Δυσαρεστημένο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις περικοπές στον προϋπολογισμό του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ

Building of the European parliament in Strasbourg - Reflection of Louise Weiss building in water puddle - Fall season

Σε ψήφισμα σχετικά με τις καταστροφικές πλημμύρες στην Αυστρία, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, εγκρίθηκε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου δι’ ανατάσεως της χειρός, ότι το Κοινοβούλιο εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις πρόσφατες περικοπές στον προϋπολογισμό του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επαρκή και αναβαθμισμένη χρηματοδότηση για την αύξηση της ετοιμότητας και τη βελτίωση της ανάπτυξης ικανοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Επιθυμούν επίσης το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη συχνότητα και σοβαρότητα των φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη, καλούν την Επιτροπή να επιταχύνει την αποδέσμευση της χρηματοδότησης στις πληγείσες χώρες και ζητούν να διατεθεί άλλη τεχνική και χρηματοδοτική στήριξη, όπως μέσα πολιτικής συνοχής.

Το ψήφισμα ζητά μακροπρόθεσμα περισσότερες επενδύσεις της ΕΕ στην περιφερειακή και τοπική ανθεκτικότητα και η μελλοντική πολιτική συνοχής της ΕΕ να επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν.

Ενίσχυση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν η Επιτροπή να παρουσιάσει γρήγορα ένα ευρωπαϊκό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων νομοθετικών προτάσεων, όπως ανακοινώθηκε στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της προέδρου von der Leyen για την περίοδο 2024-2029, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ, την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τον συντονισμό των εθνικών δράσεων για την ετοιμότητα, τον σχεδιασμό και τη διασυνοριακή συνεργασία. Επισήμαναν επίσης την ανάγκη για επείγουσες επενδύσεις στη διαχείριση των πλημμυρών και στα μέτρα πρόληψης των κινδύνων πλημμύρας.

Σχετικές πληροφορίες

Περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από πλημμύρες στην Ευρώπη μόνο τα τελευταία τριάντα χρόνια, οι οποίες έχουν προκαλέσει σχεδόν 3.000 θανάτου και οικονομική ζημία άνω των 170 δισ. ευρώ. Το καλοκαίρι του 2024 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη και παγκόσμια.