Ποια είναι η στάση και η φιλοσοφία της Samsung Electronics αναφορικά με την Εταιρική Κοινωνική Υπευθυνότητα; Σε ποιους πυλώνες στηρίζεται η σχετική δραστηριοποίησή σας και σε ποιους τομείς εφαρμόζεται;
Στη Samsung Electronics η Κοινωνική Υπευθυνότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του επιχειρείν της. Στόχος μας είναι ως υπεύθυνος πολίτης να πραγματοποιούμε πρωτοβουλίες και μια σειρά από δράσεις, προκειμένου να συνεισφέρουμε με το κοινωνικό μας έργο. Στην προσπάθειά μας αυτή δίνουμε έμφαση σε τρεις βασικούς τομείς: την εκπαίδευση -με προγράμματα που διευρύνουν το πνεύμα και τη δημιουργικότητα των νέων και αναπτύσσουν τις τεχνολογικές τους δεξιότητες-, τον αθλητισμό -υποστηρίζοντας διοργανώσεις και αθλητές που προάγουν τις αξίες του «ευ αγωνίζεσθαι»- και την τέχνη και τον πολιτισμό, ενισχύοντας καλλιτεχνικές δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την καλλιέργεια και την πνευματικότητα. Σε όλο το φάσμα του έργου μας οι νέοι και τα παιδιά αποτελούν σταθερή προτεραιότητα.
Ποιες είναι οι δράσεις του κοινωνικού προγράμματος της Samsung Electronics;
Ξεκινώντας από τον αθλητισμό, είναι πλέον γνωστή η σχέση της Samsung με το θεσμό και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Για πρώτη φορά η Samsung έγινε εθνικός χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ το 1988 και από το 1997 με αφορμή τους χειμερινούς Αγώνες του Nagaro το 1998 η σχέση αυτή παγιώθηκε, καθιστώντας έκτοτε σταθερά την εταιρεία «Παγκόσμιο Ολυμπιακό Χορηγό» στην κατηγορία Ασύρματης Επικοινωνίας.Στην ίδια κατεύθυνση η Samsung είναι υποστηρικτής του θεσμού της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, συμμετέχοντας ως αρωγός στις Λαμπαδηδρομίες των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, Τορίνο 2006, Πεκίνο 2008 και Λονδίνο 2012.
Παράλληλα, η Samsung Electronics Hellas βρίσκεται δίπλα στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, στηρίζοντας το πολύτιμο έργο της στον ολυμπιακό αθλητισμό. Συγκεκριμένα, με πρεσβευτές κορυφαίους αθλητές, όπως η Βασιλική Βουγιούκα (ξιφασκία) και ο Σπύρος Γιανιώτης (κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης), η Samsung στήριξε την προσπάθειά τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες Λονδίνο 2012, παρέχοντάς τους έμπρακτα τα κατάλληλα εφόδια.
Αντίστοιχα, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο, η τέχνη και ο πολιτισμός αποτελούν ένα σημαντικό άξονα δραστηριοποίησής μας. Προσφέροντας τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό μας στα Μουσεία μας, αφενός στηρίζουμε με έργα ουσίας την οικουμενικού ενδιαφέροντος πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, αφετέρου μεγιστοποιούμε την εμπειρία της ξενάγησης των επισκεπτών τους.
Επιπλέον, η στήριξη της εκπαίδευσης είναι ακόμη ένας βασικός πυλώνας για μας. Πρόσφατα εγκαινιάσαμε το Εργαστήριο Τεχνολογίας στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης, δημιουργώντας ένα χώρο εξοικείωσης των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες. Από το φθινόπωρο του 2013 και σε συνεργασία με το Κολλέγιο Art & Design AKTO, οι μικροί φίλοι του Χωριού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα, αξιοποιώντας το Tech Lab της Samsung.
Παράλληλα, σε συνεργασία με το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ έχουμε διαμορφώσει το Refrigeration Lab, δίνοντας την ευκαιρία στους σπουδαστές να βελτιώσουν τις τεχνολογικές τους δεξιότητες με τον πλέον σύγχρονο ψυκτικό εξοπλισμό. Επίσης, σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Imagine Peace», η Samsung Electronics Hellas ανέπτυξε μία ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή με την ιδέα της Ολυμπιακής εκεχειρίας, τους τρόπους τήρησής της, αλλά και την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων, η οποία παρουσιάζεται σε μαθητές σχολείων χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της Samsung (E-boards και Tablets).
Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στην υλοποίηση του Εργαστηρίου τεχνολογίας στο Παιδικό Χωριό SOS Bάρης και ποιο το περιεχόμενο των δράσεων;
Σκοπός μας, μέσα από το εν λόγω εργαστήριο, είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν δεξιότητες στις νέες τεχνολογίες. Στο πλαίσιο αυτό εξοπλίσαμε το Samsung Tech Lab με προϊόντα πληροφορικής που διαθέτουν τις πλέον ποιοτικές προδιαγραφές, με απώτερο στόχο ο χώρος αυτός να γίνει ένα σημείο αναφοράς, έρευνας, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για τα παιδιά αυτά. Με αφετηρία το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους έχουμε εντάξει, σε συνεργασία με το Κολλέγιο Art & Design AKTO, μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα, που στην πρώτη τους φάση περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ικανοτήτων πληροφορικής και τη δημιουργική εκμάθηση της ψηφιακής φωτογ ραφίας.
Θεωρείτε πως οι δράσεις των επιχειρήσεων όσον αφορά την Εταιρική Κοινωνική Υπευθυνότητα θα πρέπει να είναι σχετικές με το αντικείμενο των δραστηριοτήτων τους; Μια εταιρεία τεχνολογικών προϊόντων π.χ. όπως εσείς θα πρέπει κατά κύριο λόγο να προσπαθεί να βοηθήσει μέσα από τις τεχνολογικές της λύσεις;
Η Κοινωνική Υπευθυνότητα χρειάζεται να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του επιχειρείν μιας εταιρείας. Κάθε εταιρεία βάζει στα θεμέλια της Κοινωνικής Υπευθυνότητας τους πόρους που μπορεί να διαθέσει για να βελτιώσει με έργα ουσίας τους τομείς στους οποίους έχει στοχεύσει να συνδράμει. Η συγκεκριμένη προσέγγιση μεγιστοποιεί το όφελος στην τοπική κοινωνία και συνάμα διασφαλίζει μακροπρόθεσμα και βιώσιμα επενδυτικά σχέδια.
Ποιο είναι το σχόλιό σας αναφορικά με την Εταιρική Υπευθυνότητα στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή; Θεωρείτε πως υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να καλυφθεί;
Στην παρούσα συγκυρία της χώρας η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη είναι επιβεβλημένη. Οι εταιρείες στην Ελλάδα έχουν στην πλειοψηφία τους ενσωματώσει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, προσφέροντας σημαντικά και υλοποιώντας αξιόλογες δράσεις. Με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, όλοι μας χρειάζεται να συνεισφέρουμε βελτιώνοντας με τα μέσα που διαθέτουμε την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και την κληρονομιά μας, αλλά και να προσφέρουμε στη νέα γενιά τα εφόδια για να δημιουργήσουν.
Εκτιμώ ότι παρότι γίνονται πολλές προσπάθειες και διακρίνω σταδιακά ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες στη στήριξη των νέων, είτε στο επιχειρείν μέσω της ενίσχυσης των startups είτε στον πολιτισμό μέσω φεστιβάλ και ανεξάρτητων διοργανώσεων σε όλη την Ελλάδα, ή στην εκπαίδευση μέσω εκδηλώσεων και χορηγιών που πραγματοποιούν φορείς και επιχειρήσεις, ο τομέας αυτός χαίρει πλέον συνδρομής από όλους μας.
* Αναδημοσίευση από το τεύχος 43 του περιοδικού CSR Review