ΙΣΝ: Δωρεές στο πλαίσιο Προεδρίας της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο της ανάληψης της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ενέκρινε σειρά νέων δωρεών για την πραγματοποίηση ποικίλων εκδηλώσεων σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Γαλλία και ΗΠΑ, με βασικό σκοπό τη διεθνή προβολή της χώρας.

Οι δωρεές του Ιδρύματος αφορούν κυρίως τη στήριξη εκπαιδευτικών συζητήσεων, ακαδημαϊκών σεμιναρίων, αλλά και πολιτιστικών εκδηλώσεων και έχουν ως βασικό στόχο να θέσουν στο επίκεντρο του διεθνούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος την Ελλάδα, τονίζοντας τόσο τα θετικά στοιχεία και τις πραγματικές δυνατότητες και προοπτικές της χώρας, αλλά και τις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει την τρέχουσα περίοδο.Επιπλέον, οι εν λόγω δωρεές αποσκοπούν στη διεθνή προβολή της διαχρονικής συμβολής της χώρας μας στην πλούσια Ευρωπαϊκή κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτισμική κληρονομιά.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Γαλλία και ΗΠΑ με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος περιλαμβάνουν:

• Tην πρώτη πολιτιστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 14 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρόκειται για την εναρκτήρια συναυλία με τίτλο «Η Ελλάδα και η Όπερα Μπαρόκ» (La Grèce et l’ Οpéra Βaroque) που θα δώσει η ArmoniaAtenea, ή αλλιώς Καμεράτα Αθηνών- Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, στο Palais des Beaux-Arts (Κέντρο Καλών Τεχνών- BOZAR) στις Βρυξέλλες. Η Καμεράτα, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης Έλληνα μαέστρου, Γώργου Πέτρου, θα παρουσιάσει αποσπάσματα από γνωστά οπερατικά έργα με κεντρικό θέμα την ελληνική μυθολογία.

• Επιπλέον, το Ίδρυμα στηρίζει ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεωνμε τίτλο “Focus on Greece” που θα πραγματοποιηθούν στο Palais des Beaux-Arts (Κέντρο Καλών Τεχνών- BOZAR) στις Βρυξέλλες. Οι εκδηλώσεις που ξεκινούν σήμερα, 14 Ιανουαρίου, και διαρκούν έως τις 27 Απριλίου, περιλαμβάνουν εκθέσεις, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, καθώς και κινηματογραφικές εκδηλώσεις που θα προβάλλουν τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας στην πολιτισμική ιστορία και τα δρώμενα της Ευρώπης. Επιπλέον, το BOZAR διοργανώνει πλήθος άλλων, ανεξάρτητων εκδηλώσεων, με κεντρική εκδήλωση την έκθεση «Καμιά πατρίδα για τους νέους: Σύγχρονη ελληνική τέχνη σε καιρούς κρίσης» (No Country for Young Men: Contemporary Greek Art in Times of Crisis), η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος. Η έκθεση προσεγγίζει τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στην ελληνική κοινωνία, μέσα από δημιουργίες 20 περίπου καλλιτεχνών που εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί την περίοδο 26 Μαρτίου-3 Αυγούστου 2014, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

• Δωρεά του Ιδρύματος στηρίζει επίσης το πολιτιστικό πρόγραμμα «Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία 2014», ένα διμερές πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό ινστιτούτο Ελλάδος με σκοπό την περαιτέρω σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών και την ανταλλαγή γνώσεων. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2014, εκατό (100) πολιτιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα και τη Γαλλία, σε συνεργασία με τριάντα (30) ελληνικούς φορείς, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του προγράμματος «Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία 2014» βρίσκεται στον ιστότοπο www.gfa.gr

• Η στήριξη των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ολοκληρώνεται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την ενίσχυση του Κύκλου Συζητήσεων του Προγράμματος «Ευρώπη» με θέμα την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014. Τα εν λόγω σεμινάρια διοργανώνονται από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CenterforStrategicandInternationalStudies –CSIS) και θα εστιάσουν σε σημαντικά πολιτικά, οικονομικά, εμπορικά, και γεωπολιτικά θέματα που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ Η.Π.Α. και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ