Ημερίδα για την Υποθαλάσσια Οδική Ζεύξη Σαλαμίνας

Οι σημαντικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών στον τρόπο ανάπτυξης των πόλεων, διαμόρφωσαν καθοριστικά τον αστικό ιστό και την καθημερινότητα των πολιτών, με αποτέλεσμα σήμερα να γίνεται περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη για την αναζήτηση λύσεων.

Το θέμα της υποθαλάσσιας ζεύξης της Σαλαμίνας, αγγίζει το μέλλον του νησιού και οι επιπτώσεις επηρεάζουν την Οικιστική εξέλιξη, το Περιβάλλον και την Τοπική Οικονομία, οδηγώντας σε διαφορετικές επιλογές κατοίκους και επισκέπτες.

Ο προβληματισμός για τη ζεύξη, εδώ και χρόνια κυριαρχεί στο διάλογο για τη μελλοντική εξέλιξη και την ανάπτυξη της περιοχής, Η Ζεύξη της Σαλαμίνας είναι σημαντικό βήμα για την επόμενη μέρα του νησιού και έχει δημιουργήσει δύο μέτωπα με διαφορετικές θέσεις για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει.

Αυτό το σημαντικό ερώτημα, υπήρξε η αφορμή της Ημερίδας που διοργανώνουν το ECOCITY και ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας, με τίτλο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ : Υποθαλάσσια Οδική Ζεύξη Σαλαμίνας, που θα υλοποιηθεί τo πρωί της Κυριακής 6 Οκτωβρίου και ώρα 10.30, στην Αίθουσα Μπόγρη του Δημαρχείου Σαλαμίνας.

Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στα πρόγραμμα των δράσεων της Εκστρατείας ECOMOBILITY 2013-14 και έχει προσανατολισμό στην ποιοτική προσέγγιση των συνθηκών μετακίνησης στη Σαλαμίνα.

Στην ημερίδα συντονιστής έχει οριστεί ο Αντιπρόεδρος του ECOCITY κ. Γιάννης Κουμαντάκης, Ομ. Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και έχουν προσκληθεί ως ομιλητές οι :
•    Θάνος Βλαστός, Συγκοινωνιολόγος, καθηγητής ΕΜΠ, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ECOCITY
•    Πάνος Παπαδάκος, Συγκοινωνιολόγος, Γεν. Γραμματέας Δ.Σ. ECOCITY
•    Δημήτρης Κατσικάρης, Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς και Νήσων
•    Ιωάννης Καρνέσης, Προϊστάμενος Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
•    Μάρκος Ακύλας, Βιολόγος, Πρόεδρος Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας ΠΕΡΙΒΟΣ
•    Σπύρος Παπαισιδώρου, Αρχιτέκτων, Πρόεδρος Συλλόγου Μηχανικών Σαλαμίνας
•    Γιώργος Νάθενας, Μαθηματικός Συγκοινωνιολόγος Αν. Υπεύθυνος Τμήματος Ρ.Σ.Α.  Οργανισμού Αθήνας
Επίσης, έχουν προσκληθεί για τοποθέτηση ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσάβαρης και ο Δήμαρχος Περάματος κ. Παντελής Ζουμπούλης, ενώ μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, προβλέπεται να υπάρξει χρόνος για ερωτήσεις και παρεμβάσεις από το ακροατήριο.

Στην υλοποίηση της Ημερίδας, εκτός των συνδιοργανωτών ECOCITY και ΠΕΡΙΒΟΣ, συνεργάζονται η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας και το Εργαστήριο Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ο Σύλλογος Μηχανικών Νήσου Σαλαμίνας.

Ο Αντιπρόεδρος του ECOCITY Γιάννης Κουμαντάκης δήλωσε για την Ημερίδα, «η εκδήλωση για τη Ζεύξη της Σαλαμίνας δείχνει έμπρακτα την επιλογή του ECOCITY στην ανάπτυξη διαλόγου, για κρίσιμα τοπικά θέματα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής και την οικονομική ανάπτυξη. Το ECOCITY με την Εκστρατεία ECOMOBILITY δίνει έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη με λύσεις που εξυπηρετούν την τοπική κοινωνία και διευκολύνουν την εξέλιξη και το όραμα, για την πόλη που θα παραδοθεί στις επόμενες γενιές».

Ο Πρόεδρος του ΠΕΡΙΒΟΣ, Μάρκος Ακύλας τόνισε «Τις τελευταίες δεκαετίες η Σαλαμίνα βιώνει μια εντονότατη μεταβολή  και υποβάθμιση  των ανθρωπογενών και περιβαλλοντικών της συνθηκών. Βασική αιτία αυτών, η άναρχη, χωρίς σχεδιασμό και κυρίως, χωρίς όραμα και πρόβλεψη για το μέλλον “ανάπτυξη”. Ο ΠΕΡΙΒΟΣ παρεμβαίνει ενημερώνοντας, σε πρώτη φάση, για ένα τόσο ζωτικό θέμα  ώστε ο κάθε Σαλαμίνιος να μπορεί να φανταστεί  πώς θα ήθελε να είναι η Σαλαμίνα του αύριο».

Η συμμετοχή του κοινού στην Ημερίδα είναι ελεύθερη με την εγγραφή πριν την έναρξη στη Γραμματεία της Ημερίδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ