Η Ελλάδα κατέλαβε την 35η θέση στην κατάταξη των χωρών με τη μεγαλύτερη κοινωνική πρόοδο παγκοσμίως, σύμφωνα με ένα νέο σημαντικό δείκτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Social Progress Imperative (SPI).
Ο Δείκτης Κοινωνικής Προόδου για το 2014 κατατάσσει 132 χώρες βάσει της κοινωνικής και της περιβαλλοντικής τους απόδοσης. Το υψηλότερο ΑΕΠ αποφέρει κέρδη, ιδιαιτέρως στις «Βασικές Ανθρώπινες Ανάγκες». Ωστόσο, τα αυξημένα εισοδήματα δεν εγγυώνται βελτίωση όσο αφορά στη «Βιωσιμότητα του Οικοσυστήματος», στην «Υγεία και την Ευημερία» και στην «Παροχή Ευκαιριών».
Μετρώντας τα αποτελέσματα της κοινωνικής προόδου μιας χώρας, ο Δείκτης Κοινωνικής Προόδου για το 2014 –ο οποίος κατατάσσει 132 χώρες βάσει της κοινωνικής και της περιβαλλοντικής απόδοσής τους- εντοπίζει τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία μιας χώρας σε σύγκριση με άλλες χώρες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ του ιδίου επιπέδου.
Η Ελλάδα, χάρη στη βαθμολογία της κοινωνικής προόδου της, καταλαμβάνει την 35η θέση ανάμεσα στις 132 χώρες της κατάταξης, θέση λίγο χαμηλότερη από τη θέση στην οποία κατατάσσεται με κριτήριο το ΑΕΠ της, 31η στις 132. Με κριτήριο τις Βασικές Ανθρώπινες Ανάγκες, η Ελλάδα κατατάσσεται σε καλή θέση, 29η στις 132. Με κριτήριο τη Διατροφή και τη Βασική Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη καταλαμβάνει υψηλή θέση, 7η στις 132, ενώ, λιγότερο καλή θέση καταλαμβάνει με κριτήριο το Νερό και την Υγιεινή, 22η. Με κριτήριο τα Θεμέλια της Ευζωίας, η Ελλάδα κατατάσσεται 41η με υψηλή πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση (19η θέση στις 132). Επίσης, με γνώμονα την Υγεία και την Ευζωία παρουσιάζει καλή κατάταξη, κερδίζοντας την 23η θέση – με δυνατά σημεία το καλό προσδόκιμο ζωής, την απουσία μεταδοτικών θανάσιμων ασθενειών στις ηλικίες 30-70 και το χαμηλό δείκτη παχυσαρκίας. Όσον αφορά στην παροχή ευκαιριών, η Ελλάδα κατατάσσεται 43η στις 132 με καλή πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση με κριτήριο την οποία κατατάσσεται 22η.
Ο Δείκτης Κοινωνικής Προόδου, ο οποίος δημιουργήθηκε από μια ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή του Harvard Business School, κ. Michael E. Porter, σχεδιάστηκε για να συμπληρώνει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και άλλους οικονομικούς δείκτες συμβάλλοντας στο να γίνει αντιληπτή ολόκληρη η εικόνα της απόδοσης μιας χώρας.
Ο καθηγητής Michael E. Porter ανέφερε: «Μέχρι τώρα, η υπόθεση ήταν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της ευζωίας. Ωστόσο, ο Δείκτης Κοινωνικής Προόδου εντοπίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι παντού η ίδια. Μολονότι το υψηλότερο ΑΕΠ συσχετίζεται με την κοινωνική πρόοδο, η σύνδεση αυτή γίνεται αυθαίρετα. Σε περιπτώσεις χωρών που έχουν ΑΕΠ των ιδίων επιπέδων, εντοπίζουμε ότι ορισμένες από αυτές επιτυγχάνουν πολύ υψηλότερα επίπεδα κοινωνικής προόδου συγκριτικά με τις υπόλοιπες».
Ο κ. Michael Green, Executive Director, Social Progress Imperative, δήλωσε: «Η οικονομική ανάπτυξη δεν οδηγεί αυτομάτως στην κοινωνική πρόοδο. Ο Δείκτης Κοινωνικής Προόδου καταδεικνύει ότι για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι η φτώχια και η ανισότητα, δεν αρκεί η οικονομική ανάπτυξη».
Ο κ. Steve Almond, Πρόεδρος, Deloitte Touche Tohmatsu Limited (Deloitte Global), επεσήμανε: «Προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη και να ενδυναμωθεί η κοινωνία χρειάζεται ένας καλύτερος τρόπος αξιολόγησης της κοινωνικής προόδου».
Η κ. Sally Osberg, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Skoll Foundation, δήλωσε: «Το να κάνεις την κοινωνική πρόοδο πραγματική επιτακτική ανάγκη σημαίνει να τοποθετείς την πρόοδο της ανθρωπότητας και της ευζωίας επί ίσοις όροις με το ΑΕΠ».