Λιγότερη εμπιστοσύνη στους ΜΚΟ

Ο αριθμός των χωρών όπου οι ενημερωμένοι πολίτες εμπιστεύονται τους θεσμούς έχει πέσει ανησυχητικά, σημειώνοντας ιστορικό βαρομετρικό χαμηλό. Αντίστοιχα μεγάλο κενό εμπιστοσύνης είχε παρατηρηθεί το 2009, υπό τη σκιά της μεγάλης οικονομικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε δείγμα γενικού πληθυσμού, το έλλειμμα εμπιστοσύνης είναι ακόμη μεγαλύτερο: Στα 2/3 των χωρών που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, η έλλειψη εμπιστοσύνης των ερωτηθέντων για τους θεσμούς είναι έντονη.

Σε ένα από τα κύρια ευρήματα της έρευνας, οι ΜΚΟ συνεχίζουν να χαίρουν της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους ερωτηθέντες που θεωρούνται από την έρευνα με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, ως ενημερωμένοι πολίτες (6.000 στο σύνολό τους σε 27 χώρες). Παρ’ όλα αυτά, παρατηρήθηκε μείωση στο βαθμό εμπιστοσύνης σε σχέση με πέρυσι, από το 66% στο 63%.

Σε άλλο σημείο της έρευνας, φαίνεται πως στο 60% των χωρών, υπάρχει σαφές έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στα μέσα ενημέρωσης. Στο σύνολο των 27 χωρών, το κενό εμπιστοσύνης τοποθετείται ποσοστιαία από το 53% πέρυσι στο 51% φέτος.

Όσο για την εμπιστοσύνη απέναντι στις κυβερνήσεις, αυτή αυξήθηκε ελαφρώς σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά λόγω μεγάλων κερδών που σημειώθηκαν στις αναπτυσσόμενες αγορές σε Ινδία, Ρωσία, Ινδονησία, ενώ κάτω από το 50% των ενημερωμένων πολιτών στις μισές από τις 27 χώρες της έρευνας έχει εμπιστοσύνη στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το Βαρόμετρο εμπιστοσύνης της Edelman για το 2015 αποτελεί την  15η κατά σειρά έρευνα αυτού του είδους που πραγματοποιεί η Edelman από το 2001. Η έρευνα για το 2015 πραγματοποιήθηκε online σε δείγμα 27.000 ερωτηθέντων (γενικός πληθυσμός) και σε επιπλέον δείγμα 6.000 ενημερωμένων πολιτών ηλικίας 25-64 ετών σε 27 χώρες. Το δείγμα των 6.000 ερωτηθέντων διάθετε πανεπιστημιακή μόρφωση, συγκεκριμένο οικογενειακό εισόδημα ενώ παρακολουθούσε ειδήσεις και θέματα δημόσιας πολιτικής αρκετές φορές την εβδομάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ