Μαρίκα Λάμπρου: Πρέπει να ανέβει ο πήχης

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τις υπεύθυνες πρακτικές των εταιρειών και γενικότερα για την έννοια εταιρική κοινωνική ευθύνη; Πιστεύετε πως ειδικά σήμερα η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κοινωνία;

Το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο αποτελεί έναν από τους βασικούς αποδέκτες των συνεπειών κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και ως τέτοιο δικαιούται να απολαμβάνει την αντίστοιχη σημασία, υπευθυνότητα και εστίαση. Ο ρόλος μιας επιχείρησης δεν τελειώνει στα αποτελέσματα που παράγει για τους μετόχους της ούτε στην ικανοποίηση που προσφέρει στους πελάτες και τους συνεργάτες της. Ολοκληρώνεται με την παροχή θετικού αποτελέσματος προς τους εργαζόμενους, αλλά και προς την κοινωνία.

Στην πράξη, καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα δεν πρέπει να παίρνει τα εύσημα της «καλής» αν δεν προσφέρει συγκεκριμένα οφέλη στην κοινωνία. Αυτά μπορεί να είναι άμεσα από αυτή καθαυτή τη δραστηριότητα ή έμμεσα. Ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που διάγει η χώρα μας, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις οφείλουν να ανεβάσουν τον πήχη της υπευθυνότητας για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Πιστεύετε πως οι επιχειρήσεις σήμερα στη χώρα μας βρίσκονται στο «σωστό δρόμο» αναφορικά με την ΕΚΕ;

Φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από επιχειρήσεις που  δραστηριοποιούνται στη χώρα μας να δουν το ζήτημα της EKE με μεγαλύτερη σοβαρότητα και με διάθεση υψηλότερης προσφοράς. Να μου επιτρέψετε όμως να παρατηρήσω ότι υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις που γίνονται πράγματα περισσότερο για την εικόνα και λιγότερο για την ουσία. Μάλιστα έχουν αναπτυχθεί οργανισμοί και φορείς που βασικός τους στόχος είναι κυρίως η «προβολή» των δραστηριοτήτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων!

Θα ήταν λοιπόν λογικό να καλέσουμε τις επιχειρήσεις να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τις αξίες και τις αρχές της επιχειρηματικής υπευθυνότητας, να βρουν αυτά που πραγματικά χρειάζεται η κοινωνία και όχι αυτά που θα μπορούν να «διαφημίσουν» καλύτερα, να εννοούν αυτά που κάνουν και να τα πιστεύουν, να ψάχνουν συνέχεια πώς η συμμετοχή τους στην κοινωνία θα γίνει ακόμα πιο θετική, με τον ίδιο ζήλο που αναζητούν νέα προϊόντα ή νέες αγορές. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι πολύ σοβαρότερη από το θετικό αντίκτυπο ενός δελτίου Tύπου ή μιας εκδήλωσης στο «image» της επιχείρησης.

Μιλήστε μας για τις δράσεις ΕΚΕ της SingularLogic.

Στη SingularLogic έχουμε σηκώσει ψηλά τη σημαία της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, υιοθετώντας πολιτικές, διαδικασίες και πρακτικές που προωθούν και ενισχύουν την αξία της. Ταυτίζουμε την EKE με δράσεις που στηρίζουν και αναπτύσσουν δυναμικά την έννοια της προσφοράς, από τον εξοπλισμό πληροφορικής σχολείων μέχρι την ενίσχυση κοινωνικών παντοπωλείων της περιοχής μας και από εκτενή εθελοντική αιμοδοσία μέχρι εξειδικευμένες παροχές σε ορφανοτροφεία και παιδικούς φορείς.

Ταυτόχρονα ακολουθούμε σωστές περιβαλλοντικές πρακτικές, κατάλληλες διαδικασίες και προγράμματα προκειμένου να βελτιώσουμε την περιβαλλοντική μας επίδοση. Οι ενέργειες EKE αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των ετήσιων πλάνων της εταιρείας και συμπεριλαμβάνουν σε σημαντικό βαθμό τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων μας. Αυτό έχει εξαιρετική σημασία γιατί το αποτέλεσμα των ενεργειών μας περιέχει εγγενώς το πάθος, τον ενθουσιασμό και την κοινωνική ευαισθησία ολόκληρου του οργανισμού.

*Aναδημοσίευση από το τεύχος 43 του περιοδικού CSR Review

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ