UNICEF/UNFPA: Πρωτοβουλία για τις νεαρές γυναίκες

Μια νέα πρωτοβουλία πολλών χωρών για να επιταχύνει τη δράση για τον τερματισμό των γάμων παιδιών θα βοηθήσει στην προστασία των δικαιωμάτων εκατομμυρίων εκ των πιο ευάλωτων κοριτσιών του κόσμου, δήλωσαν UNICEF και UNFPA, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα UNFPA-UNICEF για Επιτάχυνση της Δράσης για τον Τερματισμό των Γάμων Παιδιών που ανακοινώθηκε σήμερα, θα περιλαμβάνει τις οικογένειες, τις κοινότητες, τις κυβερνήσεις και τους νέους. Είναι μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την αποτροπή των γάμων των κοριτσιών σε πολύ μικρή ηλικία και την υποστήριξη εκείνων που έχουν ήδη παντρευτεί, σε 12 χώρες σε ολόκληρη την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, όπου τα ποσοστά των γάμων παιδιών είναι υψηλά.

«Επιλέγοντας πότε και ποιον θα παντρευτείς είναι μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ζωής. Οι γάμοι σε παιδική ηλικία στερούν από εκατομμύρια κορίτσια αυτή την επιλογή κάθε χρόνο,» είπε ο Δρ Babatunde Osotimehin, Εκτελεστικός Διευθυντής του UNFPA, Ταμείου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών. «Ως μέρος αυτού του παγκόσμιου προγράμματος, θα συνεργαστούμε με τις κυβερνήσεις χωρών με μεγάλη εξάπλωση των γάμων παιδιών για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εφήβων κοριτσιών, έτσι ώστε τα κορίτσια να μπορούν να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους και οι χώρες να μπορούν να επιτύχουν τους κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους της ανάπτυξής τους.»

Το νέο παγκόσμιο πρόγραμμα θα επικεντρωθεί σε πέντε αποδεδειγμένες στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της πρόσβασης των κοριτσιών στην εκπαίδευση, την εκπαίδευση των γονέων και των κοινοτήτων σχετικά με τους κινδύνους της γάμων σε παιδική ηλικία, την αύξηση της οικονομικής στήριξης των οικογενειών, και την ενίσχυση και την εφαρμογή νόμων που καθιερώνουν τα 18 έτη ως ελάχιστη ηλικία γάμου.

«Ο κόσμος έχει αφυπνιστεί ως προς τη βλάβη που προκαλεί ο γάμος σε παιδική ηλικία, στα ίδια τα κορίτσια, στο μέλλον των παιδιών τους, καθώς και στις κοινωνίες τους,» δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake. «Αυτό το νέο παγκόσμιο πρόγραμμα θα βοηθήσει την προώθηση δράσεων που θα φθάσουν στα κορίτσια που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο – και θα βοηθήσουν περισσότερα κορίτσια και νεαρές γυναίκες να συνειδητοποιήσουν το δικαίωμά τους να ορίζουν τη δική τους μοίρα. Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας τώρα, γιατί αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, ο αριθμός των κοριτσιών και των γυναικών που παντρεύονται σε παιδική ηλικία θα φθάσει σε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο μέχρι το 2030 – 1 δισεκατομμύριο παιδικές ηλικίες χαμένες, 1 δισεκατομμύριο ελπίδες για το μέλλον κατεστραμμένες.»

Οι γάμοι παιδιών αποτελούν παραβίαση των δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών. Τα κορίτσια που έχουν παντρευτεί σε παιδική ηλικία είναι πιο πιθανό να μη πάνε στο σχολείο, να υποφέρουν από ενδοοικογενειακή βία, να κολλήσουν τον ιό HIV/AIDS και να πεθάνουν εξ αιτίας επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Οι γάμοι παιδιών πλήττουν επίσης τις οικονομίες και οδηγούν στη διαιώνιση του φαύλου κύκλου της φτώχειας από γενιά σε γενιά.

Η παγκόσμια κοινότητα επέδειξε ισχυρή δέσμευση για τον τερματισμό των γάμων σε παιδική ηλικία με τη συμπερίληψη ενός στόχου για την εξάλειψή τους, καθώς και άλλων επιβλαβών πρακτικών, στους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. UNICEF και UNFPA καλούν τις κυβερνήσεις και τους συνεργαζόμενους οργανισμούς να στηρίξουν το νέο Παγκόσμιο Πρόγραμμα για να βοηθήσουν στην εξάλειψη των γάμων σε παιδική ηλικία μέχρι το 2030.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα UNFPA-UNICEF για Επιτάχυνση της Δράσης για τον Τερματισμό των Γάμων Παιδιών υποστηρίζεται από τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Δείτε σχετικό βίντεο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ