Το project EU Youth Cinema: Green Deal εισέρχεται στη δεύτερη φάση του αυτό το φθινόπωρο, με μια ολοκαίνουργια πλατφόρμα streaming, και διευρυμένες επιλογές ανάμεσα σε πρωτοποριακές ευρωπαϊκές ταινίες με επίκεντρο το περιβάλλον, το νερό και τη βιωσιμότητα, με στόχο να συμμετέχουν περισσότερες χώρες- εταίροι.
Στο επίκεντρο μια Ευρώπη βιώσιμη
Έπειτα από δύο επιτυχημένα χρόνια εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των νέων σχετικά με θέματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας στην Αυστρία, στην Κροατία, στη Βόρεια Μακεδονία, στη Ρουμανία και στη Σλοβενία, το EU Youth Cinema: Green Deal οδεύει προς τη δεύτερη φάση του αυτό το φθινόπωρο. Αυτή η πρωτοποριακή πρωτοβουλία θέτει τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης στο επίκεντρο των ξεχωριστών εκπαιδευτικών της προγραμμάτων. Μέσα από μια πολυπολιτισμική προσέγγιση και την καινοτόμο, πολυγλωσσική πλατφόρμα streaming Cincopa, τον νέο συνεργάτη του προγράμματος, το εν λόγω project συμβάλλει σημαντικά στην εκτίμηση και στην κατανόηση της στρατηγικής της ΕΕ για το κλίμα. Η πλατφόρμα διαθέτει μια προσεκτικά επιμελημένη συλλογή με 50 και πλέον ευρωπαϊκές ταινίες, ,ενώ συνοδεύεται από επισκέψεις σε κινηματογράφους, ενημερωμένο διδακτικό υλικό, εργαστήρια και συζητήσεις. Αυτό το ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει κυρίως στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων για τους νέους, παράλληλα προωθεί τις «πράσινες συνήθειες» και προτρέπει σε έναν πιο βιώσιμο και υγιή τρόπο ζωής.
«Ένα άθικτο οικολογικό και κοινωνικό περιβάλλον είναι απαραίτητο για μια πλήρη ζωή και επιτυχημένη οικονομική δραστηριότητα. Η βιωσιμότητα πρέπει, επομένως, να είναι στο συμφέρον όλων μας μπροστά στην προχωρημένη κλιματική αλλαγή. Πρωτοβουλίες όπως το ‘EU Youth Cinema: Green Deal‘ συμβάλλουν σημαντικά στη μετάδοση γνώσεων και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την κλιματική στρατηγική της ΕΕ. Είμαστε χαρούμενοι που στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, ειδικά καθώς η βιωσιμότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του επιχειρηματικού μας μοντέλου», εξηγεί ο Hartwig Löger, Διευθύνων Σύμβουλος της Vienna Insurance Group.
Η δεύτερη φάση του EU Youth Cinema: Green Deal διοργανώνεται από το Stimmuli For Social Change με έδρα τη Θεσσαλονίκη, για την Ελλάδα, το LET’S CEE Filmfestival (Αυστρία), το EPEKA (Σλοβενία), το Go Green (Βόρεια Μακεδονία), το Innovation Generation (Ουκρανία), και το Chapter 4 Communications (χώρες ΚΑΕ/ΝΑΕ). Το έργο χρηματοδοτείται κυρίως από την Creative Europe, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Κλιματικής Δράσης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κινητικότητας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Αυστρίας, καθώς και τη Vienna Insurance Group (VIG) με τις τοπικές επωνυμίες της. Επιπλέον σημαντική υποστήριξη παρέχεται από τη Cineplexx και την Collecting Society for Audiovisual Media (VAM) , αποκλειστικό υποστηρικτή-συνεργάτη κινηματογράφων σε 11 χώρες και 33 πόλεις.
Η Cineplexx International, ως ηγέτης στον χώρο του κινηματογράφου, συμμετέχει σε ένα σημαντικό έργο για τη δημιουργία «πράσινων σχολικών κινηματογράφων» σε 33 ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Βιέννη, Σάλτσμπουργκ, Θεσσαλονίκη, Σκόπια, Τίρανα και Σπλιτ. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να προωθήσει τον διαγενεακό διάλογο και την ανταλλαγή γνώσεων με επίκεντρο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η Cineplexx συμβάλλει με την τεχνογνωσία της στον κινηματογράφο, εξατομικευμένα μέτρα μάρκετινγκ και υψηλής ποιότητας υποδομές. Ως ο αποκλειστικός συνεργάτης κινηματογράφων σε 11 χώρες, η συμβολή της είναι κρίσιμη για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών και τη δημιουργία ενός χώρου διαλόγου για το μέλλον. Ο Γενικός & Οικονομικός Διευθυντής, Christof Papousek, τονίζει τη σημασία αυτής της συνεργασίας για τον διάλογο και την εκπαίδευση για ένα βιώσιμο μέλλον.
Διεύρυνση των οριζόντων στα Βαλκάνια κι ευρύτερα
Με βάση την επιτυχία της αρχικής του φάσης, το project επεκτείνεται αυτό το φθινόπωρο με σκοπό να συμπεριλάβει νέες χώρες – εταίρους: Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Νότιο Τιρόλο, Ουκρανία και Σερβία. Οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί από τις εν λόγω χώρες μπορούν πλέον να εγγράψουν τις τάξεις τους ή τις ομάδες νέων στην πλατφόρμα ταινιών, αποκτώντας πρόσβαση σε κινηματογραφικές προβολές και σε διδακτικό υλικό στις αντίστοιχες εθνικές τους γλώσσες. Δάσκαλοι από τις 12 χώρες που συμμετέχουν μπορούν να εγγραφούν ανά πάσα στιγμή δωρεάν στη διεύθυνση www.youth-cinema.eu για να δουν ολόκληρη τη συλλογή «πράσινων» ταινιών, να οργανώσουν εκδρομές σε κινηματογράφους, να συναντήσουν περιβαλλοντικούς εμπειρογνώμονες και να ανταλλάξουν απόψεις για κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις.
Κινηματογραφικές εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο για όλες τις εγγεγραμμένες σχολικές τάξεις θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο στον Cineplexx One Salonica. Το έργο στην Ελλάδα υποστηρίζεται από τη ΜΚΟ Stimmuli For Social Change από τη Θεσσαλονίκη.
Η εγγραφή στις κινηματογραφικές εκδηλώσεις και στην πράσινη πλατφόρμα streaming www.euyc.green είναι δωρεάν και μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή: www.youth-cinema.eu/gr.
Βλέποντας το νερό διαφορετικά
Εκτός από την επανεκκίνηση της πλατφόρμας streaming, νέα ευρωπαϊκά ντοκιμαντέρ θα προστίθενται συνεχώς στο πρόγραμμα. Το κινηματογραφικό πρόγραμμα θα ευθυγραμμιστεί επίσης με την εκστρατεία #WaterwiseEU της ΕΕ, που ξεκίνησε τον Μάιο, και η οποία εστιάζει στην προσαρμοστικότητα των υδάτινων πόρων και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του νερού ως ζωτικού πόρου.
Οι ταινίες που ξεχώρισαν είναι οι εξής:
- «INTO THE ICE» (2022): Ένα γερμανο-δανικό ντοκιμαντέρ του Lars Ostenfeld που ακολουθεί τρεις κορυφαίους ερευνητές παγετώνων βαθιά στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας.
- «UNTIL THE LAST DROP» (2023): Ένα Πολωνικό ντοκιμαντέρ της Ewa Ewart που αναδεικνύει τις άθλιες συνθήκες των ευρωπαϊκών ποταμών και τις εξαιρετικές προσπάθειες των ακτιβιστών να τα προστατεύσουν.
- «LAKE OF APPLES»: Μια μικρού μήκους ταινία των Tamara Kotevska και Ljubomir Stefanov, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, η οποία αναδεικνύει την καταστροφή και την αποκατάσταση περιφερειακών οικοσυστημάτων, όπως η λίμνη Πρέσπα που εκτείνεται σε Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Ελλάδα.
- Άλλες αξιοσημείωτες ταινίες: «TIME FOR UTOPIAN IDEAS» (2018), «START UP FOR A REASON» (2022), «ACTIVIST» και «LA BUENA VIDA» (2015).
Αυτές οι ταινίες και το εκπαιδευτικό υλικό που τις συνοδεύει, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιστημών, της γεωγραφίας, της βιολογίας, της φιλοσοφίας και των ξένων γλωσσών, και έτσι μπορούν να προσαρμοστούν σε διάφορα εκπαιδευτικά επίπεδα.
Ένα Παγκόσμιο πράσινο ταξίδι
Τέλος, το EU Youth Cinema: Green Deal προσφέρει μια συλλογή ταινιών και περιεχομένου πολυμέσων διαθέσιμα χωρίς εγγραφή στο ευρύ κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο καθένας, και από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, μπορεί να ανακαλύψει τις συναρπαστικές ευρωπαϊκές ταινίες και να ξεκινήσει ένα «πράσινο» ταξίδι στη διεύθυνση www.euyc.green.