Την πρώτη επίσημη συνάντησή του με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας, είχε το πρωί της Μεγάλης Τρίτης ο Υπουργός Αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, με βασικό θέμα συζήτησης την όσο το δυνατόν καλύτερη προφύλαξη και ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών της χώρα μας.
Στο κάλεσμα του Γιάννη Τσιρώνη ανταποκρίθηκαν οι εκπρόσωποι: του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, του Μεσογειακού Συνδέσμου για την Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών «Medasset», του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων», του Δικτύου «Μεσόγειος SOS», των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος «Καλλιστώ», «Αρκτούρος» και «ΑΝΙΜΑ», αλλά και της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.
Τα θέματα που τέθηκαν επι τάπητος αφορούσαν την στρατηγική για την Βιοποικιλότητα, το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών και τους Φορείς Διαχείρισης, το ζήτημα του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον και τις δράσεις που πρόκειται να εντάξει το Υπουργείο σ’ αυτό.
Όπως εξήγησε ο Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης: «Καλέσαμε σήμερα τις ΜΚΟ που ασχολούνται με το περιβάλλον για να συζητήσουμε το καυτό θέμα της προστασίας όλων των προστατευόμενων περιοχών. Η συζήτηση έγινε σε άριστο κλίμα, ακούστηκαν απόψεις, είμαστε ανοικτοί σε διαφορετικές απόψεις και στην ανταλλαγή ώστε να βρούμε την βέλτιστη λύση.
Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή μόνο το 30% των προστατευόμενων περιοχών έχει Φορείς Διαχείρισης. Οι υπόλοιπες περιοχές NATURA δεν υπάγονται σε κανένα καθεστώς διοίκησης, διαχείρισης και προστασίας και αυτό προφανώς δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην αλλοίωση του τοπίου, στην μη προστασία των ειδών και γενικά στην κατασπατάληση και κυριολεκτική υποβάθμιση του φυσικού μας κεφαλαίου που λέγεται περιβάλλον», τόνισε ο Γιάννης Τσιρώνης.
«Όμως, και οι υπάρχοντες Φορείς Διαχείρισης στο τέλος του 2015 -δεδομένου ότι χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης- θα βρεθούν στο αέρα. Η Ε.Ε. δεν μπορεί να χρηματοδοτεί πλέον μισθοδοσίες και λειτουργικές δαπάνες.
Με αυτά τα δεδομένα πρέπει επιτέλους να πάρουμε την ευθύνη ως πολιτεία, να δούμε το θέμα συνολικά, να εξετάσουμε τις αδυναμίες εφαρμογής του μέχρι τώρα συστήματος των Φορέων Διαχείρισης, και κυρίως να συζητήσουμε πως θα γίνει η διοίκηση και διαχείριση όλων των προστατευόμενων περιοχών της χώρας», υπογράμμισε ο Υπουργός Αναπληρωτής και πρόσθεσε: «Σύντομα πρέπει να γίνει μια σύσκεψη με το Υπουργείο Οικονομικών, γιατί δεν είναι δυνατόν να είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη, η οποία για την προστασία του τεράστιου φυσικού της πλούτου δεν δαπανά ούτε ένα ευρώ».
Κλείνοντας, ο Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε με έμφαση: «Λύσεις υπάρχουν και πρέπει να τις εξετάσουμε άμεσα, γιατί και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ακούγονταν πολλές καλές ιδέες, αλλά δεν υπήρχε η πολιτική βούληση για σοβαρή ενασχόληση με το θέμα ώστε να προχωρήσει η υλοποίησή τους».
Από την πλευρά τους, οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των ΜΚΟ δήλωσαν: «Ήρθαμε σήμερα εδώ για να ακούσουμε τις προσθέσεις του Υπουργού Αναπληρωτή ΠΑΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη, να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις – σκέψεις και να υπάρξει έτσι ένας εποικοδομητικός διάλογος που θα οδηγήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην διαμόρφωση των καλύτερων συνθηκών κοινής δράσης για το περιβάλλον».
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Για πρώτη φορά η ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ είναι με το μέρος της κοινωνίας. Οι άνθρωποι που έχουν τοποθετηθεί τώρα στις καίριες θέσεις, δεν είναι κάποιοι πολιτικοί καριέρας με διαφορετική δραστηριότητα, αλλά έχουν προκύψει μέσα από το Κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος».