης ύψους 65,3 δισ. €.

Για τη διάδοση των τεχνολογιών ΑΠΕ και των εναλλακτικών καυσίμων στον τομέα της ενέργειας, της επέκτασης και ενίσχυσης των δικτύων καθώς και των σταθμών αποθήκευσης οι συνολικές επενδύσεις, που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, ανέρχονται σε 28,8 δισ. € για την ίδια περίοδο.

Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ  αναφέρει επίσης ότι, εξετάζεται η παραγωγή μέχρι το έτος 2030 ποσοτήτων πράσινου υδρογόνου της τάξεως της μιας TWh σε ετήσια βάση, η οποία θα χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή συνθετικής κηροζίνης και συνθετικής μεθανόλης.

Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, ωστόσο, ο δρόμος αυτός δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αφού συν τοις άλλοις θα πρέπει να βρεθούν «εργαλεία» για τη στήριξη των πιο ευάλωτων, αλλά και δημοσιονομικά ισοδύναμα για να καλυφθούν οι «τρύπες» από τα έσοδα τα οποία σήμερα προέρχονται από τη φορολόγηση των ορυκτών καυσίμων.

Όπως τονίζεται σχετικά στην εισαγωγή της διαβούλευσης:

“Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει διαδοχικά άλματα στην ενεργειακή της μετάβαση τα τελευταία χρόνια έχοντας αναδειχθεί σε πρωτοπόρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας υπερκαλύψει τους στόχους που είχαν τεθεί στο πρώτο ΕΣΕΚ το 2019, για τη διείσδυση των ΑΠΕ και τη μείωση των εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου. Για αυτό και είναι σε θέση, στο πλαίσιο του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ, να θέσει πιο φιλόδοξους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους για το 2030 αρχικά, ενώ πλέον τίθενται στόχοι και για την περίοδο έως το 2050.

Στρατηγική επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους της ενεργειακής μετάβασης, προτάσσοντας τις ωριμότερες και φθηνότερες παρεμβάσεις για την επίτευξη των στόχων αυτών, με το μεγαλύτερο όφελος για την εθνική οικονομία, και πετυχαίνοντας τελικά μείωση του ενεργειακού κόστους για τους Έλληνες πολίτες.

Η εξέλιξη του ενεργειακού συστήματος για την περίοδο μέχρι το 2050, με βασικό ορόσημο το 2030, παρουσιάζεται αναλυτικά σε σχετικά κεφάλαια του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ, με τη χρήση δύο διεθνώς επιστημονικά αναγνωρισμένων ενεργειακών μοντέλων.

Καλούμε λοιπόν την κοινωνία των πολιτών να συμμετέχουν από σήμερα στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέχρι και την 16η Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 11.00 πμ.”

Για να δείτε το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ πατήστε εδώ.