Νέες δράσεις από την Ελληνική Πρωτοβουλία

Η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative – THI), κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου φιλανθρωπικού χαρακτήρα που πραγματοποίησε χθες με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός έτους από τη δημιουργία της, συγκέντρωσε το ποσό των $1.900.000 καθιστώντας την εκδήλωση ως μια από τις πλέον επιτυχημένες πρωτοβουλίες συγκέντρωσης πόρων της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στον άξονα «Επενδύοντας στο μέλλον της Ελλάδας» και το παρόν έδωσαν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς και εξέχοντες εκπρόσωποι της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας όπως ο George Stephanopoulos που είχε τον ρόλο του Τελετάρχη της εκδήλωσης, ο Πρέσβης John Negroponte και αρκετά μέλη και υποστηρικτές της Ελληνικής Πρωτοβουλίας.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν τρεις εξέχουσες προσωπικότητες για τη σημαντική προσφορά τους στην Ελλάδα, οι κ.κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Muhtar Kent, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της The Coca-Cola Company και Andrew N. Liveris, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της The Dow Chemical Company, αναγνωρίζοντας τη μακροχρόνια δέσμευση και συνεισφορά τους στην Ελλάδα, ειδικά σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκαν επίσης νέες πρωτοβουλίες με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας και τη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη, ενισχύοντας τις ήδη υπάρχουσες προσπάθειες της Ελληνική Ομογένειας, αλλά και των φιλελλήνων ανά τον κόσμο, για να επενδύσουν στο οικονομικό μέλλον της Ελλάδας. Οι νέες πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν στηρίζονται στους εξής άξονες:

Παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης και εξεύρεσης πόρων

–    OneGreece.org: Πρόκειται για μια παγκόσμια εκστρατεία ενθάρρυνσης της Ομογένειας αλλά και των φίλων της Ελλάδας ανά τον κόσμο, ώστε να συνεισφέρουν στα προγράμματα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας με σκοπό την ανακούφιση ευπαθών ομάδων αλλά και την υιοθέτηση λύσεων όσο αφορά τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα. Η εκστρατεία «Είμαστε Μία Ελλάδα» βασίζεται σε ένα εμπνευσμένο βίντεο με φωνές από την παγκόσμια Ελληνική κοινότητα.

Επιχειρηματικότητα

–    Το Βραβείο Ελληνικής Επιχειρηματικότητας (The Hellenic Entrepreneurship Award), για τη δημιουργία επιχειρήσεων μέσω χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών, καθώς και μέσω εντατικής καθοδήγησης και υποστήριξης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το διαχειρίζεται ο Όμιλος Libra, που έχει δεσμεύσει το ποσό των €5.000.000 ($6.800.000) σε αυτή τη δράση και επιβραβεύει επιχειρηματίες βάσει αποδεδειγμένης καινοτομίας, δυνατότητας δημιουργίας θέσεων εργασίας, οικονομικής πειθαρχίας και κοινωνικής ευθύνης.

–    Το Ελληνικό Κέντρο Επιχειρηματικότητας σχεδιάστηκε για να προσφέρει στους νέους και υφιστάμενους επιχειρηματίες, τις θεμελιώδεις δεξιότητες και απαραίτητες γνώσεις με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων και κατ’ επέκταση επιχειρήσεων. Η καθοδήγηση και ο σχεδιασμός θα γίνει με συνεργασία αξιόλογων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ μέρος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα προσφέρεται μέσα από ήδη επιτυχημένους επιχειρηματίες και στελέχη της αγοράς.

–    Το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης Εξαγωγών της Ελληνικής Πρωτοβουλίας θα επικεντρωθεί στη προώθηση υφιστάμενων Ελληνικών επιχειρήσεων και προιόντων, με σκοπό την ανάπτυξη αυτών μέσα από τη τόνωση των εξαγωγών, αλλά και τη δημιουργία θέσεων έργασίας στην Ελλάδα. Ξεκινώνας από το τομέα των τροφίμων το πρόγραμμα θα φέρει σε επαφή επιλεγμένες εταιρίες, με πελάτες και εισαγωγείς των ΗΠΑ, αναδεικνύωντας στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Ελλάδα.

Οικονομική ανάπτυξη  

–    Hellenic Investment Fund: είναι ένα επενδυτικό κεφάλαιο που στοχεύει στην επίτευξη αποδόσεων αλλά και στην αύξηση των θέσεων εργασίας. Το fund θα παρέχει κεφάλαια ανάπτυξης για τις μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας τροφοδοτώντας τη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Το fund θα είναι αυτόνομο, κερδοσκοπικού χαρακτήρα και θα διαχειρίζεται από επαγγελματίες επενδυτές. Η Ελληνική Πρωτοβουλία δεν θα έχει καμία διαχειριστική ή επενδυτική δικαιοδοσία.

–    Fellowship for a New Economy: επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό, στις ικανότητες και πρακτικές που απαιτούνται για τη διαμόρφωση μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα. Μέσω του Fellowship, Έλληνες επαγγελματίες που βρίσκονται στην αρχή ή στα μέσα της καριέρας τους, θα συμμετέχουν σε 12μηνα προγράμματα εργασίας για λογαριασμό μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρίες των ΗΠΑ, προκειμένου να αναπτύξουν και να διαμορφώσουν τις δεξιότητες εκείνες που θα τους επιτρέψουν να καθοδηγήσουν εταιρίες στην Ελλάδα. Τα μέλη του Fellowship θα αποτελέσουν μια μελλοντική κοινότητα ηγετών, στο χώρο των ελληνικών επιχειρήσεων προσπαθώντας να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έλαβαν κατά τη παραμονή τους στις ΗΠΑ.

«Η Ελληνική Πρωτοβουλία δημιουργήθηκε για να αξιοποιήσει την επιθυμία και την ενέργεια που εκφράζεται από την Ελληνική Ομογένεια να βοηθήσει την Ελλάδα στην ώρα της ανάγκης. Οι συλλογικές φωνές μιας αναπτυσσόμενης και πολύ αποφασιστικής ομάδας ηγετών της ελληνικής αμερικανικής κοινότητας ίδρυσε την Ελληνική Πρωτοβουλία και η επιτυχία του συγκεκριμένου φιλανθρωπικού δείπνου είναι μια απόδειξη ότι μπορούμε να έχουμε μεγάλη επίδραση όταν δίνεται η ευκαιρία για την ενοποίηση γύρω από ένα σύνολο στόχων» δήλωσε ο Andrew Ν. Liveris. «Η συμμετοχή και οι πόροι που συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ αποτελούν την απόδειξη ότι η κοινότητά μας ανταποκρίθηκε για άλλη μια φορά στο κάλεσμα της ανταπόδοσης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στη συγκέντρωση πόρων, αλλά και σε ό,τι αφορά σε προγράμματα που επενδύουν στη νέα γενιά. Προσβλέπουμε σε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία μέσα από τη νέα εκστρατεία της Ομογένειας, την OneGreece.org».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Muhtar Kent ενθάρρυνε τους καλεσμένους να συμμετέχουν. «Πρόκειται για έναν προσωπικό σκοπό που χρίζει άμεσης παρέμβασης. Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας σήμερα, όχι αύριο, ούτε μεθαύριο» είπε ο Κεντ. «Εκπροσωπώντας μια διεθνή κοινότητα καλούμαστε να στηρίξουμε τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς που παρέχουν δίχτυ ασφαλείας σε οικογένειες που επηρεάζονται από την κρίση και να προωθήσουμε επενδύσεις και πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας».

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναγνωρίστηκε για την ηγετική συμβολή στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και ως εταίρος καλείται να στηρίξει τη δράση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας στα ανθρωπιστικά προγράμματα για τα οποία έχουν ήδη δεσμευτεί $1.000.000 για τοπικές οργανώσεις. «Είναι ο ρόλος της παγκόσμιας ελληνικής κοινότητας -στην Ελλάδα και σε όλη την Ομογένεια- να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη κρίση, αναλαμβάνοντας έναν οικονομικό και ανθρωπιστικό ρόλο για τη χώρα. Η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί μια σταθερή βάση για οποιαδήποτε προσπάθεια αναδόμησης της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία, ιδρύθηκε το 2012 από τους κ.κ. Andrew Ν. Liveris, Muhtar Kent, τον George Μ. Logothetis, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Libra και τον George Stamas, Partner της Kirkland & Ellis LLP. Από την ίδρυσή της σημείωσε σημαντική ανάπτυξη, τόσο σε επίπεδο υποστήριξης από την Ελληνική Ομογένεια, όσο και από ιδιωτικές και επιχειρηματικές χορηγίες. Μέσα σε ένα χρόνο, η Ελληνική Πρωτοβουλία θέσπισε το Βραβείο Ελληνικής Επιχειρηματικότητας, συνέβαλε με $1.000.000 σε προγράμματα για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ ανέπτυξε ένα σύνολο προγραμμάτων με όραμα που στοχεύουν να διασφαλίσουν ένα ισχυρό μέλλον για την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ