«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Μεγάλη στήριξη σε παιδιά και οικογένειές το Α’ εξάμηνο

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στήριξε 60.543 παιδιά και τις οικογένειές τους το Α’ εξάμηνο του 2017.

«Εδώ και σχεδόν 22 χρόνια βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη, δίνοντας άμεσες λύσεις. Στηρίζουμε τους θεσμούς, θέτουμε το σύνολο των υπηρεσιών μας στη διάθεση της κοινωνίας και παράλληλα μας τιμωρούν φορολογώντας μας με τεράστια και παράλογα ποσά!  Δεν αναφέρομαι στη σημερινή κυβέρνηση αλλά μιλάω για μια διαχρονική κατάσταση! Ήρθε η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις και με άλλους φορείς που πιστοποιημένα προσφέρουν έργο και να δώσουμε ένα τέλος στην άδικη φορολογία που λειτουργεί εις βάρος των παιδιών που στηρίζουμε!» δήλωσε ο πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος στη  Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2017 στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου, στον «ΟΔΥΣΣΕΑ» το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας του οργανισμού όπου παρουσιάστηκε ο απολογισμός του έργου και ανακοινώθηκε ο συνολικός αριθμός των παιδιών και των οικογενειών που στήριξε το Α’ εξάμηνο 2017.

Ο κος Γιαννόπουλος συνέχισε λέγοντας: «Με καθημερινές και άνισες μάχες καταφέραμε να στηρίξουμε 60.543 παιδιά και τις οικογένειές τους, άμεσα, ολιστικά και με γνώμονα την αξιοπρέπειά τους. Πίσω από αυτόν τον αριθμό βρίσκονται ψυχές παιδιών! Παιδιά σε κίνδυνο, παιδιά με ανάγκες, παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, παιδιά με προβλήματα επιβίωσης. Βρεθήκαμε και συνεχίζουμε να βρισκόμαστε δίπλα τους, δίνοντας λύσεις, με ποιότητα και φροντίδα, κι όχι ευκαιριακά! Δίνουμε αντίξοες μάχες πάντα σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς, για να έχουν τα παιδιά μας το Χαμόγελο που τους αξίζει!».

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με 487 άτομα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και 2.381 εθελοντές, καθημερινά και πανελλαδικά, πάντα σε συνεργασία με τους θεσμούς και τους κρατικούς φορείς, και με μόνη στήριξη από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, προσέφερε τις υπηρεσίες του σε 60.543 παιδιά και τις οικογένειές τους που βρίσκονται στην Ελλάδα ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρήσκευμα ή οποιοδήποτε άλλο κριτήριο.

Πιο αναλυτικά, βάσει των στατιστικών στοιχείων για το Α’ εξάμηνο 2017:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα σε κάθε παιδί θύμα Βίας:

– Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για παιδιά 116111» δέχτηκε 3.117 τηλεφωνικές κλήσεις.

  • Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για παιδιά 116111» παρείχε υπηρεσίες συμβουλευτικής για θέματα ανηλίκων σε 1.598 άτομα. Σε ποσοστό 22% οι καλούντες απευθύνθηκαν στον οργανισμό για προβλήματα συμπεριφοράς.
  • Πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 24.824 παιδιά στο πλαίσιο 606 επισκέψεων πανελλαδικά με τη συμμετοχή μαθητών, συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, συλλόγων Εκπαιδευτικών και ελεύθερου κοινού.
  • Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 123.113 τηλεφωνικές κλήσεις με το 35,5% να αφορά σε καταγγελίες για παιδιά που διέτρεχαν κίνδυνο.
  • Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 375 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών και αφορούσαν στο σύνολό τους 705 παιδιά. Το 41% αφορούσε παιδιά 0-6 ετών. Στο 56% οι καταγγελίες αφορούσαν την παραμέληση/εγκατάλειψη παιδιών ενώ στο 38,5% θύτης ήταν η «μητέρα».
  • Πραγματοποιήθηκαν 67 επιτόπιες παρεμβάσεις για 102 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Το 94% αυτών των παιδιών είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
  • Δέχτηκε 78 αιτήματα για φιλοξενία 126 παιδιών σε κίνδυνο. Στο 47,5% ο λόγος του αιτήματος αφορούσε παιδιά σε παραμέληση.
  • Συνολικά 296 παιδιά μεγαλώνουν στα 10 Σπίτια του οργανισμού πανελλαδικά. Το α’ εξάμηνο 2017 ήρθαν 35 παιδιά.
  • 57 πλέον ενήλικα παιδιά συνεχίζουν να υποστηρίζονται από τον οργανισμό, ενώ σπουδάζουν κι εργάζονται.
  • 151 παιδιά έλαβαν 3.508 θεραπευτικές υπηρεσίες από την διεπιστημονική ομάδα που στελεχώνει «Το Σπίτι του Παιδιού»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα σε κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης:

  • Πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 772 παιδιά στο πλαίσιο 112 επισκέψεων πανελλαδικά με τη συμμετοχή μαθητών, συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, συλλόγων Εκπαιδευτικών και ελεύθερου κοινού.
  • Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 4.160 τηλεφωνικές κλήσεις.
  • Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» δέχτηκε 64 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Από το σύνολο βρέθηκαν τα 58 (91%) παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τραγικό τέλος είχε η αναζήτηση του 6χρονου Μεχμεταλή Σεζάλ και της 6χρονης Εικοσπεντάκη Στέλλας.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα σε κάθε παιδί με προβλήματα Υγείας:

  • Με τις 3 κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής (πολυϊατρείο «Ιπποκράτης», Ακουoλογική/Οφθαλμολογική μονάδα και Οδοντιατρική/Παιδιατρική μονάδα) εξέτασε δωρεάν 8.941 παιδιά πανελλαδικά, πραγματοποιώντας 12.975 προληπτικές ιατρικές/οδοντιατρικές εξετάσεις. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάστηκε με 271 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και οδοντιάτρους σε όλη την Ελλάδα που εθελοντικά προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά.
  • Πραγματοποίησε διακομιδές 1.479 νεογνών και παιδιών, ανταποκρινόμενο σε 2.843 σήματα και διανύοντας 165.489 χιλιόμετρα! Από τα 1.479 παιδιά, τα 365 ήταν νεογνά και βρέφη.
  • Υποστηρίχτηκαν 748 παιδιά με προβλήματα υγείας και ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε σε 3.190 αιτήματα. Από το σύνολο των 748 παιδιών τα 176 ήταν ανασφάλιστα!
  • 4.907 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά μέσα από 8.560 δράσεις σε 6 νοσοκομεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
  • 114 παιδιά δέχτηκαν τις υπηρεσίες του προγράμματος «Παιδιατρική κατ’ οίκον νοσηλεία».

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίπλα σε κάθε παιδί που ζει ή απειλείται να βρεθεί σε συνθήκες φτώχειας:

  • Στήριξε πανελλαδικά 13.680 παιδιά και τις οικογένειές τους που ζουν ή απειλούνται να βρεθούν σε συνθήκες φτώχειας. Από το σύνολο των παιδιών, τα 822 υποστηρίχθηκαν για πρώτη φορά. Σε ποσοστό 75,9% οι οικογένειες ήταν άνεργων γονέων ή απασχόλησης σε επισφαλή εργασία.
  • Στα 3 σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας στην Ηλεία, στο Αγρίνιο και στον Μύτικα έμειναν 48 παιδιά. Το 83%των παιδιών συμμετείχαν στη δράση λόγω κοινωνικών αιτιών.

Παράλληλα, 2.057 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά στον παιδότοπο του οργανισμού στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών – Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ